News

Intervine NATO în Ucraina? Marea Britanie: „Toate opțiunile posibile sunt pe masă”. Kremlinul încalcă toate legile, Occidentul dă semne de iritare

Intervine NATO în Ucraina? Marea Britanie spune că dacă Rusia folosește arme chimice, „toate opțiunile posibile sunt pe masă”. Cum va reacţiona Occidentul la acţiunile Kremlinului?
12.04.2022 | 19:32
Intervine NATO in Ucraina Marea Britanie Toate optiunile posibile sunt pe masa Kremlinul incalca toate legile Occidentul da semne de iritare
Intervine NATO în Ucraina? Marea Britanie: „Toate opțiunile posibile sunt pe masă”. Kremlinul încalcă toate legile, Occidentul dă semne de iritare
ADVERTISEMENT

Pe măsură ce apar dovezile despre nenumăratele încălcări ale legilor războiului comise de Rusia în Ucraina, Occidentul dă tot mai multe semne de iritare, iar trimiterea de arme ofensive și chiar intervenția directă nu mai sunt subiecte tabu în cancelariile țărilor NATO și UE.

Marea Britanie: Dacă Rusia folosește arme chimice, „toate opțiunile posibile sunt pe masă”

Toate opțiunile posibile sunt pe masă” dacă există dovezi că Rusia folosește arme chimice în Ucraina, a declarat marți James Heappey, ministrul forțelor armate din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Există rapoarte despre folosirea armelor chimice, noi nu am putut încă să verificăm direct aceste afirmații”, a declarat James Heappey într-un interviu pentru Sky News. „Dar să fie clar – dacă folosesc așa ceva, atunci președintele Putin trebuie să știe că toate opțiunile posibile prin care Occidentul poate să răspundă sunt pe masă”, a adăugat oficialul britanic.

Marea Britanie și Statele Unite au anunțat, în cursul nopții de luni spre marți, că analizează afirmațiile potrivit cărora forțele armate ale Rusiei au folosit arme chimice la Mariupol, orașul asediat din estul Ucrainei. Rapoartele au apărut miercuri din partea controversatului Batalion Azov, care a anunțat că există trei persoane care prezintă semnele unei otrăviri chimice, inclusiv probleme respiratorii, după ce o dronă a Rusiei a aruncat o substanță necunoscută.

ADVERTISEMENT

James Heappey nu a dorit să detalieze ce opțiuni de răspuns ia în considerare Occidentul, explicând că „este utilă întreținerea unei anumite ambiguități”. Dar, în martie, Heappey a declarat că folosirea de arme chimice reprezintă „linia roșie” din punctul de vedere al Marii Britanii. Și tot luna trecută, președintele american Joe Biden a avertizat Rusia că va plăti un preț mare dacă va folosi arme chimice.

În cuvântarea sa obișnuită din fiecare seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a confirmat acuzațiile că Rusia a folosit arme chimice la Mariupol, dar a spus că ar vrea să le aminteasă liderilor lumii că posibila folosire, de către Rusia, a armelor chimice a fost deja discutată.

ADVERTISEMENT

Iritare și în Germania. Gemeralul Egon Ramms cere trimiterea de arme ofensive în Ucraina

Aceeași nervozitate se manifestă și în Germania, o țară care, mai ales sub Angela Merkel, a fost extrem de prietenoasă cu Vladimir Putin și de îngăduitoare cu toate încălcările legilor internaționale comise de Kremlin, chiar și după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Acum, tot mai mulți oficial germani vorbesc deschis despre „războiul de agresiune al Rusiei”, adică un gest fără nicio justificare. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, criticat inclusiv după începutul invaziei rusești pentru apropierea de Kremlin, a declarat, în timpul vizitei la Varșovia, că „Germania și Polonia se află, împreună, de partea Ucrainei”. O poziție tranșantă contra vechiului aliat.

ADVERTISEMENT

Iar șeful comisiei de politică externă a Bundestagului, Michael Roth, a declarat că „Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este un criminal de război și un măcelar”. Iar șefa diplomației de la Berlin, Annalena Baerbock, a somat Occidentul să trimită Ucrainei „armament greu”, criticându-l voalat pe șeful ei direct, cancelarul Olaf Scholz, care a temporizat trimiterea de tancuri spre Kiev.

Este clar: Ucraina are nevoie de mai multe materiale militare, mai ales armament greu”, a spus Baerbock la o întâlnire a miniștrilor de externe din UE. „Ororile teribile pe care le vedem zilnic” în războiul Rusiei contra Ucrainei fac ca necesitatea unui astfel de ajutor pentru Kiev să fie „mai mult decât clară”. O schimbare la 180 de grade a poziție Berlinului în câteva săptămâni, după ce la începutul războiului Germania trimitea Ucrainei căști militare.

În fine, într-un interviu pentru postul public de radiu german Deutschlandfunk, generalul Egon Ramms, fost șef al „Allied Force Command” al NATO până în 2010, a explicat de ce Occidentul nu mai trebuie să aibă ezitări în a trimite arme de atac Kievului. Militarul a explicat că țările din NATO și UE nu mai trebuie să se teamă că vor fi considerate țări beligerante de Rusia.

Întrebat dacă un convoi de armament greu din Occident pentru Ucraina nu ar putea fi atacat de Rusia pe teritoriul NATO, stârnind astfel o confruntare directă, generalul Egon Ramms a dat de înțeles că vremea acestor temeri a trecut. „Ucraina apără libertatea Europei și, dacă învinge în Ucraina, Putin își va extinde războiul, astfel încât e necesar ca Ucrainei să i se dea orice sprijin, iar prin livrarea de arme, inclusiv grele, ca tancurile, nu înseamnă că o țară a devenit tabără beligerantă”, a declarat Ramms.

Cum a început discuția despre armele chimice

În cursul zilei de luni, o sursă apropiată de ministrul ucrainean al apărării, citată de Ukrinform, declara că „probabilitatea ca invadatorii ruși să folosească arme chimice la Mariupol este extrem de ridicată”. Iar coroborată cu o declarație al unui lider de miliție separatistă din Donbas, care cerea explicit Rusiei să folosească arme chimice contra militarilor care apără încă Mariupolul, informația a devenit mai credibilă și mai îngrijorătoare.

Eduar Basurin, din „Miliția Poporului” a autoproclamatei Republici Populare Donețk, citat de Unian, spunea cu o zi în urmă că Rusia ar putea lansa un atac cu arme chimice asupra combinatului Azovstal, pentru a-l cuceri și a-i scoate din subteran pe „fasciștii” care se ascund acolo.

El a explicat că un asalt asupra combinatului, care are multe etaje subterane, ar fi inutil, și că acolo superioritatea numerică nu contează. „În principiu, este posibil să faci asta. Și, până la urmă, mă gândesc că va fi rorlul trupelor de război chimic, care va găsi metoda prin care să scoată din galerii aceste cârtițe”, a spus Basurin.

Probabilitatea ca fasciștii din Rusia să folosească arme chimice este foarte ridicată”, a declarat sursa ucraineană, după ce, în cursul serii de luni, luptătorii din Regimentul Azov au acuzat că trupele lui Vladimir Putin au aruncat o substanță otrăvitoare de origine necunoscută, cu ajutorul unei drone. Iar unul dintre răniți a declarat că un fum alb cu gust dulceag a acoperit zona după explozie și imediat a avut dificultăți de respirație și s-a prăbușit.

Iar ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a anunțat că guvernul investighează acuzațiile cu privire la eventuale atacuri chimice, dar a sugerat că ar fi fost folosită muniție cu fosfor. Iar acest tip de muniție nu este considerat armă chimică prin Convenția privitoare la Armele Chimice, însă este considerată ilegală folosirea ei în zone cu civili.

ADVERTISEMENT