Interviu

Interviu cu Mircea Dinescu: „Imbecilii m-au acuzat că sug din banii poporului la TVR!”

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru FANATIK.RO, poetul Mircea Dinescu a mărturisit că a părăsit TVR pentru Prima TV, după ce a fost acuzat pe nedrept că a fost plătit din bani publici.
21.05.2021 | 07:00
Interviu cu Mircea Dinescu Imbecilii mau acuzat ca sug din banii poporului la TVR
Interviu cu Mircea Dinescu: „Imbecilii m-au acuzat că sug din banii poporului la TVR!" Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Realizatorul emisiunii „Poezie și delicatețuri” este savuros ca pâinea caldă și răspunde, în stilul său caracteristic, la fiecare întrebare, indiferent dacă discuția pornește de la subiecte sociale, din zona culturii sau din spațiul „politichiei”.

Din convorbirea avută cu Mircea Dinescu am aflat care sunt „rădăcinile” noului show TV pe care îl moderează, dedesubturile disputei cu Gabriel Liiceanu, mult mediatizată în presă, dar mai ales care este părerea „plastică” a scriitorului despre o serie de personalități politice. Nu în ultimul rând, veți descoperi previziunile legate de longevitatea Guvernului Cîțu și amănunte legate de felul în care a traversat Mircea Dinescu perioada pandemiei.

ADVERTISEMENT

Mircea Dinescu: „M-am hotărât să rup pisica și să fug, fără regrete, la particulari! Patronul Prima TV joacă o carte importantă!”

Domnule Mircea Dinescu, lumea este curioasă care este motivul ce v-a determinat să părăsiți Televiziunea Română. Ați ales un post aflat în plină ascensiune…

-Am plecat pentru că tot soiul de imbecili m-au acuzat că sug din banii poporului, deși, în realitate, emisiunea mea trăia din reclamele care erau la vedere, nicidecum din bugetul TVR. M-am hotărât să rup pisica și să fug, fără regrete, la particulari. Tânărul patron de la Prima TV joacă acum o carte importantă și nu este exclus ca, în curând, să aibă în mână un careu de ași.

ADVERTISEMENT
Poetul, la o întâlnire literară (sursa facebook.com)
Poetul, la o întâlnire literară (sursa facebook.com)

Cum ați trecut de la „Politică și delicatețuri” la „Poezie și delicatețuri”, la Prima TV?

-Rădăcinle emisiunii mele duc în preistorie, pentru că, la gura unei peșteri, în jurul unui foc bine mirositor, s-au tras primele „cadre” ale civilizației: un vânător, un cântăreț, o dansatoare și un pictor naiv au participat la primul chef de după coborârea lui Adam pe pământ. Întâi a apărut poezia și mult mai târziu politica.

ADVERTISEMENT

De curând, ați colindat prin țară, vizitând mai multe târguri. V-ați întors cu tolba plină cu povești?

-Târgurile din satele românești par ușor suprarealiste, de parcă peste cele mai frumoase și gustoase fructe și legume din lume s-ar fi prăbușit un avion cu haine second hand, cu pantofi obosiți și cu maldăre de obiecte din plastic. Ironia și auto-ironia țăranului român, îmbrâncit din kitchul comunist în kitchul capitalist, salvează într-o oarecare măsură drama satelor lăsate de izbeliște, în voia nimănui.

ADVERTISEMENT

„Femeia toridă Diana Șoșoacă poate exploda în Parlament, iar Iohannis seamănă cu Yeti, Omul Zăpezilor”

Mai citesc românii poezie?

-Societatea de consum românească s-a transfomat într-o societate de abținere și de post negru, când vine vorba de cultură. La câtă vulgaritate se consumă, de dimineața până seara, în Parlament, la posturile de televiziune și în plină stradă, ai sentimentul că poezia a migrat în țările calde. În perioada pandemiei, s-au închis mai întâi librăriile și abia apoi templele jocurilor de noroc. Poate că ar trebui reluat obiceiul poeților Evului Mediu, de a coborî cu arta în stradă. Pe de altă parte, pe rețelele de socializare, o haită luminoasă, compusă din 600.000 de cititori, mi-a devorat două poeme proaspete. Să fie, oare, această ciudată „foame” ciudată de cultură un semn de tratament al nevrozei noastre naționale? Să vedem…

Cum se „filmează” o poezie? Vă propun un joc: să luăm trei nume diferite, din domenii separate: Simona Halep, Klaus Iohannis și Diana Șoșoacă. Cu ce scriitori ați identifica aceste persoane?

-Pe terenul de zgură, Simona Halep poate desena și poezie. Iohannis pare că se trage din Yeti, Omul Zăpezilor, fiind la fel de vorbăreț și comunicativ ca strămoșul său. Femeia toridă și gonflabilă a politichiei românești, Diana Șoșoacă, plină de heliu și de catran, poate exploda în plin Parlament, și nu cred că acolo există destui pompieri, ca să stingă incendiul. Marele Flaubert a avut curajul să strige „Madame Bovary c’est moi!”. Doamna Bovary n-a avut curajul să-i dea replica „Flaubert c’est moi”. Așadar, Halep, Iohannis și Șoșoacă rămân nște personaje care nu și-au găsit autorul.

Senatoarea Diana Șoșoacă (sursa hepta.ro)
Senatoarea Diana Șoșoacă (sursa hepta.ro)

„Domnul Gabriel Liiceanu s-a certat cu sine însuși”

V-ați certat cu Gabriel Liiceanu. Este normală această dihonie între doi intelectuali?

N-am fost niciodată prieten cu Gabriel Liiceanu. Întâmplător, am avut prieteni comuni. Domnul Liiceanu s-a certat cu sine însuși. Nu orice artist are forța să găurească oglinda cu propriul său scuipat!

Cum ați „petrecut” pe timp de pandemie? V-ați vaccinat, v-au vaccinat sau i-ați vaccinat?

-Virusul care a copilărit în peșterile chinezești nu suportă nici briza Dunării, nici locurile cu verdeață, pe care eremiții din pustiu și le închipuiau în Rai, când, în realitate, ele se găsesc chiar în lumea de aici. Pandemia de la televizor n-a acostat în Portul Cetate, dar n-am negat existența virusului. Din acest motiv, după ce, în copilărie, comuniștii m-au vaccinat de două ori, m-am lăsat vaccinat la bătrânețe, în capitalism, tot de două ori, ca să fie scorul egal.

Previziuni referitoare la soarta Guvernului Cîțu și visele secrete ale „mandolinistului” Ludovic Orban

Guvernul Cîțu va rezista?

-PSD-ul, care și-a pregătit singur coliva încă de pe vremea lui Adrian Năstase, le-a oferit liberalilor prilejul de a se hrăni multă vreme, de aici înainte, din parastasul social-democrat. Deocamdată, Cîțu treieră și el grâul, mai cu spor decât mandolinistul Orban, care, în secret, visează să pună de-o fiertură și să-i cânte prohodul.

La Cetate se mănâncă umor pe pâine?

-Să-ți spun un secret. Când vine vorba de pâinea românească, îmi dispare umorul, fiindcă la noi se mănâncă o pâine mediocră, umflată cu aditivi. Pâinea din Portul Cetate, frumos mirositoare, coaptă pe vatră, din făină luată direct de la moara fraților Sgaibă, i-ar putea complexa și pe francezi, care sunt atât de mândri de bagheta lor. Oricum, pe drumul de la comunism la capitalism, ne-am cam pierdut simțul umorului, care ne ajuta să supraviețuim pe vremea celebrelor bancuri.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (sursa hepta.ro)
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (sursa hepta.ro)

„Mugur Isărescu dorește să deschidă porțile Europei cu ajutorul unei oi”

Apropo de bancuri… reale. Ați aflat că Mugur Isărescu a angajat-o pe Viorica Dăncilă la Banca Națională a României?

-Strămoșii noștri romani sfărâmau porțile cetăților cu un berbece. Domnul Mugur Isărescu ține la tradiție și dorește să deschidă porțile Europei cu ajutorul unei oi. E frumos…

Să zicem că Revoluția a existat, dar că, prin absurd, în România nu ar mai fi existat televiziune. Cum ați fi supraviețuit?

-Ironia sorții a făcut ca inși, care s-au ascuns cu sinceritate sub pat la Revoluție, să mă acuze mai târziu că m-am prefăcut când i-am îndemnat să iasă de acolo, în stradă. Numai că, eu consumasem Revoluția ceva mai devreme decât ei, când mi-am publicat pamfletele scrise împotriva lui Ceaușescu, pe vremea când aplaudacii funcționau din plin și când Ion Iliescu hiberna la Editura Tehnică și nici în cele mai frumoase vise nu-și închipuia că, după ce Nea Nicu a întinat nobilele idealuri ale comunismului, va ajunge președintele României capitaliste.

„Încerc să fiu Mircea Dinescu, deși nu mi-e prea ușor”

Legat de capitalsim, dumnevoastră „vindeți” bine. Cum reușiți?

-„Fii cum te simți!”. Acesta era un auto-îndemn, pe care am încercat să-l respect încă din adolescență. Nimic nu e mai trist decât să încerci să fii altceva decât ești. Când o persoană necunoscută mă întreabă pe stradă dacă eu sunt Mircea Dinescu, răspund cu o oarecare tristețe: „Da. Câteodată, încerc să fiu Mircea Dinescu, deși nu mi-e prea ușor”.

Mircea Dinescu, în tinerețe (sursa hepta.ro)
Mircea Dinescu, în tinerețe (sursa hepta.ro)

Dinescu, un tip firesc pe micul ecran și în viața cotidiană

De la mijlocul lunii martie, poetul Mircea Dinescu moderează emisiunea „Poezie și delicatețuri”, la postul Prima TV. Primul invitat la noul său show a fost antrenorul Ioan Andone. Dinescu a realizat timp de șapte ani emisiunea „Politică și delicatețuri”, fiind considerat un adevărat „globetrotter” al show-urilor de televiziune neconvenționale. De mai mulți ani, poetul a dezvoltat proiectul „Portul cultural Cetate”, o inițiativă unică la nivel european. Mircea Dinescu evită să discute despre viața sa personală, dar se poate lăuda cu faptul că este același personaj firesc atât pe micul ecran, cât și în viața cotidiană. Duminică la prânz, următorul invitat la emisiunea moderată de Mircea Dinescu va fi actrița Maia Morgenstern.

ADVERTISEMENT