Life

Întrebarea de cultură generală la care multă lume greșește răspunsul. Cât a durat Războiul de 100 de ani, de fapt?

Tu știi cât a durat, de fapt, Războiul de 100 de ani? Este o întrebare de cultură generală căreia foarte mulți români îi greșesc răspunsul.
03.03.2024 | 22:51
Intrebarea de cultura generala la care multa lume greseste raspunsul Cat a durat Razboiul de 100 de ani de fapt
Cât a durat Războiul de 100 de ani? Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când întrebi „cât a durat războiul de 100 de ani” pare că ești sarcastic. În realitate, aceasta este o întrebare de cultură generală la care foarte puține persoane răspund corect. Care este, de fapt, răspunsul.

Cât a durat Războiul de 100 de ani, de fapt

Probabil că ai auzit măcar o dată în viață despre „războiul de 100 de ani”. Este chiar una din lecțiile care se predau la orele de istorie în școală, dar puțini oameni au reținut despre ce este vorba.

ADVERTISEMENT

Aceste eveniment istoric a constat într-o succesiune de conflicte ce au avut loc între regatele medievale ale Angliei și Franței, în secolele XIV-XV, cauzele principale fiind împărțite în trei categorii.

Acestea sunt: dispute teritoriale, pretenții dinastice și competiție economică. Disputele teritoriale au început de la Ducatul Aquitania, din sud-vestul Franței, care era cunoscut și sub numele de Guyenne.

ADVERTISEMENT

Locul reprezenta o țintă pentru francezi, deoarece portul genera un venit fiscal important datorită comerțului cu vin și pește. În 1328, regele Carol al IV-lea al Franței a murit, iar postul a rămas liber.

Următorul la tren ar fi trebuit să fie a chiar regele Angliei, Eduard al III-lea, în virtutea drepturilor de moștenire ale mamei acestuia, Isabela a Franței. Totuși, a fost ales un rege francez, Filip.

ADVERTISEMENT

În scurt timp, el a confiscat Aquitania de la Edward, acesta fiind și punctul de pornire al Războiului de 100 de ani. Istoricii spun că a pornit după ce francezii au confiscat Aquitania, în 1337.

A fost mai lung de un deceniu

Dar cât a durat, de fapt, războiul de 100 de ani? Acesta a constat în mai multe ostilități, traversate de perioade lungi de pace, între Casa de Valois și Casa de Plantagenet asupra dreptului de a conduce regatul Franței.

ADVERTISEMENT

Lupta părea mai puțin în favoarea englezilor, inferiori numeric și nevoiți să fie departe de țară- ceea ce făcea ca aprovizionarea și recrutarea să fie mult mai dificile decât dacă frontul ar fi fost aproape.

Totuși, au înfrânt la Crécy, în 1346, la Poitiers, în 1356 și la Agincourt, în 1415. Punctul culminant a fost când Henric al V-lea a preluat controlul Parisului, Normandiei și a unei părți importante din nordul Franței.

Războiul de 100 de ani a avut patru faze. Prima a avut loc între 1337-1360, a doua între 1360-1400, iar a treia a durat din 1429 până în 1453. Iar la un calcul simplu, putem afla că întreg conflictul a durat 116 ani, notează libertatea.ro.

ADVERTISEMENT