News

Inundații apocaliptice în Italia și Franța, zeci de persoane dispărute. Veneția, protejată de un dig de 5.9 miliarde de euro

03.10.2020 | 22:36
Inundatii apocaliptice in Italia si Franta zeci de persoane disparute Venetia protejata de un dig de 59 miliarde de euro
Inundații apocaliptice în Italia și Franța. Foto: The Guardian
ADVERTISEMENT

Inundații apocaliptice în Italia și Franța, după furtuna Alex, însă Veneția a fost salvat de un sistem controversat de diguri.

Sistemul de diguri MOSE, activat pentru prima dată la Veneția, a protejat doar parțial orașul, astfel că apa a ajuns în Piața San Marco, însă orașul a fost salvat de la dezastru.

ADVERTISEMENT

Nordul Italiei e sub ape din cauza ploilor abundente, cu toate că italienii au pregătit un sistem de diguri subacvatice menit să protejeze Veneția de mareele înalte.

Inundații apocaliptice în Franța și Italia, zeci de morți și dispăruți

Sistemul MOSE a înghițit foarte mulți bnai, conform Euronews, însă toate cele 78 de bariere au fost instalate, cu toate că lucrările de infrastructură nu sunt momentan încheiate.

ADVERTISEMENT

Sistemul de diguri e gândit să protejeze orașul atunci când apele ar crește cu 130 de centimetri, scenariu în care jumătate din Veneția ar fi indundată, conform Observatornews.ro.

Sistemul de diguri MOSE ar trebui să protejeze Veneția
Sistemul de diguri MOSE ar trebui să protejeze Veneția. Foto: Wikipedia

Digul trebuia să fie inaugurat inițial în 2011, însă birocrația și corupția au crescut prețul de la 1.8 miliarde de euro la 5.9 miliarde de euro și nu a fost momentan finalizat.

ADVERTISEMENT

Între timp, în restul Italiei și în Franța peste 20 de persoane au dispărut, în timp ce un pompier a murit, din cauza inundațiilor puternice.

Primarul orașului Nisa, Christian Estrosi, consideră actualele inundații drept cel mai mare dezastru natural din ultima sută de ani din zonă.

ADVERTISEMENT

Drumurile și aproximativ 100 de case au fost măturate sau parțial distruse”, a declarat politianul, conform Observatornews.ro.

În Franța au dispărut 8 oameni, printre care doi pompieri, în timp ce în Italia 11 oameni au dispărut. Un alt pompier a fost ucis de un copac care a căzut peste el în regiunea Valle d’Aosta.

În Italia 6 turiști germani au fost dați dispăruți, după ce au plecat în munți într-o excursie în Cuneo.

În Piemont, aproape de granița cu Elveția, șeful regional Alberto Cirio a cerut guvernului să declare starea de urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: