News

Inundații în Bistrița-Năsăud. Zeci de case sub ape, oamenii sunt disperați: ”Suntem toată noaptea de priveghi”. Video

Precipitațiile abundente și topirea zăpezilor au provocat inundații puternice în județul Bistrița-Năsăud. Oamenii sunt disperați și se tem de ce e mai rău.
06.02.2024 | 09:06
Inundatii in BistritaNasaud Zeci de case sub ape oamenii sunt disperati Suntem toata noaptea de priveghi Video
Mai multe localități din Bistrița-Năsăud, măturate de inundații. Zeci de case afectate. Sursa foto: stiribn.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În plină iarnă, România se confruntă cu inundații puternice. Afectate sunt, deocamdată, zone din județul Bistrița-Năsăud. Mai multe locuințe au fost lovite de viituri.

Mai multe localități din Bistrița-Năsăud, măturate de inundații. Zeci de case afectate

Într-un comunicat emis marți, 6 februarie 2024, Comitetul Județean pentru Situații de Urgentă Bistrița – Năsăud anunță că, din cauza cantităților mari de apă sub formă de precipitații și scurgerilor de pe versanți, pe raza localităților Caianu Mic și Căianu Mare mai multe căi de acces și 26 de gospodării au fost inundate. Apa a pătruns în curți și beciuri.

ADVERTISEMENT

Vestea bună este că, momentan, nu au fost înregistrate victime sau persoane care să aibă nevoie de asistență. De asemenea, nu au fost înregistrate apeluri pe numărul unic de urgență 112.

Debitul apei este în creștere, o comisie mixtă formată din primarul comunei, șeful centrului operațional județean și pompieri voluntari din cadrul SVSU monitorizează situația operativă din teren.

ADVERTISEMENT

Efective de pompieri militari și voluntari, cu motopompe și accesorii specifice, sunt pregătite să intervină pentru sprijinirea populației imediat ce intervenția este posibilă și eficientă (debitul apei fiind în momentul de față în creștere).

Nu se impune evacuarea persoanelor din gospodăriile inundate. Evoluția dinamicii din teren va face obiectul următoarei informări”, anunță ISU. Pe lângă cele 26 de gospodării, au mai fost afectate de inundații 100 hectare de teren și 2 kilometri de drumuri comunale, în localitatea bistriţeană Căianu Mic.

ADVERTISEMENT


Apa a ieșit din râul Ilișua, afluent al Someșului Mare, în urma ploilor și a topirii zăpezii din Munții Țibleș. În ultimele ore, trei cursuri de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud s-au aflat sub atenţionare hidrologică de cod portocaliu.

Oamenii afectați de inundații sunt disperați: ”Suntem toată noaptea de priveghi”

Oamenii din satele lovite de puhoaie sunt disperați. Ei s-au trezit înconjurați de ape, în toiul nopții. Viitura le-a măturat curțile și grădinile. ”Dăm apa la o parte, ce să facem, nu avem ce face. Ne speriem că suntem toată noaptea de priveghi. Tot mergem în casă, ne încălzim și venim înapoi că nu avem stare”, spune o localnică, pentru Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Orele următoare nu se anunță îmbucurătoare. Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis cod galben și cod portocaliu de inundații în județul Bistrița-Năsăud, pe râurile din bazinul hidrografic Someșul Mare.

Ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale și creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, conform INHGA.

ADVERTISEMENT