News

Inundații masive în Australia. Mii de persoane au fost evacuate. ”Așa ceva se întâmplă o dată la 50 de ani”

22.03.2021 | 10:00
Inundatii masive in Australia Mii de persoane au fost evacuate Asa ceva se intampla o data la 50 de ani
ADVERTISEMENT

Inundații în Australia. Peste 18 mii de persoane au fost evacuate. Guvernul a decretat stare de dezastru natural după ce potopul istoric a înghițit sute de case. ”Așa ceva se întâmplă o dată la 50 de ani”, a declarat un oficial, potrivit BBC.

Inundaţiile care au lovit estul Australiei au ajuns şi în cel mai mare oraş al ţării, Sydney. Locuitorii mai multor cartiere au primit ordin de evacuare după ce apele râurilor au atins un nivel nemaivăzut în ultima jumătate de secol.

ADVERTISEMENT

Premierul din New South Wales, Gladys Berejiklian, a precizat că nu au existat decese, iar acest lucru ”este un miracol” ținând cont de gravitatea situației.

Inundații istorice în Australia. Mii de persoane au fost evacuate

Ploaia torențială a început să producă inundații încă de joi.  Coasta de est a regiunii a intrat în criză abia de sâmbătă, când un dig a fost depășit de apă.

ADVERTISEMENT

Situația s-a agravat din cauza umflării puternice a apelor curgătoare. Ploile torenţiale au provocat şi revărsarea principalului baraj care asigură apa potabilă în Sydney. Zeci de şcoli şi centre de vacinare au fost închise în oraş.

Gladys Berejiklian a spus că multe dintre comunitățile distruse de inundații au fost afectate de incendii de arbori și seceta din vara anterioară.

ADVERTISEMENT

“Nu știu niciun moment în istoria statului, unde am avut aceste condiții meteorologice extreme într-o astfel de succesiune rapidă, Suntem și în mijlocul unei pandemii”, a spus oficialul australian.

Serviciile de urgență au efectuat cel puțin 750 de salvări. O familie blocată în casa inundată a fost evacuată de un elicopter. De asemenea, o altă familie cu un copil a fost salvată în ultimul moment din zona de vest a orașului Sydney.

ADVERTISEMENT

Ploile vor continua săptămâna aceasta când precipitațiile se vor muta în vestul regiunii.