News

Cod roșu de inundații emis de hidrologi. Ploile abundente au făcut ravagii în țară. Turiști surprinși de viitură în Bihor. Update

Ploile abundente căzute în ultimele ore în țară au creat numeroase probleme. Valea Oltului a fost inundată, iar în Bihor turiștii dintr-un camping au fost surprinși de o viitură. Hidrologii au emis cod roșu de inundații.
02.09.2022 | 17:12
Cod rosu de inundatii emis de hidrologi Ploile abundente au facut ravagii in tara Turisti surprinsi de viitura in Bihor Update
Ploile abundente fac ravagii în țară. Turiști afectați de viitură în Bihor. Sursa foto: colaj Fanatik / capturi Facebook
ADVERTISEMENT
02-09-2022
19:42

Cod roşu de inundaţii emis de hidrologi în două județe

În urma precipitațiilor abundente, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod roşu de inundaţii pentru râuri din județele Gorj şi Vâlcea. 

Alerta a intrat în vigoare la ora 20:15 și este valabilă până sâmbătă, la ora 02:00.

INHGA anunță în comunicat că, din cauza precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Gilort – bazin superior amonte Novaci
  • Olteţ – bazin amonte S.H. Nistoreşti
  • Tărâia (afluent al râului Olteţ)
  • Cerna (afluent al râului Olteţ) – bazin amonte S.H. Cerna
  • Olăneşti – bazin amonte S.H. Olăneşti Băi
  • Cheia (afluent al râului Olăneşti)

Toată țara se află sub alerte cod portocaliu și galben de furtuni și ploi abundente emise de ANM. Efectele precipitațiilor se văd deja în mai multe regiuni.

Ploile abundente fac ravagii în țară. Turiști afectați de viitură în Bihor

În județul Bihor, precipitațiile importante cantitativ căzute în zona de munte au provocat inundaţii în Poiana Glăvoi. Corturile mai multor turiști aflați într-un camping fost luate de apă.

ADVERTISEMENT

În clipurile video publicate pe Facebook de unul dintre turiști surprinși de viitură se poate vedea cum apa inundă corturile.

”Am venit ud de pe traseu si am crezut că mai am lucruri uscate în cort…. Ce a fost în cort în mare parte s-a udat, tot ce a fost în antreu a fost luat de apă.

ADVERTISEMENT

Noi ne-am udat bine și am avut emoții să trecem zona prin viitură să ajungem la cort”, scrie Marcel Neag, cetățeanul care a făcut publice imaginile în online.


Până sâmbătă, 3 octombrie, la ora 10, județul Bihor se află sub avertizare cod galben de precipitații abundente.

ADVERTISEMENT

Inundații pe Valea Oltului

Ploile abundente au creat probleme și pe Valea Oltului. Traficul pe Drumul Naţional 7 a fost deviat pe șoseaua de centură a orașului Călimănești, după ce șoseaua a fost inundată.

ISU Vâlcea anunță că angajații Gărzii de Intervenție Râmnicu Vâlcea și S.V.S.U. acționează pentru degajarea apei.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de inundații emis de hidrologi

Probleme mai pot apărea în următoarele ore în mai multe zone din țară. Vineri, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 20 de judeţe, valabilă până sâmbătă la miezul nopţii.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 2 septembrie, ora 13:00 – 3 septembrie, ora 16:00, vor fi creşteri de debite şi de niveluri pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Mureş – judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad
  • Bega – judeţele: Timiş şi Arad
  • Timiş – judeţele: Caraş Severin şi Timiş
  • Caraş – judeţul Caraş Severin
  • Cerna – judeţele: Gorj şi Caraş Severin
  • Dunăre – judeţele: Mehedinţi, Caraş Severin şi Dolj
  • Desnăţui – judeţele: Mehedinţi şi Dolj
  • Jiu – judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj
  • Olt – judeţele: Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea, Argeş, Gorj, Olt şi Dolj
  • Argeş – judeţele: Argeş şi Dâmboviţa
  • Ialomiţa – judeţele: Dâmboviţa şi Prahova.

INHGA mai anunță că, în intervalul 2 septembrie, ora 20:00 – 3 septembrie, ora 24:00, alerta cod portocaliu de inundaţii este valabilă pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Ialomiţa), râurile mici din Dobrogea (judeţele: Constanţa şi Tulcea).

”Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş şi Constanţa”, mai informează hidrologii.

ADVERTISEMENT
Tags: