News

Învățământul românesc în criză. Profesorii primesc o mărire de doar 165 de lei. „Sunt plătiți ca niște cerșetori”

Cu un buget pentru educație la un minim istoric, experții din domeniu atrag atenția că profesorii debutanți vor beneficia de o mărire de salariu de doar 165 de lei
30.12.2022 | 07:47
Invatamantul romanesc in criza Profesorii primesc o marire de doar 165 de lei Sunt platiti ca niste cersetori
Președintele Iohannis, la deschiderea anului școlar. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Bugetul educației în anul 2023 va fi de doar 2,1% din PIB, cel mai mic din ultimii ani, iar experții din sistem atrag atenția că va exista o criză profundă de resursă umană.

Profesorii debutanți, mărire de doar 165 de lei

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru educație susține că în următorii zece ani unu din doi învățători va ieși la pensie, în timp ce mai puțin de 10% dintre cadrele didactice au vârstă de până în 30 de ani. Acesta subliniază că sistemul se îndreaptă spre o adevărată criză de personal în condițiile în care, din cauza salariilor mici, tinerii nu mai sunt atrași de această profesie.

ADVERTISEMENT

„Cifrele din sistem sunt absolut terifiante și mă refer aici la vârsta celui mai în vârstă profesor din România. Știți că, la plata cu ora, se poate rămâne în continuare în sistemul de învățământ, colaborator în funcție de numărul de ore livrate. Avem în sistemul românesc un profesor de 81 de ani și, potrivit cifrelor, în următorii zece ani, unu din doi învățători va ieși la pensie.

Apoi, mai puțin de 10% din corpul profesoral al României are vârstă de până în 30 de ani. Tinerii nu mai sunt aici. Și ar trebui să ai tinerețe, robustețe, pasiune și energie.

ADVERTISEMENT

Legat de salarizarea profesorilor, am întrebat-o pe doamna ministru (Ligia Deca – ministrul Educației – n.r.) dacă știe în valoare absolută cu cât va crește salariul unui profesor debutant, pe baza măririlor pe care dumneaei le-a prognozat. Nu mi-a răspuns, dar i-am explicat eu că este vorba despre o mărire salarială de 165 de lei. De la 2.173, încă 165 de lei. Valoarea celui mai mic salariu, profesor debutant, studii de scurtă durată. Profesorii sunt plătiți ca niște cerșetori în momentul de față și mulți mi-au spus că așa se și simt”, a spus senatorul Ștefan Pălărie, într-un interviu pentru Gândul.

Subfinanțarea educației, cauza problemelor

Senatorul USR este de părere că una din cauza problemelor din sistem este subfinanțarea educației, bugetul de 2,1% din PIB fiind cel mai mic din ultimii ani și departe de media europeană de 4,3- 4,6 procente.

ADVERTISEMENT

„Că se numește fondul clasei, că se numește fondul școlii, că se numește donație voluntară. Legală, ilegală, imorală, ea se întâmplă în momentul de față, este o cofinanțare continuă de către părinți a învățământului care ar trebui să fie gratuit. Nu se poate să spui că 2,1% este suficient, atunci când media europeană este undeva la 4,3-4,6%.

Fără o modificare radicală, drastică, de genul celei care s-a întâmplat în sistemul sanitar în anul 2017, fără să aduci toate salariile la nivel de normalitate și apoi să continui să investești inteligent în formarea continuă, în programe de școlarizare avansată – dar prima etapă obligatorie este să ajustezi nivelul salarial al profesorilor -, nu putem să ne așteptăm la rezultate diferite față de ce avem acum”, a mai precizat senatorul USR.

ADVERTISEMENT