Sport

Ioan Ovidiu Sabău a găsit antrenorul perfect pentru națională: ”Trăiește pentru fotbal, transformă jucătorii”

Fostul internațional Ioan Ovidiu Sabău știe cine este cel mai potrivit pentru a resuscita echipa națională a României. Un antrenor uriaș este alegerea ”Moțului”.
17.06.2021 | 10:13
Ioan Ovidiu Sabau a gasit antrenorul perfect pentru nationala Traieste pentru fotbal transforma jucatorii
Ioan Ovidu Sabău
ADVERTISEMENT

Parcursul dezastruos al echipei naționale sub conducerea lui Mirel Rădoi i-a făcut pe componenții ”Generației de aur” să ia atitudine. Între aceștia și Ioan Ovidiu Sabău, fostul mare jucător al Universității Cluj, Dinamo, Feyenoord, Brescia, sau Rapid.

”Moțul” este convins că în acest moment un singur om poate reda echipei naționale strălucirea din perioada în care el însuși evolua pentru ”tricolori”.

ADVERTISEMENT

Sabău îl propune pe mentorul său la echipa națională

În vârstă de 52 de ani, Ioan Ovidiu Sabău s-a retras din fotbal în iunie 2019, după ce, în calitate de oficial al Universității Cluj a ratat promovarea în Liga 1, la capătul unui baraj cu FC Hermannstadt.

A rămas, însă, fidel sportului căruia i-a dedicat mai bine de două decenii, ca jucător. Sabău a fost unul dintre ”copii de suflet” ai lui Mircea Lucescu și fostul fotbalist crede că acesta este cel mai potrivit om pentru a prelua echipa națională a României.

ADVERTISEMENT

”Am lucrat mai bine de 7-8 ani cu dânsul. Un om și un antrenor extraordinar. Cum să nu-l folosim la națională? Un astfel de om, cu atâta experiență, cu atâtea trofee, atât de respectat, să nu te folosești de el?

Ar trebui să vorbim două, trei zile despre Mircea Lucescu. Un tip care iubește acest sport incredibil, trăiește pentru fotbal. Transformă jucătorii, știe ce are de făcut”, a spus Ioan Ovidiu Sabău, la Digisport.

ADVERTISEMENT

Ca fotbalist, Ioan Ovidiu Sabău a lucrat cu Mircea Lucescu la Dinamo, Brescia și la Rapid București, câștigând titlul cu cele două echipe din România.

Ce îl recomandă pe Mircea Lucescu

Mircea Lucescu este cel mai de succes antrenor român din străinătate. El a fost dorit în mai multe rânduri la echipa națională, însă de fiecare dată a refuzat.

ADVERTISEMENT

”Il Luce” a avut în impresionanta lui carieră un singur mandat pe banca ”tricolorilor”, între 1981 și 1986. De numele său se leagă prima calificare a României la un Turneu Final de Campionat European, în 1984.

În 1990 a semnat primul contract cu o echipă din străinătate, Pisa Calcio. Au urmat cinci ani de succes la Brescia și le-a mai antrenat, în Italia, pe Reggiana și Inter Milano.

A revenit în România, în 1999 pentru a câștiga titlul cu Rapid, după care a scris istorie în Turcia, La Beșiktaș și Galatasaray, câștigând titlul cu ambele echipe.

Cea mai de succes perioadă a carierei a petrecut-o în Ucraina, la Șahtior Donețk. Între 2004 și 2016 a cucerit 8 titluri de campion, 6 Cupe și 7 Supercupe, dar și trofeul UEFA Europa League.

În această vară Mircea Lucescu și-a trecut în CV o nouă ”triplă” – campionat, Cupa și Supercupa în Ucraina, cu Dinamo Kiev.

ADVERTISEMENT