News

Ion Caramitru avea proces peste câteva zile cu un cunoscut actor! ”Băgați în buzunar 10% din încasările nete ale fiecărui spectacol regizat de dvs!”

Marele actor Ion Caramitru a murit astăzi, la 79 de ani, după o lungă suferință. În ultimii doi ani, maestrul se judeca aprig cu colegul de breaslă Mihai Călin, care contesta modul în care Caramitru conducea Teatrul Național din București.
05.09.2021 | 19:56
Ion Caramitru avea proces peste câteva zile cu un cunoscut actor! ”Băgați în buzunar 10% din încasările nete ale fiecărui spectacol regizat de dvs!”
ADVERTISEMENT

Internat de câteva săptămâni la Spitalul Elias, Ion Caramitru s-a stins astăzi din viață, lăsând în urmă o carieră impresionantă ca actor și regizor. Zilele acestea, Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR).

Președinte al UNITER din 1990, Caramitru ocupa din 2005 și funcția de director al Teatrului Național din București, ipostază din care – în ultimii ani – a fost puternic contestat de o parte dintre actori, în frunte cu Mihai Călin și Marius Manole.

ADVERTISEMENT

Mihai Călin: ”Ați confiscat, în mare parte, Teatrul Național!”

De altfel, în septembrie 2019, Mihai Călin a publicat o scrisoare deschisă prin care îl acuza pe Ion Caramitru de lipsă de profesionalism și de diverse manevre financiare, prin care acesta își rotunjea veniturile.

”Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dvs., 3 ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a „înfiera” doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au „permis” să trimită, în primăvară ,un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau oserie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dvs., domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri”, a scris atunci Mihai Călin.

ADVERTISEMENT

”Nu vreți profesionalism, ci supușenie!”

”Nu vreți profesionalism, ci supușenie. Ați confiscat, în mare parte, TNB. Noi nu am sesizat ministerului ilegalități, ci faptul că legea managementului, pe care dvs ați reușit s-o modificați de ani buni, este sursă a permanentizării în funcție a unor oameni care se transformă din directori în patroni”, a continuat Mihai Călin

Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis (nimeni nu are dreptul să concureze, la final de mandat, cu dvs.) și băgați în buzunar 10% din încasările nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente (fără concurs)”, a dezvăluit supărat Mihai Călin.

ADVERTISEMENT

”Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs.(10% din încasări)”, a povestit Călin.

Următorul termen în proces era fixat pe 16 septembrie

”Asta în timp ce spectacole precum „Vizita”, „Regele Lear”, „Livada de vișini”, „No man’s land”, „Romeo și Julieta” sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800 -900 de mii de RON la fiecare”, a încheiat scrisoarea deschisă actorul de la Teatrul Național.

ADVERTISEMENT

Imediat, deranjat de acuzele aduse, Caramitru a reacționat public, declarând că nu a depășit niciodată limita legii în acțiunile sale derivate din funcția de director al Teatrului Național.

În consecință, Caramitru a anunțat încă de atunci că își rezervă dreptul de a-l acționa în judecată pe Călin, căruia urma să îi ceară daune morale pentru lezarea imaginii. Procesul a început pe 28 noiembrie 2019, la Judecătoria Sectorului 6 București, când magistrații au solicitat proba cu martori.

Amânat apoi pe motiv de pandemie, procesul prin care Ion Caramitru îi cerea daune lui Mihai Călin a suferit câteva amânări, apoi Caramitru a pierdut inițial, în primă instanță. Insistent, Ion Caramitru a introdus apel, care i-a fost acceptat, așa că următorul termen anunțat de judecători era pe 16 septembrie.

ADVERTISEMENT