News

Ce înțelegere au făcut Ion Iliescu și Vladimir Putin! De ce Rusia nu ar putea ataca România. Cum au rezolvat cei doi problema tezaurului

Ion Iliescu și Vladimir Putin au făcut o înțelegere privind relațiile prietenești și de colaborare între România și Rusia! Cei doi șefi de stat au atins atunci și subiectul sensibil al tezaurului
20.03.2022 | 09:04
Ce intelegere au facut Ion Iliescu si Vladimir Putin De ce Rusia nu ar putea ataca Romania Cum au rezolvat cei doi problema tezaurului
Ce înțelegere au făcut Ion Iliescu și Vladimir Putin în 2003! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Au trecut aproape douăzeci de ani de la înțelegerea pe care au făcut-o Ion Iliescu și Vladimir Putin. În 4 iulie 2003, cei doi șefi de stat au semnat la Moscova „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”.

Ce pact au avut Ion Iliescu și Vladimir Putin!

Documentul a fost parafat în două exemplare originale, fiecare în limba română şi limba rusă, ambele texte fiind egal autentice. Potrivit înțelegerii, cele două țări urmau să dezvolte relațiile, dar și să soluționeze pe calea negocierilor, în conformitate cu principiile şi normele dreptului internaţional, toate problemele generate în viitor.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, a fost reafirmat dreptul inalienabil al popoarelor de a-şi hotârî, în mod liber şi fără amestec din afară, statutul politic, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi şi de a-şi asigura dezvoltarea economică, socială şi culturală.

Articolul 2 al înțelegerii a propus o clauză nouă, una care vorbea despre „necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice”. Concret, cei doi lideri de stat au stabilit că este inadmisibilă folosirea forţei sau ameninţării cu forţa împotriva integrităţii teritoriale sau a independenţei politice a oricărui stat sau în orice alt mod incompatibil cu scopurile şi principiile ONU.

ADVERTISEMENT

De ce Rusia nu ar putea ataca România

În cazul apariţiei unor diferende sau a unor situaţii care puteau ameninţa sau ameninţă pacea ori securitatea internaţională sau aduc atingere securităţii uneia ori ambelor părţi contractante, potrivit înțelegerii dintre Ion Iliescu și Vladimir Putin, România și Rusia trebuie să rezolve totul pe cale amiabilă.

Cele două țări sunt obligate să se așeze la masa tratativelor și să aibă schimburi de păreri în scopul găsirii unor mijloace adecvate de reglementare paşnică a diferendelor sau a situaţiilor ivite.

ADVERTISEMENT

De remarcat că dacă una dintre părţile contractante va face obiectul unui act de agresiune armată sau se va găsi în pericol de agresiune din partea unui stat terţ ori a unor state terţe, aceasta poate să ceară celeilalte părţi contractante să aibă loc consultări.

Nu se pune problema unui ajutor militar, ci este favorizată soluţionarea conflictului conform Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi documentelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

ADVERTISEMENT

Ce au discutat Ion Iliescu și Vladimir Putin despre tezaurul României

În ciuda înțelegerii, Ion Iliescu și Vladimir Putin nu au ajuns la niciun numitor comun în privința tezaurului. Astfel, partea rusă a refuzat reglarea problemei tezaurului prin tratat. Cu toate acestea, s-a agreat constituirea unei comisii de istorici români și ruși care să studieze chestiunea.

Aceasta s-a întâlnit pentru prima dată pe finalul lunii octombrie, un an mai târziu, la București. Copreședinții comisiei au fost profesorul Ioan Scurtu, respectiv academicianul Alexandr Oganovici Ciubarian. Totuși, lucrările nu au avansat foarte mult și tezaurul a rămas în continuare în Rusia.

În urmă cu doar trei ani de zile, în 2019, după o perioadă lungă de tăcere, Ion Iliescu a acceptat să acorde un interviu presei din Rusia. Fostul șef de stat a vorbit cu agenția de știri de la Moscova și a transmis că relațiile dintre cele două țări nu pot fi normale, atât timp cât există problema tezaurului.

„Da, aceasta este o problemă nerezolvată și, prin urmare, am convenit cu președintele Vladimir Putin să creăm un anumit mecanism de discuții pe această temă și am transmis problema istoricilor. Din păcate, acesta s-a întors în politică”, a afirmat fostul lider PSD pentru TASS.

De-a lungul timpului au existat trei restituiri parțiale ale tezaurului. Potrivit actelor, în acest moment, în Rusia s-ar mai afla 93.4 tone de aur. 91 dintre ele reprezintă monede istorice de aur, care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor particulare din România și 2,4 tone de lingouri de aur, care aparțineau Băncii Naționale a României.

ADVERTISEMENT