News

ÎPS Teodosie a câştigat procesul cu Universitatea Ovidius. Înaltul prelat se poate întoarce la catedră

ÎPS Teodosie redevine profesor universitar. Judecătorii de la Curtea de Apel i-au dat dreptate în procesul cu Universitatea Ovidius
19.01.2023 | 18:22
IPS Teodosie a castigat procesul cu Universitatea Ovidius Inaltul prelat se poate intoarce la catedra
ÎPS Teodosie se poate reîntoarce la catedră Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a a avut câştig de cauză în faţa instanţei, în procesul intentat Universităţii Ovidius din Constanţa. Magistraţii i-au admis recursul în care acesta contesta o decizie a Senatului Universităţii prin care i se interzicea să le mai predea cursuri studenţilor.

ÎPS Teodosie a fost scos forţat la pensie când a împlinit 65 de ani

ÎPS Teodosie, acum în vârstă de 67 de ani, nu mai putea preda din cauză că a împlinit vârsta de pensionare, iar Universitatea Ovidius a abrogat metodologia prevăzută de legislație care ar fi permis prelungirea contractului acestuia.

ADVERTISEMENT

Senatul universităţii constănţene a decis ca toți cei care împlinesc vârsta de 65 de ani să iasă la pensie, iar cum arhiepiscopul Tomisului a împlinit această vârstă pe 12 decembrie 2020 a intrat sub incidenţa acestei hotărâri, pe care ulterior avea să o conteste în instanţă.

“De astăzi ÎPS Teodosie redevine profesor titular, asta după ce Senatul îi respinsese cererea, având în vedere vârsta de pensionare. Pe fond, acțiunea s-a respins, iar în recurs ÎPS a câștigat”, a transmis avocatul Adrian Cuculis.

ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie a fost decanul Facultății de Teologie timp de 14 ani, până în 2016 şi, de asemenea, el conducea și Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea Ovidius.

Decizia de joi a Curţii de Apel, care îi permite înaltului prelat să se întoarcă la catedră este definitivă.

ADVERTISEMENT

“Admite recursul. Casează în tot hotărârea atacată şi, rejudecând, dispune: Admite în parte cererea. Dispune anularea Hotărârii Senatului nr.623/29.07.2021 numai în ceea ce îl priveşte pe reclamant. Respinge restul capetelor de cerere. Definitivă”, se arată în minuta instanței de judecată.

Pentru cele două funcții (profesor și director de școală doctorală), ÎPS Teodosie încasa venituri de 158.129 de lei/an (13.177 de lei/lunar). La aceşti bani se adaugă şi salariul de arhiepiscop (176.304 de lei, în anul 2020) plătit de statul român. Sumele sunt preluate din declarația lui de avere depusă pentru anul 2020.

ADVERTISEMENT
Tags: