News

ÎPS Teodosie a escaladat cu succes cisterna cu apă sfințită. În ultimii ani, arhiepiscopul s-a împiedicat de mai multe ori

Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Teodosie, s-a urcat din nou pe cisterna cu apă, pentru a o sfinți. Asta cu toate că anunțase că nu se va mai aventura la înălțime.
05.01.2022 | 12:44
IPS Teodosie a escaladat cu succes cisterna cu apa sfintita In ultimii ani arhiepiscopul sa impiedicat de mai multe ori
IPS Teodosie a urcat din nou pe cisternă pentru a sfinți apa. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Sărbătoarea Bobotezei este una dintre cele mai importante de peste an, în calendarul ortodox, fiind și una dintre primele sărbători, având loc în data de 6 ianuarie.

Sunt mai multe tradiții și obiceiuri importante legate de această zi, iar una dintre cele mai importante este pregătirea apei sfințite, cunoscută ca agheasmă. Toți preoții din țară pregătesc această apă pentru a o împărți enoriașilor din parohii, astfel încât aceștia să o poată folosi ulterior. Una dintre tradiții spune despre faptul că Agheasma Mare trebuie băută timp de opt zile după Bobotează, în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

ADVERTISEMENT

Pregătirea agheasmei este un ritual similar între biserici, iar o mare diferență o reprezintă cantitatea de apă pe care trebuie să o sfințească preotul. Spre exemplu, la Constanța se sfințește o întreagă cisternă cu apă, astfel încât apa să ajungă la toți credincioșii care doresc o sticlă. Arhiepiscopia Tomisului pregătește pentru ziua de joi nu mai puțin de 150.000 de sticle cu agheasmă, care vor fi distribuite enoriașilor.

ÎPS Teodosie, din nou la înălțime în ajunul Bobotezei

Iar, pentru că vorbim despre această arhiepiscopie, vorbim evident și despre al său lider, ÎPS Teodosie, care este responsabil pentru sfințirea apei ce va ajunge pe 6 ianuarie la zeci de mii de persoane. Arhiepiscopul a anunțat recent că anul acesta nu se va mai urca pe cisternă, pentru a sfinți apa, având în vedere incidentele din ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Totuși, iată că ziua de 5 ianuarie a sosit și Teodosie a escaladat din nou camioanele, pentru a oficia ritualul de pregătire a agheasmei. Slujba de sfințire a apei a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, iar de data aceasta putem observa că ÎPS Teodosie s-a ținut mult mai bine pe picioare atât la urcare, cât și la coborâre.

N-ar fi fost, însă, prima oară când Teodosie Petrescu este protagonistul unui incident amuzant în perioada Bobotezei.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, acesta a fost foarte aproape să cadă după ce s-a împiedicat în zona dintre scările catedralei și ”podețele” de lemn improvizate pentru a-i facilita accesul rapid între marile recipiente cu apă pe care trebuia să le sfințească. Din fericire, Teodosie a fost prins în ultima clipă de o persoană ce se afla în dreapta sa, care l-a și ajutat să revină pe picioare.

La momentul respectiv, ÎPS Teodosie a zâmbit și a mers mai departe, pentru a termina oficierea slujbei de sfințire a apei.

ADVERTISEMENT

Prima ”cădere” a lui Teodosie a avut loc în urmă cu trei ani

Ceva mai ”spectaculos” a fost însă incidentul din urmă cu trei ani, când înaltul prelat era să cadă tocmai de pe cisterna pe care se urcase pentru a sfinți apa. Probabil ușor grăbit, acesta a făcut un pas greșit tocmai când ajungea în capătul scării pe care o urca, însă a avut noroc datorită propriei agilități. S-a agățat rapid de balustradă și a reușit să se repună la verticală.

În urma acestui incident, alături de Teodosie au apărut câteva persoane care să-i fie sprijin în momentele în care se urcă sau coboară de pe cisternă. Cel mai probabil, aceștia au fost un real ajutor după incidentul din 2019. Respectivii, însă, n-au fost prezenți și când ÎPS a călcat greșit în urmă cu un an, pe scările catedralei.

Față de 2019, când au fost pregătite nu mai puțin de 200 de mii de sticle cu apă sfințită, anul acesta, Arhiepiscopia a transmis că vor fi distribuite 150.000 de sticle. Slujba de Bobotează va avea loc în portul Tomis, așa cum se obișnuiește. Locația este aleasă astfel deoarece pe 6 ianuarie, mai are loc o tradiție importantă. În Marea Neagră sunt aruncate trei cruci în apă, iar mai mulți temerari se avântă în apele înghețate pentru a le recupera. Tradiția spune că cine prinde o astfel de cruce va avea noroc tot anul.

Teodosie are o predispoziție către înălțimi

ÎPS Teodosie pare că are o predispoziție către înălțime. La doar câteva luni după incidentul de Bobotează din 2019, când a alunecat pe scările cisternei, acesta s-a aventurat și mai sus de atât. De Rusalii, în același an, a sfințit o biserică aflându-se într-o nacelă ridicată la aproximativ 20 de metri înălțime. De Izvorul Tămăduirii, de asemenea, Teodosie a fost surprins chiar pe turla unei biserici, de unde a slujit.

ADVERTISEMENT