News

ÎPS Teodosie, noi declarații scandaloase despre vaccin: ”Are atâtea urmări negative”. Reacția Bisericii Ortodoxe

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, face noi declarații scandaloase despre vaccin. Acesta îi îndeamnă pe credincioși să nu se vaccineze împotriva Covid-19.
15.10.2021 | 14:01
IPS Teodosie noi declaratii scandaloase despre vaccin Are atatea urmari negative Reactia Bisericii Ortodoxe
ADVERTISEMENT

ÎPS Teodosie, o figură extrem de controversată în perioada pandemiei de Covid-19 din cauza pozițiilor sale critice față de restricții, recidivează cu un nou mesaj extrem de controversat.

Într-o perioadă în care campania de vaccinare din țara noastră se situează la coada Uniunii Europene ca rată de acoperire, arhiepiscopul Tomisului vine cu un puternic mesaj antivaccinist.

ADVERTISEMENT

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a reacționat imediat și a anunțat, prin vocea purtătorului, că dezaprobă o astfel de atitudine.

ÎPS Teodosie, noi declarații controversate despre vaccin: ”Are atâtea urmări negative”

Prezent joi la o emisiune de la Radio Dobrogea, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a declarat că oamenii ”nu ar trebuie să accepte vaccinarea obligatorie” și i-a îndemnat să se adreseze justiției dacă certificatul verde devine obligatoriu.

ADVERTISEMENT

În plus, acesta a mai spus că vaccinul contra covid ”nu este asumat de nimeni” și că ”are urmări negative”.

Întrebat de realizatorul emisiunii ce sfaturi le dă credincioșilor în cazul în care va deveni obligatoriu certificatul verde, Teodosie a transmis credincioşilor să se adreseze în masă Justiţiei.

ADVERTISEMENT

Eu cred și trebuie să fac un apel la juriști să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu.

Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Și sunt atâtea urmări negative. Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri să se adreseze în masă justiției”, a spus ÎPS Teodosie.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopul le mai transmite oamenilor să nu se teamă, pentru că legile europene ar fi de partea lor.

”Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți. Nu trebuie să fiți obligați. Nu este constituțional, nu este legal. De aceea nu vă speriați. Mergeți și dacă vi se interzice, faceți sesizare și vă vor apăra. Sunt mulți avocați care vor să vă apere.

Este o nerânduială în această forțare care este nefirească și fără temei și cu rolul de a vă speria să vă vaccinați forțat. Nu acceptați. Avem personalitate de sine fiecare, sunteți apărați de Constituția țării și chiar de legile europene. Nici legile europene nu te obligă la vaccin”.

Reacția Bisericii Ortodoxe față de declarațiile lui ÎPS Teodosie

Biserica Ortodoxă, prin Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a reacționat dur după declarațiile lui ÎPS Teodosie.

”Trebuie distins în mod clar între problema certificatului verde, care e una nuanțată, și îndemnul unui cleric împotriva vaccinării.

Ultimul e total și ferm dezavuat de Biserică. Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii în martirii unei cauze false”, a spus Bănescu, într-un comunicat trimis celor de la G4Media.

Bănescu a mai adăugat că ”În plină pandemie, în contextul în care secțiile ATI ale spitalelor din întreaga țară sunt total excedate de bolnavi care agonizează, datoria rațională a fiecăruia dintre noi este să asculte cu luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor, cărora le datorăm prețuire și recunoștință”.

ADVERTISEMENT