News

Iranul amenință Israelul cu distrugerea totală. Mesajul președintelui Raisi: ”Americanii să părăsească regiunea, e în interesul lor”

Iranul amenință Israelul cu distrugerea totală. Președintele iranian Ebrahim Raisi le-a transmis americanilor să părăsească zona, pentru că ar fi ”în interesul lor”.
18.04.2023 | 16:15
Iranul ameninta Israelul cu distrugerea totala Mesajul presedintelui Raisi Americanii sa paraseasca regiunea e in interesul lor
Iranul amenință Israelul cu distrugerea totală. Foto: Wiki commons
ADVERTISEMENT

Iranul amenință Israelul cu distrugerea totală. Președintele iranian Ebrahim Raisi le-a transmis americanilor să părăsească zona, pentru că ar fi ”în interesul lor”. Mai mult, Raisi a transmis că va distruge Haifa și Tel Aviv dacă Israelul va întreprinde ”și cea mai mică acțiune” împotriva Iranului.

Iranul amenință Israelul cu distrugerea totală

Avertismentul a fost făcut cu ocazia Zilei Armatei, moment în care Raisi a ținut un discurs adresat poporului și soldaților iranieni. ”Forțele extraregionale și americane ar trebui să părăsească regiunea cât mai curând posibil, deoarece este în propriul lor interes și în interesul regiunii”, a declarat Raisi, conform presei din Israel.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Raisi a insistat asupra faptului că armata iraniană e ”bine echipată și la zi” și este considerată ”un servitor alături de popor”. Discursul a fost rostit în momentul în care fostul prinț moștenitor al Iranului, Reza Pahlavi, vizita Israelul cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului.

În timpul acestei vizite Pahlavi a transmis un mesaj de unitate între poporul israelian și cel iranian, anunțând că Republica Islamică nu este reprezentativă pentru poporul iranian. În timp ce Pahlavi făcea apel la unitate și pace, Raisi ținea discursuri amenințătoare și asista la expoziții de rachete pe care stătea scris ”moarte Israelului”.

ADVERTISEMENT

Iranul devine tot mai agresiv față de Israel și este văzut o amenințare reală, în condițiile în care această țară este aproape să își dezvolte arme nucleare. Între timp, serviciile secrete israeliene au anunțat că rachetele care au atacat Israelul de Paște, lansate din Gaza și Liban, au fost comandate și plătite de Iran. Mai mult, Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene a recrutat palestinieni din Cisiordania care spionează pentru Iran.

Între timp, purtătorul de cuvânt al al Ministerului de Externe din Iran a transmis că SUA nu mai ”sunt o superputere, pentru că lumea unipolară s-a terminat”. În consecință, Iranul nu se simte intimidat de Statele Unite ale Americii. În condițiile în care Iranul e un partener loial Rusiei, Teheranul nu are nicio problemă în a adopta propaganda Kremlinului, conform specialiștilor.

ADVERTISEMENT

Mesajele iranienilor împotriva americanilor sunt făcute și în contextul în care marina americană a trimis submarinul cu propulsie nucleară USS Florida în Orientul Mijlociu, în contextul în care tensiunile dintre Iran și Israel se intensifică. Potrivit presei din SUA, iranienii ar pregăti un atac cu drone împotriva unor nave civile comerciale deținute de Israel.

Cu toate acestea, israelienii anunță că sunt pregătiți la rândul lor să atace iranul, fără ajutorul SUA. ”Israelul este pregătit să atace Iranul și poate face acest lucru chiar și fără sprijinul Statelor Unite”, a declarat miercuri șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi.

ADVERTISEMENT

“Suntem pregătiți să acționăm împotriva Iranului. Armata israeliană are capacitatea de a lovi atât în țări îndepărtate, cât și aproape de casă“, a declarat Halevi. Un atac preventiv al israelului va fi ”copleșitor”, potrivit experților militari. “Știm cum să acționăm singuri. Suntem o națiune suverană care își rezervă dreptul de a lua propriile decizii. Ar fi bine să avem Statele Unite de partea noastră, dar nu este o obligație”, a adăugat oficialul.

ADVERTISEMENT
Tags: