LIVE Actualizat 01-02-2023
18:21

Război în Ucraina, ziua 343. Putin cere armatei sale să ”elimine posibilitatea de bombardare” a teritoriilor ruse dinspre zona ucraineană

Război în Ucraina, ziua 343. Oficialii de la Kiev se pregătesc de o ofensivă puternică a Rusiei. Aceasta ar putea avea loc în următoarele 2-3 săptămâni.
01.02.2023 | 20:08
Razboi in Ucraina ziua 343 Putin cere armatei sale sa elimine posibilitatea de bombardare a teritoriilor ruse dinspre zona ucraineana
Război în Ucraina, ziua 343. Kievul: ”Rusia pregătește o ofensivă puternică”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
01-02-2023
18:21

Putin a cerut Ministerului Apărării să ”elimine posibilitatea de bombardare” a teritoriilor ruse dinspre Ucraina

În ultimele luni, după ce a primit armament de ultimă generație din NATO și SUA, Armata Ucrainei a efectuat numeroase lovituri pe teritoriul rus. Au fost vizate, în principal, baze militare ale inamicilor.

Extrem de nemulțumit de acest aspect, dictatorul Vladimir Putin a dat ordin armatei sale să pună capăt bombardamentelor împotriva regiunilor rusești, efectuate dinspre teritoriul ucrainean.

”Desigur, sarcina prioritară este de a elimina chiar posibilitatea acestor bombardamente. Dar asta este treaba departamentului militar”, a declarat Putin, potrivit unei informări publicate pe site-ul Kremlinului, scrie Sky News.

Președintele rus a scos în evidență faptul că în regiunile rusești Belgorod, Briansk şi Kursk, precum și  înCrimeea, anexată în 2014, locuințele civililor ruși au fost avariate sau distruse.

01-02-2023
14:47

Ucrainenii au atacat staţia conductei de petrol Drujba

Agenția de știri rusă RIA a transmis că stația de pompare a petrolului Novozibkov a conductei Drujba din regiunea Briansk, din Rusia, a fost atacată dinspre teritoriul Ucrainei. Agenţia citează un purtător de cuvânt al Transneft, care operează conducta, care a spus: “Nu au fost victime în zona stației, iar pagubele cauzate de explozie au fost remediate. Conducta de petrol Drujba funcționează normal”.

Regiunea Briansk se învecinează cu Ucraina și se află la nord de regiunile Cernihiv și Sumî. Oleoductul Drujba merge din Rusia până în Belarus și este împărțit în ramuri care deservesc în continuare diverse destinații din Europa.

01-02-2023
10:50

Oraşul Herson, bombardat puternic de ruşi

Ultimele informații de la Ministerul britanic al Apărării spun că în ultimele zile s-au înregistrat de-a lungul râului Nipru “unele dintre cele mai intense bombardamente ale ruşilor, de la începutul conflictului”.

“Acest lucru include bombardarea continuă a orașului Herson”, notează ministerul, adăugând că, în afara regiunii Donbas, Herson este orașul cel mai bombardat în acest război.

“Raționamentul Rusiei nu este foarte clar. Comandanții urmăresc probabil să degradeze moralul civil și să descurajeze orice contraatac ucrainean de peste râu”, a adăugat ministerul britanic.

01-02-2023
10:46

Ruşii anunţă că au înconjurat operaţional oraşul Bahmut

Yan Gagin, adjunctul șefului interimar al Republicii Populare Donețk (DPR), a declarat miercuri că forțele ruse au înconjurat oraşul Bahmut. El susține că în prezent se luptă pentru controlul autostrăzii care duce spre vest de la Bahmut la Ceasiv Iar. Comentariile sale vin după ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat marţi că ucrainenii au respins încercările Rusiei de a tăia linia de aprovizionare. 

“Bahmut este înconjurat operațional, forțele noastre închid inelul din jurul orașului. Lupta pentru controlul autostrăzii Ceasiv Iar-Bahmut este în desfășurare”, a spus Gagin într-o apariție la televiziunea de stat rusă.

Armata lui Vladimir Putin încearcă să obțină supremația pe frontul din Ucraina înainte ca armele puternice ale Occidentului să poposească în statul vecin.

Război în Ucraina, ziua 343. Kievul: ”Rusia pregătește o ofensivă puternică”

În acest sens, tot mai multe voci din Ucraina sau din afara ei se tem că rușii vor lansa, cât de curând, o ofensivă puternică.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la Kiev se pregătesc de o escaladare majoră a conflictului. Ei cred că acest lucru s-ar putea petrece chiar în următoarele două-trei săptămâni.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru Sky News că cele mai grele lupte abia urmează să vină. El a subliniat că următoarele luni vor fi cruciale pentru a decide soarta sau cursul războiului.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai cerut aliaților occidentali să trimită mai multe arme, inclusiv avioane Royal Air Force Typhoon din Marea Britanie și avioane de luptă de la alți parteneri.

Sute de mii de ruși trimiși pe front

Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev a mai dezvăluit că, în cadrul mobilizării din Federația Rusă, au fost chemați la arme 300.000 de oameni, dintre care jumătate au fost deja trimiși pe front.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește cealaltă jumătate, aceasta reprezintă o rezervă necesară invadatorilor ruşi pentru o nouă ofensivă în Ucraina.

”Noi înțelegem amenințările și provocările cu care se confruntă țara noastră. Ne pregătim foarte puternic pentru asta”, a spus oficialul.

ADVERTISEMENT

Danilov a spus că președintele Volodimir Zelenski discută zilnic cu omologii săi străini despre ajutorul militar pentru Forţele Armate ale Ucrainei, iar activităţile în interiorul ţării, de asemenea, sunt în plină desfăşurare.

”Da, aceasta este o provocare pentru noi, dar îi vom rezista, pentru că, pe 24 februarie 2022, a fost mult mai greu. Atunci, am fost singuri cu agresorul. Acum, situația este cu totul alta. În fiecare săptămână, apar știri din diferite părți ale lumii despre ajutoare pentru Ucraina”, a mai adăugat Oleksi Danilov.

Franța, sprijin important pentru armata ucraineană

Armata ucraineană primește noi ajutoare militare din Franța. Guvernul de la Paris a anunțat că va trimite Ucrainei 12 tunuri autopropulsate Caesar suplimentare, scrie Anadolu Agency. Anunțul a fost făcut de ministrul apărării Sébastien Lecornu, după o întâlnire cu omologul său din Ucraina.

La finalul discuțiilor cu Oleksii Reznikov, Lecornu a spus că cei doi au discutat despre pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar că încă nu a fost luată o decizie.

În primele luni de război, Parisul a livrat deja Kievului 18 obuziere Caesar. Cele 12 obuziere Caesar suplimentare vor fi finanțate printr-un fond de 200 de milioane de euro (217 milioane de dolari) aprobat de parlamentul francez.

Dacă aceste 12 Caesar sunt posibile, este pentru că Nexter (producătorul) a crescut capacitatea de producție”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT