Life

Cum a făcut Irinel Columbeanu primii bani în comunism și pe ce i-a cheltuit: “M-am dus în bar și am plecat cu chelnerița și cu sora ei acasă”

Irinel Columbeanu face dezvăluiri exclusive despre viața trăită în perioada comunismului, despre primii bani câștigați, despre cel mai mare regret al vieții și dezamăgirile sale.
02.12.2021 | 11:44
Cum a facut Irinel Columbeanu primii bani in comunism si pe ce ia cheltuit Mam dus in bar si am plecat cu chelnerita si cu sora ei acasa
Irinel Columbeanu vorbește despre perioada comunismului și primii bani câștigați. Sursă foto: Montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A cunoscut succesul și a trăit o viață ce pentru mulți poate părea extravagantă și de huzur, dar, după ani în care a făcut parte din lumea milionarilor, Irinel Columbeanu (64 ani) a cunoscut decăderea. Cum arată viața lui acum, ce impact a avut comunismul asupra existenței sale, cum a câștigat primii bani și pe ce i-a cheltuit?

Irinel Columbeanu, despre perioada comunismului

Născut în 1957 și trăind din plin vremurile comuniste, Irinel Columbeanu vorbește despre cum l-a influențat acea perioadă pe tot parcursul vieții. Ba mai mult, afaceristul va lansa, pe 15 decembrie, cartea „Istoriile unui vehement – Ipocrația”, exact pe această temă.

ADVERTISEMENT

”Nu am trăit numai copilăria și adolescența, ci și primii ani ai tinereții  în acea perioadă. Fură vremurile timpurii, de creștere și dezvoltare ale ‘ipocrației’, adică ipocrizia celor din jur (pe care de mic n-am suportat-o), ajunsă ca prin tolerarea ei reciprocă să-i infecteze pe mai toți membrii acelei societăți și astfel chiar să o și conducă, de unde vine și titlul cărții pe care urmează să o lansez foarte curând, ‘Ipocrația’.”, a declarat Irinel Columbeanu pentru FANATIK.

Cum a făcut Irinel Columbeanu primii bani, în Epoca de Aur a României

Deși perioada comunistă nu a fost una dintre cele mai frumoase din viața sa, tot acele vremuri l-au învățat să-și câștige primii bani. Dar socoteala din adolescență nu s-a potrivit deloc cu cea de la maturitate, asta pentru că situația financiară actuală a lui Irinel nu mai este chiar atât de bună. Afaceristul s-a mutat cu chirie într-un apartament modest la marginea Capitalei și încearcă să-și achite și acum datoriile produse de firma pe care o patrona.

ADVERTISEMENT

”Cu referire strictă numai la copilărie și adolescență, schimbarea netă de perspectivă petrecută în tabăra internațională de copii de pe malul Atlanticului, la Biarritz, în vara anului 1971. În tabără, noutatea a fost că, pentru prima dată am reușit să câștig primii mei bani, vânzând artizanat românesc pe drumul către plajă. După care, cu jumătate din bani, m-am dus prima dată la un bar și, după închidere, cu chelnerița și cu sora ei acasă, peste granița cu Spania și pentru prima dată (pentru mine) fără frontiere…”, a mai spus Columbeanu, dezvăluind astfel că la 14 ani a început să guste din plăcerile vieții.

irinel columbeanu
Irinel Columbeanu: ”Am reușit să câștig primii mei bani, vânzând artizanat românesc.” Sursa foto: Facebook.com

Irinel Columbeanu, dezamăgit de perioada liceului

Vorbind despre una dintre cele mai neplăcute amintiri din vremea comunismului, Irinel Columbeanu susține că a rămas profund dezamăgit de perioada liceului. Deși spune că era un elev inteligent, nu a fost unul premiant, din cauza notei scăzute la purtare.

ADVERTISEMENT

”Cea mai neplăcută amintire din acea perioadă a fost, de fapt, una ciclică și anume dezamăgirea repetată la final de iunie al fiecăruia dintre ultimii ani de liceu, în  ’74, ’75 și ’76, când nu puteam lua premiu, fiindcă avusesem nota la purtare scăzută în respectivul an. La liceu am avut prima dată scăzută nota la purtare în clasa a X-a, pentru motive puerile, gen jucat lapte-gros în clasă sau fumat în wc.

Dirigintă atunci era Dna Prof. de biologie Gherghescu, foarte exigentă, iar eu stăteam în bancă cu fiica dânsei, Monica, actualmente reputata Monica Macovei, în următorii 2 ani,  fiindcă la festivitățile de premiere începusem să mă duc de fiecare dată în semn de protest față de absurditatea măsurii de a nu putea lua premiu cu reverul hainei de uniformă rupt de mine în diagonală, ceea ce crease printre colegi ca o modă, rupându-și-l toți. ”, a povestit pentru FANATIK, Irinel Columbeanu.

ADVERTISEMENT

Care este cel mai mare regret al afaceristului

Deși a avut nenumărate oportunități de a părăsi România, acum, după ani buni de la căderea comunismului, Irinel Columbeanu susține că cel mai mare regret al său este faptul că nu a avut curajul să cunoască mai bine și un alt sistem de conducere, precum cel al țărilor vestice.

”Regret că mi-a lipsit îndrăzneala de a verifica la timp la el acasă și celălalt sistem. Ar fi fost posibil să-mi fi pierdut timpul degeaba dacă aș fi “defectat” în Vest, explicația importului din limba engleză se poate găsi în carte, în ziua de azi se vede treaba că ambele sisteme au convers între timp către o mare și generalizată ipocrație.”, a mai spus afaceristul.

Ce avere avea familia Columbeanu în vremea comunismului

Deși locuia într-un apartament la care unii doar visau, iar familia avea deja două mașini, și o avere frumușică, Irinel Columbeanu susține că nu trăia chiar în lux, și ar fi dorit să evadeze din acest sistem.

”Traiul familiei mele poate că era ceva mai puțin rău decât al multor altora la acea vreme, un apartament de bloc cu 3 camere nu mi se părea nici atunci mare, iar mașinile lor au fost succesiv luate. Cu ale mele a fost altă poveste. Da, în perioada comunismului mi-a lipsit îndrăzneala de a evada din el. Dar până să-mi iau eu inima-n dinți, după deziluzia din 22 decembrie ’88 când am fost alungat disciplinar de la serviciu și până ca îndrăzneala în sfârșit să mi se iște-n mine în ’89, veni capitalismul peste mine.”, a mai povestit afaceristul, pentru FANATIK.

Irinel Columbeanu publică „Istoriile unui vehement – Ipocrația”

Peste 15 decembrie va avea loc lansarea celei de- a doua cărți a lui Irinel Columbeanu, în care povestește pe larg despre perioada comunismului, prin ochii săi și ai familiei sale. Afaceristul spune că aceasta oferă o experiență nouă și modernă de lectură și își dorește să devină o sursă de insiprație, atât pentru cititori, cât și pentru autori.

”Concreta deschidere de azi înainte a posibilității ca cine o citește să poată, dacă vrea, și sări cu ochii de pe pagina cărții tipărită pe hârtie la vizionarea unui material video legat de ceea ce tocmai citea, o experiență nouă și modernă de lectură de carte clasic tipărită pe hârtie. Măcar de s-ar inspira de aici și alți autori sau edituri, voi fi bucuros să o constat și pe-asta, câștigul va fi deopotrivă al lor, dar mai ales al cititorilor. Cât despre ineditul fondului, numai citind-o se poate judeca.”, a conchis Columbeanu.

ADVERTISEMENT