Reprezentativa Angliei a luat bronzul la Cupa Mondială de rugby, după ce învins, pe Stade de France, scor 26-23, echipa Argentinei, în finala mică.
Congratulations @EnglandRugby 👏#ARGvENG | #RWC2023 pic.twitter.com/d43WFsywBi
— Rugby World Cup (@rugbyworldcup) October 27, 2023
Insularii au marcat două eseuri prin Ben Earl și Theo Dan, ambele transformate de Owen Farrell. Același Farrell a mai punctat din patru lovituri de pedeapsă.
Sud-americanii au avut și ei două eseuri prin Tomas Cubelli și Santiago Carreras, transformate de Emiliano Boffelli. Tot Boffelli a reușit două lovituri de pedeapsă, în timp Nicolas Sanchez a avut și el o astfel de încercare.
Aceasta este prima medalie de bronz din istorie pentru Anglia la Cupa Mondială. Britanicii mai au în palmares un titlu (2003) și trei finale (1991, 2007, 2019). Argentinienii încheie pentru a doua oară pe locul 4, după ediția din 2015, însă cea mai mare performanță rămâne cea din 2007 când au luat bronzul.
World Rugby a stabilit decizia în cazul insultei rasială din meciul Anglia – Africa de Sud. În semifinalele Campionatului Mondial, britanicul Tom Curry a acuzat că a fost insultat rasist de Bongi Mbonambi.
Federația internațională a anunțat că nu există dovezi suficiente în privința acestei acuzații și a decis închiderea cazului.
“World Rugby a efectuat o analiză a acuzaţiilor aduse de englezul Tom Curry în legătură cu folosirea unui limbaj discriminatoriu de către sud-africanul Mbongeni Mbonambi în timpul semifinalei dintre Anglia şi Africa de Sud din cadrul Cupei Mondiale de Rugby 2023, de sâmbătă, împreună cu o altă acuzaţie adusă în ultimele zile în legătură cu un meci anterior din cadrul Autumn Nations Series 2022.
Orice acuzaţie de discriminare este tratată cu maximă seriozitate de către World Rugby, garantându-se o anchetă amănunţită. După ce a luat în considerare toate dovezile disponibile, inclusiv înregistrările din meci, înregistrările audio şi dovezile de la ambele echipe, organismul de conducere a stabilit că nu există suficiente dovezi în acest moment pentru a continua cu acuzaţiile. Prin urmare, dosarul este considerat închis, cu excepţia cazului în care apar dovezi suplimentare.
Este important de menţionat că World Rugby acceptă faptul că Tom Curry a făcut acuzaţiile cu bună credinţă şi că nu există nicio sugestie că acuzaţia a fost în mod deliberat falsă sau rău intenţionată.
World Rugby este, de asemenea, îngrijorată de abuzurile din social media la care au fost supuşi ambii jucători în această săptămână. Nu există loc în rugby sau în societate pentru discriminare, abuzuri sau discursuri de ură, iar World Rugby îi îndeamnă pe fani să îmbrăţişeze valorile sportului de respect, integritate şi solidaritate”, a precizat forul mondial, pe site-ul oficial.
World Rugby a anunțat că verifică acuzația englezului Tom Curry privind insulta rasială pe care i-ar fi adresat-o sud-africanul Bongi Mbonambi la meciul din semifinalele Cupei Mondiale.
”World Rugby tratează cu seriozitate maximă toate acuzațiile cu privire la comportament discriminatoriu”, a precizat forul mondial, conform Daily Mail.
Englezul Tom Curry îl acuză pe sud-africanul Bongi Mbonambi că i-a adresat o insultă rasistă la meciul din semifinalele Cupei Mondiale. Incidentul ar fi avut loc în minutul 23 al meciului, iar atunci Curry s-a apropiat de arbitrul neo-zeelandez Ben O’Keefe şi l-a întrebat: “Domnule, dacă talonerul advers (n.r. – Bongi Mbonambi) mă face ‘white cunt’ (n.r. – ticălos alb”, ce ar trebui să fac?”. Răspunsul arbitrului a fost scurt: ”Nimic, vă rog. O să fiu cu ochii pe el…”.
La finalul meciului câştigat de Africa de Sud în faţa Angliei, scor 16-15, Mbonambi a refuzat să dea mâna cu Tom Curry.
FINAL DE MECI! Africa de Sud este a doua finalistă de la Campionatul Mondial de Rugby. Victorie de infarct, obţinută cu trei minute înainte de final.
Min. 77: Andre Pollard aduce Africa de Sud în avantaj cu o lovitură de pedeapsă transformată de la 50 de metri!
Min. 70: Snyman marchează primul eseu al meciului. Pollard transformă şi Sprinboks revin la două puncte de Anglia: 15-13
Min. 54: Owen Farrell marchează din drop goal şi englezii se distanţează în partea secundă!
Start în repriza secundă!
Pauză pe Stade de France! Repriză remarcabilă făcută de englezi, care conduc cu 12-6.
Min. 39: Owen Farrell transformă din nou o lovitură de pedeapsă. E 12-6.
Min 35: Africa de Sud revine în joc. Pollard transformă o lovitură de pedeapsă. Anglia are 9-6.
Min 24: Farrell transformă şi a treia lovitură de pedeapsă pentru englezi, care conduc cu 9-3.
Min. 21: Africa de Sud punctează pe tabelă printr-o lovitură de pedeapsă a lui Libbock.
Min 10: Start excelent pentru englezi! Farrell mai aduce trei puncte: 6-0.
Min 3: Owen Farrell transformă o lovitură de pedeapsă şi Anglia conduce cu 3-0.
Start de meci!
Echipele în Anglia – Africa de Sud:
Anglia: Freddie Steward; Jonny May, Joe Marchant, Manu Tuilagi, Elliot Daly; Owen Farrell (căpitan), Alex Mitchell; Joe Marler, Jamie George, Dan Cole; Maro Itoje, George Martin; Courtney Lawes, Tom Curry, Ben Earl. Rezerve: Theo Dan, Ellis Genge, Kyle Sinckler, Ollie Chessum, Billy Vunipola, Danny Care, George Ford, Ollie Lawrence
Africa de Sud: Damian Willemse; Kurt-Lee Arendse, Jesse Kriel, Damian de Allende, Cheslin Kolbe; Manie Libbok, Cobus Reinach; Steven Kitshoff, Mbongeni Mbonambi, Frans Malherbe; Eben Etzebeth, Franco Mostert; Siya Kolisi (căpitan), Pieter-Steph Du Toit, Duane Vermeulen. Rezerve: Deon Fourie, Ox Nche, Vincent Koch, RG Snyman, Kwagga Smith, Faf de Klerk, Handré Pollard, Willie le Roux
Vezi toate fazele video importante aici.
FINAL DE MECI. Argentina – Noua Zeelandă 6-44. „All Blacks” sunt primii finaliști la ediția din 2023 a Cupei Mondiale de Rugby. Noua Zeelandă se va duela pe 28 octombrie cu învingătoarea din meciul Anglia – Africa de Sud.
Min. 73: Argentina – Noua Zeelandă 6-44. Jordan înscrie un nou eseu.
Min. 62: Argentina – Noua Zeelandă 6-39. O nouă demonstrație de forță a naționalei „All Blacks”. Jordan înscrie un eseu, iar Mo’unga transformă.
Min. 50: Argentina – Noua Zeelandă 6-34. Frizell reușește un nou eseu, iar Mo’unga transformă. Noua Zeelandă se îndreaptă cu pași repezi spre marea finală.
Min. 43: Argentina – Noua Zeelandă 6-27. „All Blacks” încep în forță și în repriza secundă. Smith, cu un eseu, și Mo’unga, cu o transformare, măresc diferența de pe tabelă.
Min. 40+2: Argentina – Noua Zeelandă 6-20. Frizell marchează cel de-al treilea eseu al reprizei pentru Noua Zeelandă. Din nou ratare la transformare pentru „All Blacks”.
Min. 38: Argentina – Noua Zeelandă 6-15. Campioană mondială în trei rânduri, Noua Zeelandă reface diferență de nouă lungimi.
Min. 35: Argentina – Noua Zeelandă 6-12. Boffelli reduce din diferență. Jucătorul sud-american înscrie din lovitură de pedepasă
Min. 16: Argentina – Noua Zeelandă 3-12. „All Blacks” reușesc al doilea eseu al partidei prin Barrett. Spre deosebire de primul eseu, Mo’unga ratează transformarea.
Min. 11: Argentina – Noua Zeelandă 3-7. Noua Zeelandă punctează pentru prima oară pe tabelă. „All Blacks” a marcat un eseu prin Jordan. Mo’unga a transformat lovitura de pedeapsă.
Min. 5: Argentina – Noua Zeelandă 3-0. Boffelli deschide scorul după ce transformă o lovitură de pedepasă.
Min. 1: Partida a început!
Argentina – Noua Zeelandă este prima semifinală a Campionatului Mondial de Rugby 2023. Partida de foc are loc pe Stade de France, cu aproximativ 80.000 de fani în tribune.
Favorită certă la câștigarea meciului este naționala „All Blacks”, care are în palmares trei titluri mondiale. De cealaltă parte, Argentina a înregistrat cel mai bun rezultat la turneul final din 2007, locul 3.
Francezii nu pot accepta înfrângerea din sferturile de finală cu Africa de Sud și eliminarea de la Cupa Mondială. Iar principalul vinovat a fost identificat: arbitrul Ben O’Keefe, 34 de ani, din Noua Zeelandă.
Mii de francezi au semnat deja petiții pe Internet pentru rejucarea partidei Franța – Africa de Sud 28-29, scrie sports.fr. Aceștia consideră că arbitrajul lui O’Keefe a influențat decisiv în stabilirea învingătoarei. I se reproșează acestuia că i-a iertat în mai multe rânduri pe sud-africani de eliminări.
Vezi aici cele mai importante momente
Final de meci – Africa de Sud, deținătoarea trofeului, a învins dramatic Franța, scor 29-28, și își continuă drumul de apărare al trofeului. În semifinale, Sprongboks va da piept cu Anglia.
Min. 73 – Franța reduce din diferență după lovitura de pedeapsă convertită de Ramos
Min. 69 – Pollard reușește 3 puncte și din lovitură de pedeapsă.
Min. 68 – Pollard transformă și îi aduce pe sud-africani în avantaj
Min. 67 – Etzebeth culcă balonul în terenul de țintă al francezilor.
Min. 54 – Ramos mai reușește 3 puncte din lovitură de pedeapsă.
Min. 40 – Ramos înscrie din lovitură de pedeapsă la ultima fază a primei reprize.
Min. 32 – Ramos transformă cu precizie și restabilește egalitatea.
Min. 31 – Baille readuce Franța în joc cu un eseu.
Min. 28 – Libbok reușește transformarea.
Min. 27 – Kolbe îi readuce în avantaj pe sud-africani cu un eseu după o cursă fantastică.
Min. 22 – Mauvaka înscrie un nou eseu pentru Franța.
Min. 18 – Atac superb al sud-africanilor finalizat cu eseul lui De Allende.
Min. 10 – Libbok transformă și egalează.
Min. 8 – Replică imediată a sud-africanilor și Arendse pune primul eseu.
Min. 5 – Ramos transformă cu ceva emoții.
Min. 4 – Baille culcă balonul în terenul de țintă al sud-africanilor.
Min. 1 – A început meciul.
Franța – Africa de Sud este al ultimul meci din sferturile de finală de la Cupa Mondială de rugby.
Vezi aici cele mai importante momente
Final de meci – Anglia rezistă într-un final incandescent și se impune în fața reprezentativei din Fiji, scor 30-24. În semifinale, englezii vor întâlni învingătoarea partidei dintre Franța și Africa de Sud.
Min. 78 – Farrell transformă o nouă lovitură de pedeapsă.
Min. 72 – Englezii revin în avantaj după drop goal-ul reușit de același Farrell.
Min. 70 – Kuruvoli transformă cu siguranță și egalează scorul.
Min. 69 – Botitu pune din nou mingea în terenul de țintă al Angliei.
Min. 65 – Kuruvoli transformă cu emoții, însă scorul este strâns.
Min. 64 – Fiji revine în meci după eseul superb realizat de Ravai.
Min. 54 – Farrell este cel care înscrie primele puncte și în repriza secundă, tot din lovitură de pedeapsă.
Min. 38 – Și încă 3 puncte vin din piciorul lui Farrell după o lovitură de pedeapsă.
Min. 34 – Farrell mai punctează o dată din lovitură de pedeapsă.
Min. 29 – Lomani transformă și strânge rezultatul.
Min. 28 – Mata este omul cu primul eseu pentru Fiji, după o fază de toată frumusețea.
Min. 24 – Farrell transformă cu lejeritate.
Min. 23 – Marchant înscrie un nou eseu pentru englezi.
Min. 20 – Lomani aduce primele puncte pentru Fiji din lovitură de pedeapsă.
Min. 14 – Tuilagi reușește primul eseu al întâlnirii.
Min. 11 – Farrell modifică pentru prima dată tabela din lovitură mde pedeapsă.
Min. 1 – A început meciul.
Anglia – Fiji este al treilea meci din sferturile de finală de la Cupa Mondială de rugby.
Vezi aici cele mai importante momente
Final de meci – Noua Zeelandă învinge Irlanda, scor 28-24, într-un dintre cele mai frumoase meciuri de la Cupa Mondială. All Blacks va întâlni în semifinale Argentina.
Min. 70 – Barrett mărește avantajul Noii Zeelande după o lovitură de pedeapsă.
Min. 64 – Arbitrul dictează un eseu de penalizare în valoarea de 7 puncte împotriva Noii Zeelande pentru prăbușirea intenționată a unui mol în apropierea terenului propriu de țintă.
Min. 54 – Barrett transformă cu precizie încercarea.
Min. 53 – Jordan profită de găurile din apărarea irlandeză și înscrie primul eseu din partea secundă.
Min. 40 – Sexton transformă și este din nou echilibru.
Min. 39 – Gibson-Park marchează un nou eseu pentru Irlanda.
Min. 34 – Savea culcă balonul în terenul de țintă al irlandezilor după o fază de toată frumusețea.
Min. 29 – Sexton transformă cu precizie și scorul se strânge.
Min. 28 – Aki găsește o mică breșă în apărarea All Blacks și aduce primul eseu pentru Irlanda.
Min. 22 – Sexton aduce primele puncte pentru Irlanda dintr-o lovitură de pedeapsă.
Min. 19 – Mo’unga transformă și Noua Zeelandă se distanțează.
Min. 18 – Contraatac super al neo-zeelandezilor și Faingaanuku înscrie primul eseu.
Min. 14 – Barrett punctează și el din lovitură de pedeapsă pentru All Blacks.
Min. 3 – Mo’unga schimbă primul tabela cu o lovitură de pedeapsă.
Min. 1 – A început meciul.
Irlanda – Noua Zeelandă este al doilea meci din sferturile de finală de la Cupa Mondială de rugby.
Vezi aici cele mai importante momente
Final de meci – Argentina produce surpriza și învinge Țara Galilor, scor 29-17. ”Pumele” se califică în semifinale, acolo unde vor întâlni învingătoarea partidei dintre Irlandsa și Noua Zeelandă.
Min. 80+1 – Sanchez transformă o lovitură de pedeapsă.
Min. 78 – Boffelli transformă și duce diferența la 9 puncte.
Min. 77 – Sanchez recuperează un balon în propria jumătate, face o cursă senzațională și înscrie eseul care duce Argentina în semifinale.
Min. 69 – Boffelli transformă și finalul este incendiar.
Min. 68 – Sclavi culcă balonul în terenul de țintă al galezilor după o acțiune prelungită.
Min. 58 – Biggar transformă și mai pune două puncte pe tabelă pentru galezi.
Min. 57 – Williams găsește breșa în apărarea Argentinei și înscrie un eseu.
Min. 48 – Boffelli punctează de la 55 de metri din lovitură de pedeapsă și Argentina este pentru prima dată în avantaj.
Min. 44 – Încă o lovitură de pedeapsă reușită de Boffelli și sfertul de finală se încinge.
Min. 40+5 – Același Boffelli mai transformă o lovitură de pedeapsă și strânge rezultatul la pauză.
Min. 39 – Boffelli marchează primele puncte ale sud-americanilor.
Min. 21 – Același Biggar punctează din lovitură de pedeapsă de la 45 de metri.
Min. 16 – Tot Biggar transformă.
Min. 15 – Galezii sparg defensiva argentinienilor pe centru și Biggar înscrie primul eseu.
Min. 1 – A început meciul.
Țara Galilor – Argentina este primul meci din sferturile de finală de la Cupa Mondială de rugby.
În acest weekend, mai precis sâmbătă, 14 octombrie și duminică, 15 octombrie, au loc partidele din cadrul sferturilor de finală ale turneului final al CM de rugby, competiția regină a sportului cu balonul oval care este organizată de Franța și la care a participat și naționala României, 0 puncte și 24 de puncte înscrise în total, toate în ultimul meci, împotriva reprezentativei statului Tonga.
Am ajuns la faza sferturilor de finală la turneul final al CM de rugby, competiție organizată de Franța și care a stârnit un interes enorm, stadioanele fiind pline iar biletele pentru sferturile de finală, semifinale și finală fiind deja epuizate iar cei doritori totuși să vadă meciurile live mai pot procura bilete doar pe piața neagră la prețuri de cinci până la zece ori mai mari decât valoarea lor.
Toate cele patru partide din sferturile de finală sunt interesante, dar cele două jocuri considerate capete de afiș sunt Irlanda – Noua Zeelandă și Franța – Africa de Sud. O mare surpriză este prezența naționalei Fiji la acest nivel, dar probabil că drumul revelației acestui turneu se va opri aici, pentru că Anglia este un obstacol mult prea puternic.
Primul sfert de finală are loc sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18:00, pe stadionul din Marseille. Țara Galilor va primi replica pumelor din Argentina într-un meci socotit capcană de presa din Hexagon, care a scris că sud-americanii ar putea pune mari probleme galezilor prin viteza lor de joc superioară. Pe grămezi însă europenii sunt clar superiori.
Sunt 14 meciuri directe între cele două reprezentative de-a lungul timpului, dar dintre acestea numai două au avut caracter oficial, în cadrul altor meciuri de la Cupa Mondială. Și asta s-a întâmplat de mult, tocmai în 1991 și 1999 și ambele au revenit galezilor. Avem și un meci egal în 2021 iar Argentina a învins de două ori în amicale, în 2012 și 2021.
La Paris, pe Stade de France, tot sâmbătă, dar de la 22:00 se vor afla față în față Irlanda și Noua Zeelandă. La prima vedere prima tentație e să să spunem că favorita clară este cea din Oceania, care are nu mai puțin de 15 succese în fața trifoiului irlandez, dar am comite o eroare serioasă, pentru că în ultimii șase-șapte ani lucrurile s-au schimbat radical.
Irlanda nu a mai rămas victima neo-zeelandezilor, reușind nu mai puțin de cinci victorii în fața uneia dintre cele două țări care a câștigat de trei ori titlul mondial, a doua fiind Africa de Sud. De altfel și casele de pariuri nu pun Noua Zeelandă în rol de favorită ci Irlanda, la o cotă de 1,70. Cel mai probabil va fi un meci cu puține puncte.
Duminică, 15 octombrie, de la ora 18:00 avem a doua semifinală pe Velodrome din Marseille, una care strică liniștea, cât o fi ea, în orașul unde la CM de fotbal 1998 fanii Angliei au avut ciocniri violente cu maghrebienii din oraș, lăsându-se cu sânge și cu arestări. Englezii vin acum, și tot vreo 20.000 de mii, ca atunci, pentru semifinala la rugby contra Fiji.
Evident, Marseille a devenit un oraș sub asediu, peste tot patrulând forțe ale poliției, jandarmeriei dar și detașamentele antitero au fost puse în funcțiune. Anglia e mare favorită, visând la câștigarea pentru a doua oară a trofeului. Fiji a pierdut clar ambele meciuri jucate la Mondiale cu naționala Albionului, dar ultimul amical, disputat chiar în august anul acesta pe celebrul Twinckenham Park din Londra a prilejuit o mare surpriză, prima victorie a Fiji din istorie asupra Angliei, scor 30-23.
Ultima semifinală are loc duminică, 15 octombrie, de la ora 22:00, pe Stade de France și timp de două ore foarte probabil orice altă activitate pe teritoriul Hexagonului va fi paralizată, pentru că pe teren se vor afla cocoșii galici într-un meci infernal contra Africii de Sud, care chiar dacă a arătat și destule momente vulnerabile la acest turneu final e una dintre cele două naționale care are trei titluri mondiale în palmares.
Les Bleus organizează a doua oară turneul final al Cupei Mondiale la rugby după ediția din 2007 și visează să câștige în premieră trofeul. Însă au în față o reprezentativă sud-africană pe care doar în ultimul meci amical au reușit., în sfârșit, să o răpună, în rest, în alte nouă rânduri francezii fiind învinși destul de clar.