News

ISIS revine, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas. Gruparea teroristă are capacitatea să comită atentate în Europa

Războiul dintre Israel și Hamas readuce ISIS în prim=plan. Gruparea teroristă continuă să atragă adepți și poate comite atentate în Europa
10.01.2024 | 17:28
ISIS revine pe fondul razboiului dintre Israel si Hamas Gruparea terorista are capacitatea sa comita atentate in Europa
La sfârșitul anului 2023, poliția germană a dejucat un atentat în legătură cu ISIS / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numeroase temeri legate de potențiale atacuri teroriste în Europa au fost în perioada sărbătorilor de iarnă. Dar sunt aceste îngrijorări întemeiate? După ani de zile petrecuți în umbră, grupul terorist Statul Islamic (ISIS) este din nou în centrul atenției.

ISIS rămâne o amenințare

Țările europene și-au sporit securitatea în perioada Crăciunului, temându-se de atacuri teroriste și de violențe legate de războiul Israelului cu Hamas în Fâșia Gaza. Săptămâna trecută, ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atacurile care au ucis 84 de persoane în Iran. Reînvie oare gruparea teroristă, cândva puternică?

ADVERTISEMENT

La apogeu, între 2014 și 2015, ISIS și-a creat propriul „califat”, controlând mari părți din Irak și Siria și declanșând atacuri teroriste mortale în întreaga lume. De atunci, prezența și puterea sa au fost reduse considerabil.

Cu toate acestea, gruparea ISIS rămâne o amenințare, în special în Orientul Mijlociu, Afganistan și în unele părți ale Africii. „ISIS s-a adaptat și a evoluat de la apogeul puterii sale în Irak și Siria, profitând de oportunități și atacând strategic pentru a genera schimbări”, a declarat Kate Zimmerman, specialist în grupări teroriste la American Enterprise Institute

ADVERTISEMENT

„Refugiul sigur de care se bucură filiala sa afgană a permis EI Khorasan (ISIS-K) să se consolideze și acum să își exporte teroarea în întreaga regiune, cu aspirații de a se extinde în Occident”, a precizat ea. EI Khorasan este o ramură a ISIS care operează în regiunea Afganistan-Pakistan. A fost formată în 2015, când o facțiune a talibanilor pakistanezi, nemulțumită de conducerea lor, a jurat credință față de Statul Islamic.

Pe valul conflictului Israel-Hamas

Gruparea teroristă este cunoscută pentru brutalitatea și atacurile sale împotriva civililor, a forțelor guvernamentale și a minorităților religioase. Deși ISIS nu a dispărut niciodată, Lorenzo Vidino, director al programului privind extremismul de la Universitatea George Washington, spune că, de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, s-au schimbat multe lucruri pentru organizația teroristă, scrie Euronews.

ADVERTISEMENT

„ISIS nu a dispărut niciodată, dar de la 7 octombrie a revenit în prim-plan”, spune el, adăugând că atacul grupului militant palestinian Hamas a fost „o binecuvântare” pentru ISIS. „Din punct de vedere istoric, am avut în ultimele trei sau patru decenii în Europa bule de susținători ai jihadismului ca ideologie. Aceste bule cresc și își schimbă direcția atunci când are loc un eveniment geopolitic major”, continuă el – un eveniment precum războiul dintre Israel și Hamas.

Aceste evenimente sunt adesea legate de adoptarea ideologiei jihadiste de către un număr mai mare de persoane, precum și de o schimbare a locurilor în care acestea călătoresc și comit atacuri. „Ceea ce mulți experți cred și se tem este că evenimentele din Fâșia Gaza ar putea declanșa un nou val de jihadism”, spune Lorenzo Vidino, adăugând că nimic nu este sigur.

ADVERTISEMENT

„Dacă acest lucru s-ar întâmpla, nu există nici o îndoială că ISIS ar dori și ar căuta să joace un rol important în acest proces. Grupul trebuie să arate că este încă relevant, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le-a suferit în ultimii ani”.

Gruparea jihadistă dorește să își dovedească relevanța prin comiterea de atacuri, continuă Vidino. „Făcând ceea ce fac teroriștii, aceasta este însăși natura activității lor”.

„Brandul” continuă să atragă adepți

Deși ISIS este o umbră a ceea ce a fost, slăbită considerabil de bombardamentele Statelor Unite și ale aliaților săi din coaliția antitero, organizația este încă activă, potrivit lui Lorenzo Vidino. „Se poate spune că, în timp ce grupul central, principala conducere, are probleme, afiliații săi din întreaga lume se descurcă bine și continuă să comită atacuri”, spune el.

„Brandul Statului Islamic continuă să atragă adepți”. Există acum temeri că propaganda sa, în special cea legată de războiul dintre Israel și Hamas, nu mai este eficientă pentru a atrage recruți în Europa. „Serviciile de informații ale forțelor de ordine din întreaga Europă sunt de acord că aceste grupări vor încerca să mobilizeze persoane din Europa pentru a comite atacuri”, adaugă expertul.

„Va fi vorba de mobilizarea agenților care au legături operaționale cu ei sau pur și simplu de radicalizarea unor persoane la întâmplare pe internet folosind propaganda lor, așteptând ca un lup singuratic să devină activ? Cred că este vorba de ambele” cazuri, spune el Vidino. „Dar este evident că asta este ceea ce încearcă să facă”.

„Au capacitatea de a comite atentate în Europa”

Promovarea tensiunilor sociale și a unui climat de teamă este principala strategie a grupurilor teroriste, iar ISIS nu face excepție încercând să facă acest lucru. Cu toate acestea, preocupările europene cu privire la terorism se bazează pe riscul real al unei reveniri a atacurilor ISIS

La 31 decembrie, poliția germană a arestat trei persoane suspectate că plănuiau un atac asupra catedralei din Köln în noaptea de Anul Nou. Potrivit poliției din oraș, presupușii atacatori plănuiau să folosească o mașină pentru a ataca faimoasa clădire cunoscută în toată lumea.

S-a constatat că suspecții aveau legături cu o persoană suspectată de a fi asociată cu ISIS, care se afla în arest preventiv din 24 decembrie. „Practic, toate grupurile teroriste, de la ISIS la Al-Qaida, au proferat amenințări împotriva Europei în contextul conflictului din Fâșia Gaza”, adaugă Lorenzo Vidino.

În opinia sa, o filială a ISIS în Afganistan ar putea activa rețele în Europa pentru a comite atentate. „Nu există nicio îndoială că ISIS are capacitatea și intenția de a comite atentate în Europa”, conchide expertul.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Locul din România în care apele fac minuni. Mulți bolnavi se tratează aici
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată