News

Drogul care face ravagii printre soldații americani. A ucis mai mulți militari decât luptele din Afganistan, între 2015 și 2022

Supradozele de fentanil, un opioid sintetic letal, au provocat un număr record de supradoze fatale în rândul soldaților americani în 2021.
17.06.2023 | 13:35
Drogul care face ravagii printre soldatii americani A ucis mai multi militari decat luptele din Afganistan intre 2015 si 2022
Supradozele de fentanil afectează în mai mare măsură forțele terestre ale armatei SUA Sursa foto: hepta, U.S. Drug Enforcement Administration, U.S. Air Force / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fentanilul a lovit forțele terestre cel mai tare dintre ramurile forțelor armate ale SUA și a provocat un număr record de supradoze de fentanil fatale în rândul soldaților în 2021, ultimul an cu date disponibile complete. Amploarea abuzului de droguri în armată a alarmat legiuitorii, care la sfârșitul lunii mai au introdus un proiect de lege pentru a obliga Pentagonul să facă publice datele privind supradozele în fiecare an, precum și să îmbunătățească tratamentul pentru personalul care suferă de dependență.

Soldații americani mor pe capete din cauza supradozelor de fentanil

Propunerea legislativă vine în contextul în care experții spun că serviciile au făcut o treabă proastă în ceea ce privește monitorizarea supradozelor, care s-au înmulțit în rândul militarilor activi în ultimii doi ani. Senatorul Edward J. Markey și alți cinci legiuitori care au introdus proiectul de lege au subliniat creșterea numărului de decese cauzate de supradoze la Fort Liberty, Carolina de Nord, și în alte baze ale armatei, avertizând că “sute de membri ai forțelor armate și-au pierdut viața din cauza supradozelor și alte mii aproape au făcut-o”.

ADVERTISEMENT

Lipsa unor date clare este complicată și mai mult de apariția fentanilului, care reprezintă o amenințare deosebită din cauza potențialului mortal și a tendinței de a fi amestecat cu alte medicamente sau deghizat în pastile eliberate pe bază de rețetă.

Armata a pierdut 127 de soldați din cauza fentanilului între 2015 și 2022, potrivit unor documente obținute de The Washington Post prin intermediul Freedom of Information Act. Acest număr este mai mult decât dublu față de numărul militarilor armatei uciși în luptă în Afganistan în aceeași perioadă.

ADVERTISEMENT

Cel puțin 27 de soldați au murit din cauza fentanilului în 2021, cel mai mortal an de până acum. Dar în februarie, când senatorii le-au cerut statistici privind supradozele de fentanil, oficialii Pentagonului au raportat o cifră care era la jumătate față de cea din înregistrările obținute de publicația americană. Când a fost întrebată despre această discrepanță, purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Jade Fulce, a dat vina pe o greșeală de contabilizare.

În total, potrivit informațiilor furnizate de Pentagon, fentanilul a cauzat mai mult de jumătate dintre cele 332 de decese ale membrilor forțelor armate care au murit din cauza drogurilor între 2017 și 2021. Mai mult de 15.000 de soldați au luat o supradoză, dar au supraviețuit în acest interval de timp.

ADVERTISEMENT

Pe lângă consecințele personale, experții au subliniat că abuzul de droguri în rândurile militarilor poate slăbi pregătirea și coeziunea unității. Pentagonul a recunoscut că consumul de droguri este o problemă pentru militari, iar armata spune că se concentrează pe rezolvarea acesteia.

Dependența de droguri, căpătată în armată

Mai multe familii au declarat pentru publicația citată că sunt de părere că cei dragi nu au fost dependenți de droguri până să se înroleze în armată. Carole DeNola, al cărei fiu, Ari McGuire, a murit din cauza unei supradoze de fentanil în 2019, a făcut presiuni asupra oficialilor militari pentru a interveni mai repede atunci când află despre abuzul de droguri.

ADVERTISEMENT

O anchetă a armatei privind moartea fiului ei a arătată că ofițerii superiori ai acestuia ar fi trebuit să ia “măsuri mai agresive pentru reabilitare” atunci când acesta le-a spus superiorilor săi despre problemele sale.

DeNola a pus în contrast această lipsă de îngrijire preventivă cu atenția cu care USO, organizație non-profit, i-a însoțit pe ea și pe soțul ei la “fiecare pas” după moartea fiului ei, de la aranjamentele de la aeroport până la planificarea unei înmormântări militare.

“De ce nu se poate ca acest tip de energie și de grijă să se îndrepte spre cercetarea, prevenirea și tratamentul militarilor?”, a spus ea. “Apreciem tot ce au făcut, dar el este mort. Cum rămâne cu cei vii?”

Departamentul Apărării susține că rata la 100.000 de membri ai armatei care mor din cauza oricărui tip de supradoză de droguri este încă sub rata națională pentru civili. Cu toate acestea, în unele puncte fierbinți, cum ar fi Carolina de Nord și statul Washington, rata deceselor cauzate de droguri în rândul membrilor serviciului a fost apropiată de cea din restul statului. Texas, unde locuiesc aproximativ 17% dintre membrii înrolați ai armatei, are o rată mai mare a deceselor în rândul soldaților decât populația statului în general.

Carolina de Nord, un punct fierbinte

Fort Liberty, care găzduiește legendara Divizie 82 Aeropurtată și Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al Armatei, a fost afectat de mai multe supradoze decât orice altă bază a armatei. Cel puțin 29 de soldați repartizați aici au murit din cauza fentanilului din 2015 până în 2022. Amploarea crizei de la baza din Carolina de Nord a devenit publică pentru prima dată când un reportaj Rolling Stone a constatat că acolo au avut loc cel puțin 14 decese prin supradoză. (Baza militară a fost cunoscut anterior sub numele de Fort Bragg).

Armata a încercat să abordeze temerile soldaților cu privire la potențialele consecințe asupra carierei în cazul în care ar căuta tratament. În decembrie, forțele armate au lansat o campanie publicitară cu sloganul “Hai să vorbim, te ascult”, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la abordarea lor în ceea ce privește dependența și supradozele.

Charles Milliken, directorul programului armatei de îngrijire clinică pentru tulburările legate de consumul de substanțe, a declarat că, deși consumul de droguri ilicite al unui soldat va fi raportat comandamentului său, dacă acesta caută tratament în mod proactiv, el este protejat de faptul că aceste informații nu pot fi folosite pentru urmărirea penală. “Atunci când consumul de substanțe al unui soldat nu răspunde la tratament, comandantul, cu aport [clinic], ia decizia privind continuarea serviciului”, a adăugat Milliken.

Marea majoritate – 98% – a celor care au murit din cauza drogurilor în armată sunt soldați, nu ofițeri, potrivit unei analize a dosarelor de deces. Cei mai mulți dintre cei care mor din cauza fentanilului sunt bărbați tineri, albi. Dintre cele 127 de victime, vârsta medie a fost puțin sub 26 de ani. 16 erau de culoare, iar 17 erau hispanici sau latino-americani.

Probleme cu centralizarea datelor

Proiectul de lege introdus săptămâna trecută, numit Department of Defense Overdose Data Act, ar impune Pentagonului să înceapă raportarea anuală a supradozelor fatale și nonfatale în rândul membrilor activi ai serviciului și a familiilor militarilor, să se asocieze cu o entitate independentă care va cerceta barierele în calea accesului la îngrijire și să dezvolte standarde pentru a promova educația și prevenirea.

“Informațiile pe care le-am primit din partea Departamentului Apărării reprezintă un apel la acțiune pentru a aborda impactul acestei epidemii asupra membrilor forțelor armate și a familiilor acestora și pentru a institui o reformă sistemică pentru a preveni supradozele, a îmbunătăți accesul la tratament și a reduce stigmatul de a cere ajutor”, a declarat senatorul Markey.

Înțelegerea datelor este o parte importantă a dezvoltării de soluții care ar putea contracara consumul de droguri în instalațiile militare, a declarat Jaime Earnest, epidemiolog care a studiat abuzul de substanțe și a lucrat ca antreprenor la Pentagon. Dar atragerea atenției asupra problemei poate fi dificilă din punctul de vedere al imaginii.

Și, deși armata produce cantități mari de date despre personal, inclusiv despre consumul de droguri, birocrația masivă are probleme în a centraliza aceste informații, în a întreține bazele de date și în a oferi acces ușor la ele, a spus Earnest. “Cred că o mare parte din acest lucru este o problemă de sincronizare și coordonare”, a adăugat ea. “Cine are vizibilitate asupra a ce, cine deține ce date? Aceste întrebări sunt neclare, chiar și pentru lideri, uneori.”

Earnest a declarat că a fost concediată de firma de consultanță Saliense, care are contract cu direcția armatei care oferă servicii de sănătate comportamentală soldaților, la două zile după ce a vorbit cu Rolling Stone pentru articolul despre consumul de droguri la Fort Liberty.

ADVERTISEMENT
Tags: