News

Israel lovește greu Hamas, dar Netanyahu este departe de obiectivele declarate. Liderii militari și politici ai teroriștilor, încă nelocalizați

Teroriștii Hamas nu se predau forțelor armate din Israel. Netanyahu a lovit puternic gruparea islamistă, dar rămâne departe de obiectivele sale de război
15.11.2023 | 18:07
Israel loveste greu Hamas dar Netanyahu este departe de obiectivele declarate Liderii militari si politici ai teroristilor inca nelocalizati
Benjamin Netanyahu își continuă atacul implacabil asupra teroriștilor Hamas, dar situația umanitară din Gaza este catastrofală / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul israelian al Apărării susține că gruparea Hamas a pierdut controlul în Gaza. Guvernul aflat în mâinile mișcării islamiste din 2007 a încetat efectiv să mai funcționeze. Dar luptătorii Hamas sunt departe de a fi înfrânți, iar liderii săi militari și politici nu au fost încă localizați.

A pierdut Hamas controlul în Gaza?

Cel puțin așa a declarat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, după mai bine de cinci săptămâni de război cu mișcarea islamistă palestiniană care controlează din 2007 Fâșia Gaza și pe cei 2,3 milioane de locuitori ai săi. Pentru a sublinia acest lucru, armata israeliană a difuzat marți imagini cu soldații săi desfășurând steagul Israelului în interiorul Consiliului Legislativ Palestinian și în clădirile guvernului și poliției.

ADVERTISEMENT

Toate aceste locuri simbolice sunt situate în partea de vest a orașului Gaza, unde guvernul Hamas a încetat efectiv să mai funcționeze. Cu toate acestea, aripa sa armată, Ezzedin al-Qassam, încă luptă. Iar Israelul este departe de a ocupa întregul oraș, în special taberele de refugiați istorice și supraaglomerate de la Shati și Jabalia.

Armata israeliană, care a tăiat micul teritoriu în două ajungând până la mare, nu a reușit încă să facă legătura de-a lungul Mediteranei cu trupele sale care au intrat dinspre nordul encavei la începutul ofensivei terestre din 27 octombrie.

ADVERTISEMENT

Ce pierderi a provocat Israelul teroriștilor?

Singurele informații fiabile se referă la soldații israelieni uciși în luptă, ale căror identități și fotografii sunt difuzate de statul evreu: 46 au fost uciși începând cu 27 octombrie. Hamas nu oferă nici o informație cu privire la pierderile sale. Israelul pretinde că a ucis sute de teroriști, sau chiar câteva mii, potrivit unor surse militare anonime.

Într-un raport publicat luni, armata israeliană a făcut publice câteva detalii. Tzahal susține că a „slăbit zece din cele 24 de batalioane Hamas” (fiecare cuprinzând aproximativ 700 de oameni), de fapt cele situate în partea de nord, pe unde a intrat. Două dintre acestea, cel din tabăra Shati și cel din Daraj-Tuffah, ar fi fost „slăbite în mod semnificativ”, cu pierderea a 200 de oameni (din 700) și moartea a numeroși ofițeri, care reprezintă o țintă prioritară pentru subminarea capacității operaționale a unităților islamiste, scrie Ouest-France.

ADVERTISEMENT

În mod paradoxal, aceste succese revendicate confirmă faptul că Hamas poate conta în continuare pe mulți dintre cei 30.000 de luptători ai săi, contabilizați de Israel. Nemaivorbind de cei 10.000 de luptători ai Jihadului Islamic și ai altor grupuri teroriste.

Nu există un front în Fâșia Gaza, așa cum există în Ucraina. Armata israeliană se confruntă cu mici unități antrenate în lupta de gherilă urbană, echipate în special cu rachete antitanc. Tunelurile subterane în care se ascund acestea sunt o țintă prioritară. După 39 de zile de război, Hamas este, de asemenea, încă capabil să lanseze rachete asupra Israelului, deși în număr mult mai mic.

ADVERTISEMENT

Și-a atins Israelul obiectivele?

În mod clar nu, dacă sunt luate în considerare scopurile declarate a doua zi după masacrele din 7 octombrie: distrugerea infrastructurii militare a Hamas și eliminarea liderilor săi militari și politici. În 39 de zile de bombardamente intensive, Israelul a reușit să ucidă cel puțin trei membri (din aproximativ 20) ai biroului politic, dar nu și pe numărul unu al mișcării din Gaza, Yahya Sinwar.

Israelul revendică, de asemenea, moartea a peste 50 de cadre militare, care au fost numiți, ceea ce acreditează realitatea acestor dispariții. Dar nimic despre Mohamed Deif, liderul grupării Ezzeddin al Qassam. În declarația sa de luni, în care a afirmat că Hamas a pierdut controlul în Gaza, Yoav Gallant a adăugat că numeroși teroriști fugeau spre sud, ceea ce indică faptul că scăpau de plasele armatei din nord.

Dacă armata israeliană reușește să eradicheze Hamas în partea de nord a teritoriului, ce se va întâmpla în continuare? Va considera Israelul că obiectivele sale au fost atinse? Sau își va trimite soldații în sud, unde peste 1,5 milioane de persoane strămutate din Gaza se înghesuie în condiții din ce în ce mai dramatice?

Considerarea faptului că obiectivele militare au fost atinse este o decizie eminamente politică. Pentru cabinetul de război prezidat de Benjamin Netanyahu, acest lucru înseamnă un succes incontestabil în ochii opiniei publice, traumatizată de masacrele din 7 octombrie, cum ar fi capul lui Yahya Sinwar. Dar eliberarea tuturor sau a majorității ostaticilor pare inevitabilă.

Asalt anti-Hamas la spitalul Al-Shaifa

Pe teren, armata israeliană a intrat, miercuri, în spitalul Al-Shifa din Gaza, după mai multe zile de asediu, zile care au provocat îngrijorare internațională cu privire la starea de sănătate a miilor de civili care s-au refugiat în cel mai mare spital din oraș. Israelul susține că un centru de comandă al Hamas se află în tunelurile săpate sub spitalul Al-Shifa și că gruparea folosește, de asemenea, locul și tunelurile pentru a-și disimula operațiunile militare și pentru a ține ostatici, afirmație pe care Hamas o neagă, scrie Boursorama.

Mai mulți luptători Hamas au fost uciși în confruntările cu soldații israelieni de la periferia spitalului, a declarat armata israeliană. „Înainte de a intra în spital, forțele noastre s-au confruntat cu dispozitive explozive și echipe de teroriști, au avut loc lupte și teroriștii au fost uciși”, a declarat armata israeliană, fără a preciza locul exact al confruntărilor.

Radioul armatei israeliene a anunțat moartea a cinci combatanți Hamas și descoperirea de arme în interiorul spitalului Al-Shifa. Reuters nu a putut confirma în mod independent situația de la acest spital. Armata israeliană (IDF) a afirmat, de asemenea, că a livrat provizii medicale pentru pacienții de la spital.„Putem confirma că incubatoare, alimente pentru copii și echipamente medicale au fost aduse de tancuri (ale IDF) din Israel și au ajuns cu succes la spitalul Al-Shifa”, a declarat armata israeliană.

Un medic acuză IDF

Doctorul Ahmed El Mokhallalati, care se află în spitalul Al-Shifa, a declarat pentru Reuters că ciocnirile au forțat personalul medical să se ascundă. El a descris tancurile israeliene din jurul spitalului și a afirmat că asupra clădirii s-a tras cu diferite tipuri de arme. „Au vizat direct spitalul. Încercăm să evităm să stăm în apropierea ferestrelor”, a mai spus doctorul Ahmed El Mokhallalati, calificând drept „minciuni uriașe” acuzațiile potrivit cărora Hamas folosea spitalul ca centru de comandă.

Forțele israeliene au avertizat în prealabil administrația spitalului cu privire la sosirea lor și la intenția lor de a percheziționa clădirea, a declarat chirurgul. Un alt martor din interiorul spitalului a declarat telefonic pentru Reuters că tancurile au intrat în perimetrul spitalului în jurul orei 3.00 dimineața, înainte ca soldații să se disperseze și să înceapă să percheziționeze subsolurile și să intre în clădiri.

„Centru pentru operațiunile Hamas”

Forțele israeliene au precizat într-un comunicat: „Pe baza informațiilor și a necesităților operaționale, IDF desfășoară o operațiune țintită împotriva Hamas într-o anumită zonă a spitalului Al-Shifa”. Armata a adăugat că „echipele medicale și vorbitorii de limbă arabă, care au fost supuși unui antrenament specific pentru a-i pregăti pentru acest mediu complex și sensibil, cu intenția de a nu face rău civililor, fac parte din IDF”.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, a declarat pentru CNN că spitalul era „un centru esențial pentru operațiunile Hamas”. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că a pierdut contactul cu personalul medical de la spitalul Al-Shifa. „Am pierdut din nou contactul cu personalul spitalului. Suntem extrem de îngrijorați pentru siguranța lor și a pacienților”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, pe X, fostul Twitter.

Secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, și-a împărtășit, de asemenea, îngrijorarea pe X. „Preocuparea noastră umanitară este pentru bunăstarea pacienților din acest spital, care este evident că se află în mare pericol în acest moment”, a declarat Martin Griffiths. Marți, Statele Unite au declarat că dispun de informații americane potrivit cărora mișcarea islamistă palestiniană folosește spitalul Al-Shifa pentru a-și dirija operațiunile militare și probabil pentru a depozita arme.

Bolnavii, prinși în foc încrucișat

Hamas a declarat miercuri că anunțul american a servit drept „undă verde” pentru Israel să atace spitalul. Mișcarea islamistă palestiniană a declarat că îi consideră pe Joe Biden și statul evreu responsabili pentru această operațiune. „Nu susținem atacurile aeriene împotriva unui spital și nu dorim să vedem lupte într-un spital în care oameni nevinovați, oameni fără apărare, oameni bolnavi care încearcă să aibă acces la îngrijirea la care au dreptul, sunt prinși în focul încrucișat. Spitalele și pacienții trebuie să fie protejați”, a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

În Cisiordania, ministrul Sănătății din cadrul Autorității Palestiniene, Mai al Kaila, a declarat că Israelul „comite o nouă crimă împotriva umanității, a personalului medical și a pacienților prin asediul” spitalului Al- Shifa. Într-un moment în care penuria cronică de combustibil îngreunează activitățile spitalelor din enclava asediată, mass-media egipteană și două surse de securitate au anunțat că o cisternă cu combustibil a trecut prin punctul de trecere Rafah din Egipt, îndreptându-se spre Fâșia Gaza.

Epuizarea combustibililor

Ajutoarele umanitare au început să pătrundă în Gaza din 21 octombrie, dar Israelul a refuzat să lase combustibilul să intre în enclavă. Potrivit unei surse umanitare, Israelul a aprobat livrarea a 24.000 de litri de combustibil în Gaza pentru camioanele de distribuire a ajutoarelor ONU, dar nu și pentru spitale.

Națiunile Unite au avertizat în ultimele zile că vor trebui să își oprească operațiunile umanitare, inclusiv distribuirea de ajutoare în Gaza, dacă stocurile de combustibil se vor epuiza complet. Principalii doi operatori de telecomunicații din Fâșia Gaza, Paltel și Jawwal, au emis o declarație comună în care au avertizat cu privire la riscul unei „opriri totale a rețelelor de telecomunicații în următoarele ore” din cauza lipsei de combustibil.

 

ADVERTISEMENT
Tags: