News

Război în Ucraina, ziua 630. Rușii au lovit cu drone orașul Nikopol/ Danemarca oferă Kievului 7 milioane de euro, sprijin nerambursabil

Război în Ucraina, ziua 630. Președintele Volodimir Zelenski spune că „s-a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice”.
15.11.2023 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 630 Rusii au lovit cu drone orasul Nikopol Danemarca ofera Kievului 7 milioane de euro sprijin nerambursabil
Război în Ucraina, ziua 630. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 630. Atacurile rușilor s-au intensificat în ultimele ore, fiind bombardate nouă regiuni. Printre ținte s-a aflat și orașul Nikopol, asupra cărora au fost lansate trei drone.

Război în Ucraina, ziua 630. Orașul Nikopol a fost atacat de ruși

Un om a murit și un bărbat a fost rănit, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Serhîi Lîsak. De altfel, lovituri au fost date și în Avdiivka, Kupiansk și Donețk, conform autorităților de la Kiev.

ADVERTISEMENT

„Armata a raportat o creștere a numărului de atacuri inamice”, a transmis președintele Volodimir Zelenski. Însă, liderul ucrainean a adăugat faptul că forțele Kievului își mențin pozițiile și desfășoară, totodată, operațiuni ofensive.

„Drumul care ne așteaptă este greu, violent, sângeros, deprimant. Dar voi repeta încă o dată lucrul principal: Armata rusă este blocată în Ucraina și nu se gândește la o avansare, la acapararea altor teritorii sau la umilirea altor state, ci la cum să stea în apărare, pentru a se autoproteja. Să nu piardă”, a adăugat consilierul președintelui Zelenski, Mihailo Podolyak.

ADVERTISEMENT

Danemarca și Germania acordă sprijin financiar Kievului

Totodată, Ucraina a primit o veste bună, marți, 14 noiembrie 2023. Danemarca îi va oferi 7 milioane de euro, sprijin nerambursabil. În curând, Kievul va primi prima tranșă de 4 milioane de euro.

Celelalte trei milioane de euro vor fi virate ulterior. Ajutorul financiar va permite achiziționarea celor necesare pentru a fi refăcută infrastructura energetică, în urma războiului început de Moscova.

ADVERTISEMENT

„Danemarca va transfera către Fondul de sprijin energetic al Ucrainei o contribuție nerambursabilă în valoare totală de 7 milioane de euro, care va fi alocată pentru achiziționarea de echipamente pentru refacerea infrastructurii energetice afectate de loviturile rusești”, a declarat ministrul danez Lars Aagaard, conform Ukrinform.

Totodată, Germania vrea să dubleze, în 2024, suma promisă Ucrainei pentru ajutorul militar. Este vorba de opt miliarde de euro, fiind înaintată o propunere comisiei parlamentare pentru buget.

ADVERTISEMENT

Suma de bani este acordată „pentru sprijinirea în continuare a Ucrainei şi în special pentru înlocuirea materialelor forţelor armate ale Germaniei (Bundeswehr) livrate Ucrainei”.

 

ADVERTISEMENT