News

Israel pregătește a treia etapă a războiului împotriva Hamas. „Nimeni nu vorbește de porumbei ai păcii”

Israel pregătește „misiuni intense” împotriva grupării islamiste Hamas. Trupele se pregătesc și pentru confruntări cu Hezbollah-ul libanez
01.01.2024 | 18:12
Israel pregateste a treia etapa a razboiului impotriva Hamas Nimeni nu vorbeste de porumbei ai pacii
Israel nu se abate de la principalul obiectiv al ofensivei, distrugerea totală a Hamas / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul își retrage o parte din forțele din Fâșia Gaza pentru a trece la operațiuni mai bine țintite împotriva grupării teroriste Hamas și a trimis parțial rezerviștii înapoi în viața civilă pentru a ajuta economia, în condițiile în care războiul pare să dureze până la sfârșitul anului, a declarat un oficial israelian.

Un război în trei etape

Oficialul a declarat că distrugerea facțiunii islamiste rămâne un obiectiv al ofensivei din enclava palestiniană și că unele dintre cele cinci brigăzi retrase se vor pregăti pentru o posibilă reluare a unui al doilea front împotriva Hezbollah în Liban.

ADVERTISEMENT

De când au lansat războiul ca represalii la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, oficialii israelieni au declarat că îl vor purta în trei etape principale. Prima a constat într-un bombardament intens pentru a elibera căile de acces pentru forțele terestre și pentru a încuraja civilii să plece din zonele de luptă. A doua a fost invazia terestră care a început la 27 octombrie.

„Nimeni nu vorbește de porumbei ai păcii”

Având în vedere că tancurile și trupele au invadat acum o mare parte din Fâșia Gaza, impunându-și în mare parte controlul în ciuda faptului că trăgătorii palestinieni continuă ambuscadele din tunelurile și buncărele ascunse, armata trece la cea de-a treia etapă, a declarat oficialul, care nu a putut fi numit având în vedere caracterul sensibil al informațiilor.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru va dura cel puțin șase luni și va implica misiuni intense împotriva teroriștilor. Nimeni nu vorbește despre porumbei ai păcii zburați din Shajaia”, a declarat oficialul pentru Reuters, referindu-se la un district din Gaza devastat de lupte.

Pe lângă cele 1.200 de persoane ucise pe 7 octombrie, Hamas a luat ostatici aproximativ 240 de persoane. Israelul este, de asemenea, hotărât să îi recupereze pe cei 129 de oameni care sunt încă reținuți în Fâșia Gaza. Eforturile de armistițiu mediate de Qatar și Egipt au ridicat perspectiva eliberării unora dintre ei.

ADVERTISEMENT

300.000 de rezerviști israelieni

Schimbarea pare să corespundă presiunii din partea principalului aliat al Israelului, Statele Unite, de a revizui tacticile și de a face mai mult pentru a proteja non-combatanții.

Israelul a recrutat inițial 300.000 de rezerviști – aproximativ 10% până la 15% din forța sa de muncă – pentru ceea ce pare a fi cel mai lung război din istoria sa. Surse guvernamentale au declarat că între 200.000 și 250.000 de rezerviști erau încă mobilizați și absenți de la locul de muncă sau de la studii.

ADVERTISEMENT

Oficialul a declarat că două dintre brigăzile care sunt retrase sunt formate din rezerviști și a descris mișcarea ca fiind menită să „revigoreze economia israeliană”. Presa locală a relatat că mai multe divizii au fost desfășurate în întreaga Gaza.

Hezbollahul libanez

Oficialul a adăugat că unele dintre trupele retrase din Gaza în sud vor fi pregătite pentru rotația la granița de nord cu Libanul, unde Hezbollah a făcut schimburi de focuri cu Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii.

Israelul a avertizat că, dacă Hezbollah nu se retrage, se prefigurează un război total în Liban. Atât Hamas, cât și Hezbollah sunt susținute de Iran, ai cărui aliați militanți din Siria, Irak și Yemen au desfășurat, de asemenea, atacuri cu rază mai lungă de acțiune împotriva Israelului.

„Situația de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de șase luni care urmează este un moment critic”, a declarat oficialul, adăugând că Israelul va transmite un mesaj similar unui emisar american care efectuează misiuni de navetă la Beirut.

Distrugeri fără precedent în Fâșia Gaza

În Gaza, războiul dintre Israel și Hamas a provocat distrugeri fără precedent, Ministerul Sănătății raportând aproape 22.000 de decese, multe dintre ele civile. Israelul afirmă că a ucis peste 8.000 de luptători palestinieni – ceea ce sugerează că, potrivit propriilor sale calcule, Hamas a păstrat un nucleu de personal. Evaluarea israeliană de dinainte de război era că gruparea avea aproximativ 30.000 de luptători.

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că trimite acasă o parte din rezerviști, în cadrul a ceea ce comandantul suprem, generalul-locotenent Herzi Halevi, a considerat o „reconfigurare” a forțelor.

„Încă din primele momente ale acestui război, am spus că va dura mult timp”, a declarat Halevi marți în fața trupelor. „Vom putea spune în cele din urmă că nu mai există dușmani în jurul statului Israel? Cred că acest lucru este prea ambițios. Dar vom oferi o situație de securitate diferită – sigură și, pe cât posibil, și stabilă”. Israelul a numărat 174 de soldați – mulți dintre ei rezerviști – ca fiind uciși în luptele din Gaza și nouă la granița libaneză.

 

ADVERTISEMENT