ADVERTISEMENT
News

Israel și Hamas, armistițiu după 11 zile de violențe, soldate cu 230 de morți. Gruparea islamistă revendică victoria. Update

După 11 zile de violențe, soldate cu peste 230 de morți, Israel și gruparea Hamas au ajuns la un armistițiu.
Autor: Adrian Baciu | 21.05.2021 | 07:20
Israel și Hamas, armistițiu după 11 zile de violențe, soldate cu 230 de morți. Gruparea islamistă revendică victoria. Update
Israel şi Hamas, armistițiu după 11 zile de violenţe. Peste 230 de oameni au murit în conflict. Sursa foto: hepta.ro
acum 1 month

Gruparea Hamas revendică victoria

Gruparea Hamas a susține că a înregistrat o victorie în confruntările recente cu Israelul, afirmația fiind făcută de către un oficial al grupării în fața miilor de palestinieni din orașul Gaza care  ieșiseră în stradă pentru a-și manifesta bucuria după încheierea armistițiului.

Aceasta este euforia victoriei”, a declarat Khalil al-Hayya, numărul doi al biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza, informează AFP, preluată de către Agerpres. Al-Hayya le-a promis celor prezenți că autoritățile vor reconstrui casele distruse în timpul atacurilor israeliene.

Acordul dintre Israel și Hamas a fost realizat cu medierea Egiptului, părțile încetând  focul în cursul nopții trecute.

 

După 11 zile de violențe, soldate cu aproape 250 de morți și uriașe pagube materiale, Israelul și gruparea Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei internaționale, cele două tabere vor înceta focul în Gaza vineri, începând ora 2 dimineața (23:00 GMT), au spus, la unison, un oficial al Hamas și presa israeliană.

Israel și Hamas, armistițiu în Fâșia Gaza

Cabinetul de securitate israelian a votat, joi seară, aprobarea încetării focului în bătălia care durează deja de 11 zile contra grupării Hamas din Fâșia Gaza, potrivit informațiilor furnizate de biroului de presă al premierului Benjamin Netanyahu, scrie CNBC.

La scurt timp, un oficial Hamas a confirmat la rândul său armistițiul cu Israel, numindu-l un acord ”reciproc și simultan” care va începe vineri la 2 dimineața.

ADVERTISEMENT

Decizia de joi seara a fost luată la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să caute detensionarea situației. În paralel, au venit și multe oferte de mediere dinspre Egipt, Qatar și Națiunile Unite.

Statele lumii și ONU au fost extrem de îngrijorate după ce conflictul israeliano – palestianian din această luna a escaladat.

De pe data de 10 mai, când au debutat schimburile de focuri, oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că 232 de palestinieni, inclusiv 65 de copii și 39 de femei, au fost uciși și peste 1.900 de persoane au fost rănite în bombardamente aeriene.

ADVERTISEMENT

Armata din Israel spune că a ucis cel puțin 160 de combatanți ai grupării Hamas în Gaza. De cealaltă parte, în Israel, 12 persoane au fost ucise de rachetele lansate de Hamas începând de joi după-amiază.

Netanyahu: ”Apreciez sprijinul lui Joe Biden”

Într-o postare în mediul virtual, pe Twitter, premierul israelian Netanyahu apreciază intervenția liderului de la Casa Albă în medierea conflictului.

ADVERTISEMENT

”Apreciez în mod special sprijinul președintelui SUA Biden. Dar suntem deciși să continuăm această operațiune până la atingerea obiectivului: de a restabili pacea și securitatea pentru cetățenii Israelului”.

După intervenția din Fâșia Gaza, Israelul spune că și-a atins în mare măsură obiectivele militare. Comandanții spun că au cauzat pagube semnificative capacității de război a grupurilor militante palestiniene Hamas și Jihadului Islamic în timpul a peste 200 de ore de atacuri aeriene.

ADVERTISEMENT

Atacurile armate israeliene au distrus peste 60 de mile de tuneluri subterane și 80 de lansatoare de rachete, potrivit Tel-Aviv-ului.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!