News

Israelul se așteaptă ca războiul din Gaza să continue pe tot parcursul anului 2024. Armata retrage mii de soldați de pe front

Armata israeliană a declarat că se așteaptă ca conflictul din Gaza să continue pe tot parcursul anului 2024 și a anunțat retragerea a mii de soldați de pe front
02.01.2024 | 07:29
Israelul se asteapta ca razboiul din Gaza sa continue pe tot parcursul anului 2024 Armata retrage mii de soldati de pe front
Războiul din Gaza trece într-o nouă fază. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul va începe să retragă mii de soldați din Gaza în această săptămână pentru a se pregăti pentru o nouă fază a conflictului, a anunțat luni armata, deși un oficial de rang înalt a avertizat că se așteaptă ca luptele să continue pe tot parcursul anului.

Războiul din Gaza ar putea continua pe tot parcursul anului

Într-un mesaj de Anul Nou, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) a declarat că desfășurarea trupelor a fost ajustată pentru a se pregăti pentru “lupte prelungite”.

ADVERTISEMENT

Daniel Hagari a declarat că unele trupe – în special rezerviștii – vor fi retrase pentru a le permite să se regrupeze. “Aceste adaptări sunt menite să asigure planificarea și pregătirea pentru continuarea războiului în 2024”, a spus el.

“IDF trebuie să planifice în avans din înțelegerea faptului că vor exista misiuni suplimentare și că luptele vor continua și în restul anului”. El a precizat că unii rezerviști vor părăsi Gaza “chiar în această săptămână” pentru a le permite să se “reenergizeze înaintea operațiunilor care vor urma”. Obiectivele războiului “necesită lupte prelungite”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Mii de soldați retrași de pe linia frontului

Anunțul forțelor de apărare israeliene reprezintă cea mai mare retragere cunoscută a trupelor din Gaza de la începutul războiului împotriva Hamas și vine după ce armata a declarat că își extinde operațiunile în centrul și sudul Fâșiei Gaza.

Un oficial american de rang înalt a declarat luni, potrivit CNN, că această mișcare arată semnele trecerii treptate la o fază de mai mică intensitate a războiului. Brigăzile 551 și 14 – formate din rezerviști – se vor întoarce la familiile lor și la viața civilă în această săptămână, a precizat IDF într-un comunicat.

ADVERTISEMENT

Brigada 828, care pregătește comandanți de escadrilă, brigada 261, care pregătește ofițeri de armată, și brigada 460, care pregătește corpul blindat, se vor întoarce la antrenamentele programate, a precizat IDF.

Comunicatul a precizat că se așteaptă ca această mutare să “ușureze în mod semnificativ costurile economice” și ca trupele “să își adune forțele pentru activitățile viitoare din anul viitor, deoarece luptele vor persista, iar serviciile lor vor fi în continuare necesare”.

ADVERTISEMENT

Operațiunea terestră a Israelului s-a mutat în centrul și sudul Fâșiei, dar luptele continuă în nord, unde se estimează că între 52% și 65% dintre clădiri au fost avariate și 46.000 de locuințe au fost complet distruse, potrivit ONU.

Săptămâna trecută, IDF a extins operațiunile și mai mult în Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza. Agenția ONU pentru ajutor și lucrări publice (UNRWA) a avertizat joi că peste 150.000 de persoane “nu au unde să se ducă”, după ce FDI a avertizat locuitorii din mai multe zone din centrul Gaza că trebuie să plece de urgență.

Israelul urmărește să distrugă Hamas după atacurile surpriză ale grupării militante palestiniene din 7 octombrie, soldate cu 1.200 de morți în Israel, potrivit autorităților israeliene, precum și să-i aducă înapoi pe ostaticii capturați de Hamas. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă că războiul Israelului în Gaza se află la “cel mai înalt nivel și va continua luni de zile”, potrivit radioului armatei israeliene.

Oficiali americani de rang înalt au declarat pentru CNN la începutul lunii decembrie că se așteaptă ca actuala fază a operațiunii terestre a Israelului care vizează extremitatea sudică a Fâșiei să dureze câteva săptămâni înainte de a trece, posibil până în ianuarie, la o strategie de intensitate mai mică, hiper-localizată, care vizează în mod îngust anumiți militanți și lideri Hamas.

SUA a făcut presiuni asupra oficialilor israelieni pentru a începe faza mai chirurgicală a luptelor. Administrația Biden a avertizat Israelul că nu poate reproduce tipul de tactici devastatoare pe care le-a folosit în nord și că trebuie să facă mai mult pentru a limita numărul victimelor civile.

Mai mult de 21.000 de persoane au fost ucise în enclavă în timpul ofensivei israeliene, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.

Un oficial american a declarat că anunțul de luni pare să reflecte începutul unei treceri treptate la operațiuni de mai mică intensitate în nordul Fâșiei Gaza, pe care oficialii americani o încurajau.

ADVERTISEMENT
Tags: