Fotbal international

Israelul repornește fotbalul. Au avut loc primele antrenamente pe stadioane

24.04.2020 | 09:00
Israelul reporneste fotbalul Au avut loc primele antrenamente pe stadioane
ADVERTISEMENT

Israel face, la fel ca Cehia, un pas înainte spre revenirea la normalitate. Relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19 a permis fotbalului să-și reia activitatea. Joi au avut loc primele antrenamente.

Israelul repornește fotbalul. Au avut loc primele antrenamente pe stadioane

Guvernul israelian a permis cluburilor profesioniste din prima ligă să-și reia pregătirile după perioada de suspendare a oricărei activități specifice în primele două ligi profesioniste, Ligat ha’Al şi Liga Leumit, din cauza pandemiei de COVID-19 care pustiește întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Fotbalul a fost oprit în Israel în primele zile ale lui martie, după ce a apărut primul caz de infectare cu SARS-CoV-2, pe 21 februarie: o femeie revenită acasă din carantina de pe nava de croazieră „Diamond Princess”.

Și-au reluat antrenamentele joi, 23 aprilie, 9 din cele 14 echipe din prima ligă, Ligat ha’Al, printre care liderul Maccabi Tel Aviv, cea mai titrată echipă din Israel, Beitar Ierusalim, antrenată de Ronny Levy și Hapoel Beer Sheva, formația la care au jucat cei mai mulți români, 6: Ovidiu Hoban, Marian Bâcu, Marian Calafeteanu, Daniel Scânteie, Alin Minteuan și Robert Niță.

ADVERTISEMENT

Cinci echipe mai mici sunt încă în repaus. Hapoel Haifa, Hapoel Hadera, Hapoel Kfar Saba și ultimele două clasate,  Sektia Nes Ziona și Hapoel Ra’anana, și-au trimis jucătorii în șomaj tehnic, cei străini au plecat acasă și vor trebui să stea în carantină când se vor întoarce în Israel, așa că va mai dura până vor putea să-și reia pregătirile.

Ronny Levy: „Băieții s-au mișcat bine, cu o bucurie de parcă erau la primul lor antrenament cu echipa mare”

În conformitate cu recomandările Ministerului Sănătăţii, echipele și-au făcut primele antrenamente fără contacte între jucători, care au fost împărțiți în grupuri mici, de până la 10 dintre ei.

ADVERTISEMENT

Ronny Levy, de exemplu, și-a grupat fotbaliștii de la Beitar Ierusalim, 21 în total, în „ateliere” de câte 7, la distanță de 2 metri între jucători și cel puțin 30-35 de metri între grupuri.

Atmosfera la Beth Vagan, baza sportivă a lui Beitar, a fost una… festivă, conform one.co.il. Chiar dacă tuturor persoanelor care au participat la antrenament, de la magazioner la banca tehnică, li s-a luat temperatura la intrarea în bază. Antrenorul Ronny Levy s-a declarat încântat să-și revadă elevii și să poată lucra din nou în aer liber cu ei.

ADVERTISEMENT

„Sunt chiar fericit că am revenit la antrenamente, jucătorii, și nu numai ei, și noi, echipa tehnică, dar sunt sigur că și suporterii sunt însetați de fotbal, toți avem nevoie de fotbal. Băieții s-au mișcat bine, cu o bucurie de parcă erau la primul lor antrenament cu echipa mare” – Ronny Levy

„Sportul și fotbalul în special au o importanță deosebită în societatea israeliană, oamenii sunt foarte însetați să vadă fotbalul înapoi și sper că odată cu trecerea timpului vom începe jocurile oficiale și liga va reveni în întregime” – Ronny Levy

Primele meciuri oficiale, nu mai devreme de o lună, fără spectatori

Liga profesionistă de fotbal din Israel (IPFL) preconizează că în două săptămâni să se poată trece la antrenamente fără nicio restricție, iar peste încă două săptămâni să se poată relua meciurile de campionat. Evident fără spectatori în tribune.

Și în Israel, la fel ca la noi cu Turcia, doamna Miriam Regev, ministrul Sportului, a propus concentrarea meciurilor care mai sunt de disputat în Ligat ha’Al într-un singur loc și anume în stațiunea de lux Eilat de la Marea Roșie, în sudul Israelului. S-a renunțat din cauza faptului că acolo nu sunt stadioane corespunzătoare nivelului primei ligi.

Antrenamentele echipelor din a doua divizie, Liga Leumit, sunt programate să înceapă duminică, 26 aprilie. Interesant este că activitatea în baschet, un sport poate la fel d eiubit în Israel ca fotbalul, nici nu se pune problema să se reia, principalul impediment fiind faptul că se defășoară în spații închise.

  • „Dincolo de marea importanţă sportivă a reluării meciurilor, fotbalul este un motor de creştere a forţei de muncă pentru mii de familii ale căror venituri au fost oprite de pandemia de coronavirus” – Erez Chalfon, președintele IPFL
  • „Această decizie se alătură autorizaţiilor deja acordate pentru reluarea sporturilor individuale. Aceştia sunt primii paşi către o reluare a activităţii în toate sporturile” – Miriam Regev, ministrul israelian al Sportului
  • 14.803 de bolnavi de COVID-19 erau înregistrați în Israel joi, 23 aprilie
  • 192 de israelieni au murit din cauza coronavirusului SARS-CoV-2, dintre care 74, cu vârste între 70 și 94 de ani, în azilurile pentru bătrâni
  • 5.611 bolnavi de COVID-19 s-au însănătoșit în Israel de la începutul pandemiei de coronavirus
  • 9.194.400 de locuitori avea Israelul la 20 aprilie 2020, conform cbs.gov.il
  • 1.710 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la 1 milion de locuitori are Israelul. România are 525
  • 22 de morți la 1 milion de locuitori are Israel. România are 28
  • 240.303 de teste pentru COVID-19 (27.763 la 1 milion de locuitori) a raportat Israelul. România a făcut 113.336 (5.891 la 1 milion de locuitori) (date conform worldometers.info)
ADVERTISEMENT