Sport

Istvan Kovacs, pus la zid după erorile grave din Bayer Leverkusen – FC Porto. „Să-i fie recunoscător experimentatului Paolo Valeri”

Istvan Kovacs a gafat din nou în Europa, de data aceasta în Liga Campionilor, și este pus la zid de ambele părți implicate în meciul Bayer Leverkusen - FC Porto 0-3.
13.10.2022 | 17:14
Istvan Kovacs pus la zid dupa erorile grave din Bayer Leverkusen  FC Porto Sai fie recunoscator experimentatului Paolo Valeri
Istvan Kovacs a fost salvat de VAR la meciul Bayer Leverkusen - FC Porto 0-3 din Liga Campionilor.
ADVERTISEMENT

În stagiunea trecută, Istvan Kovacs s-a impus între arbitrii apreciați în Europa. Mărturie stau delegările la un număr mare de meciuri importante, între care și prima finală din istorie a Conference League. Ca și delegarea la Mondialul din Qatar. În această toamnă însă are deja la activ o plângere trimisă pe adresa UEFA. Iar miercuri seară, pe BayArena, a făcut gafe uriașe, fiind salvat de VAR.

”Aproape totul salvat de VAR”, a titrat O Jogo, publicație din țara echipei care a câștigat meciul

FC Porto s-a impus cu 3-0 pe ”BayArena”, într-o partidă în care s-au acordat nu mai puțin de trei penaltyuri și au fost o mulțime de faze deloc clare.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, nu au existat motive de scandal, deciziile finale fiind cele juste. Numai că ele nu i-au aparținut lui Istvan Kovacs, ci arbitrului principal VAR, Paolo Valeri.

Lucru pe care, de altfel, l-au semnalat inclusiv jurnaliștii din Portugalia. Pe care faptul că FC Porto s-a impus nu i-a determiat să fie mai îngăduitori cu centralul român.

ADVERTISEMENT

Record i-a dat nota 3. Este adevărat maximum este 6. Însă, ținând cont de modul în care au justificat calificativul, acesta are drept justificare mai degrabă faptul că Istvan Kovacs a mers pe mâna lui Valeri.

”Cu trei intervenții inspirate, VAR are un mare procent al aprecierii pozitive a arbitrajului, brigadă condusă de un român care a lăsat puțin de dorit”, au scris jurnaliștii.

ADVERTISEMENT

Cei de la O Jogo au fost însă mai duri. ”Aproape totul salvat de VAR. Istvan Kovacs poate să-i fie recunoscător experimentatului Paolo Valeri, care i-a corectat greșeli importante.

Bakker nu a simulat, din contră, era faultat de penalty. Schick a deviat mingea cu brațul, un henț mai dificil de observat, iar lovirea lui Galeno, înainte de 2-0, a fost în interiorul careului.

ADVERTISEMENT

Un stil de arbitraj nu întotdeauna înțeles”, este comentariul din publicația amintită.

Cum a comentat ”Bild” prestația lui Istvan Kovacs

În tabăra cealaltă, ”Bild” a semnalat în analiza momentelor importante ale partidei greșelile făcute de arbitrul român și modul în care fazele au fost soluționate de VAR.

  • Minutul 14

”Bakker, lovit peste picioare în careu de Uribe chiar în fața „centralului”. „Ce a făcut Kovacs? I-a arătat galben lui Bakker, a văzut simulare.

Bakker s-a înfuriat, nu-i venea să creadă. Atunci a intervenit arbitrul video. Românul a revăzut faza pe monitor și a întors decizia. Penalty”. Portarul lui Porto, Diogo Costa, a respins mingea lui Demirbay”.

  • Minutul 35

”Adli a înscris din șapte metri, dar imaginile pe slow motion au dovedit că Schick a deviat balonul cu brațul. Cu ajutorul VAR, Kovacs a anulat reușita pentru henț. Era și ofsaid, apropo!”

  • Minutul 53

”Kovacs a dat întâi lovitură liberă de la marginea careului după ce Adli l-a lovit pe Galeno. Arbitrul video a trecut peste el. Picioarele lui atacantului de la Porto erau în suprafața de pedeapsă”.

  • Minutul 63

”Încă un penalty! Kossounou l-a «controlat» pe Galeno. Altă decizie grea”.

Românul Istvan Kovacs are la activ și o plângere la UEFA în acest sezon

Istvan Kovacs nu este la primul arbitraj cu probleme din acest sezon. El a fost reclamat la UEFA de Levski Sofia, după ce clubul bulgar a fost eliminat din preliminariile Conference League.

Bulgarii câștigaseră meciul tur cu maltezii de la Hamrun cu 2-1. În retur, oaspeții au deschis scorul în minutul 78, iar bulgarii au egalat în minutul 90+1, prin Tsunami. Imediat după golul bulgarilor a venit faza pentru care a fost incriminat.

Kovacs, care era asistat de Vasile Marinescu și Ovidiu Artene, a permis reluarea meciului deși atacantul oaspeților, Dodo, era în terenul advers. Iar jucătorul a fost cel care a primit mingea rapid și a dat pasa decisivă la golul de 1-2.

Rezultat echivalent cu prelungirile. Iar mai apoi Hamrun s-a calificat în urma loviturilor de departajare.

ADVERTISEMENT