News

Italia a acordat cetățenie de urgență unui bebeluș britanic pe moarte. Părinții speră că la Roma se va produce un miracol

Italia a acordat cetățenia unui bebeluș britanic bolnav în fază terminală, după ce un spital din Vatican i-a oferit îngrijire.
07.11.2023 | 17:09
Italia a acordat cetatenie de urgenta unui bebelus britanic pe moarte Parintii spera ca la Roma se va produce un miracol
Fetița de doar opt luni suferă de o boală incurabilă Sursa foto: La Notizia
ADVERTISEMENT

O fetiță britanică în vârstă de 8 luni, bolnavă în fază terminală, a primit luni cetățenia italiană, după ce un tribunal din Marea Britanie a confirmat hotărârile care autorizează retragerea tratamentului invaziv de susținere a vieții.

Italia a acordat cetățenie de urgență unui bebeluș britanic pe moarte

Situația bebelușului Indi Gregory este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri din Marea Britanie în care medicii și părinții se luptă în legătură cu tratamentul copiilor bolnavi în fază terminală.

ADVERTISEMENT

Familia copilei speră ca decizia guvernului italian să dea greutate luptei lor pentru a permite transferul ei în Italia. Pentru marți este programată o audiere privată online în care un judecător britanic va analiza aspecte legate de îngrijirea copilului. Judecătorul a decis săptămâna trecută că bebelușul nu poate fi mutat în Italia.

Părinții lui Indi vor putea acum să se adreseze consulatului italian din Marea Britanie pentru a cere ca aceasta să fie transferată în Italia, a explicat o sursă guvernamentală italiană, adăugând însă că nu există nicio obligație pentru Marea Britanie de a da curs cererii.

ADVERTISEMENT

Spitalul pediatric al Vaticanului, Bambino Gesu, din Roma, s-a oferit să o îngrijească pe Indi Gregory, iar guvernul italian a declarat că va plăti pentru orice tratament “care este considerat necesar” în Italia.

Cabinetul italian, invocând “valorile umanitare preeminente”, s-a reunit luni pentru scurt timp cu unicul scop de a-i acorda copilului cetățenia. “Se spune că nu există prea multe speranțe pentru micuța Indi, dar până la sfârșit, voi face tot ce pot pentru a-i apăra viața”, a declarat premierul Giorgia Meloni într-o postare pe Facebook. “Și pentru a apăra dreptul mamei și al tatălui ei de a face tot ce pot pentru ea.”

ADVERTISEMENT

Bebelușul suferă de o boală incurabilă

În conformitate cu legislația britanică, problema principală în astfel de cazuri este dacă un tratament propus este în interesul superior al copilului. Judecătorii au confirmat în repetate rânduri deciziile medicilor de a pune capăt suportului vital chiar și atunci când acest lucru intră în conflict cu dorințele părinților.

Indi suferă de o tulburare metabolică rară cunoscută sub numele de boală mitocondrială, ceea ce înseamnă că celulele ei nu sunt capabile să producă suficientă energie pentru a funcționa în mod corespunzător. Boala fatală i-a provocat leziuni cerebrale progresive, lăsând-o dependentă în totalitate de aparate de menținere a vieții, potrivit dovezilor prezentate la Înalta Curte din Londra.

ADVERTISEMENT

Grupul de lobby Christian Concern, care îi susține pe părinți, a declarat că în timpul audierii online de marți judecătorul Robert Peel va lua în considerare aspecte legate de posibilitatea ca medicii să retragă tratamentul de susținere a vieții.

Joia trecută, Peel a respins un apel din partea tatălui lui Indi care cerea permisiunea ca aceasta să fie transferată la spitalul pediatric din Vatican pentru continuarea tratamentului.

Peel a decis că nimic nu s-a schimbat de la o hotărâre anterioară care a autorizat retragerea tratamentului invaziv de susținere a vieții. Judecătorul a declarat că decizia sa s-a bazat pe constatările conform cărora Indi avea o conștientizare redusă a ceea ce se întâmpla în jurul ei și o “calitate a vieții extrem de limitată”, combinată cu dovezile conform cărora a simțit dureri frecvente ca urmare a tratamentului.

În timp ce o scrisoare de la spitalul Vaticanului a oferit puține detalii despre tratamentul propus pentru Indi, judecătorul a spus că este probabil să fie nevoie de un tratament invaziv suplimentar și că nu există dovezi că tratamentele experimentale i-ar îmbunătăți calitatea vieții.

În plus, este posibil ca transferul lui Indi la Roma să îi sporească “suferința și stresul”, a spus Peel. “Sunt convins că propunerea de transfer la Roma nu ar fi în interesul superior al lui Indi Gregory”, a scris Peel în decizia sa.

ADVERTISEMENT