News

Putin rămâne și fără aliații din Italia. Giorgia Meloni schimbă macazul și pune Italia pe șine occidentale

Fără Berlusconi, Putin își pierde prietenii în Italia. Giorgia Meloni, noul lider de la Roma, este aliat declarat al lui Joe Biden.
27.07.2023 | 16:46
Putin ramane si fara aliatii din Italia Giorgia Meloni schimba macazul si pune Italia pe sine occidentale
Giorgia Meloni vrea să construiască o relație mai puternică cu SUA și cu NATO / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin nu se mai poate baza nici pe aliații săi din Italia. Silvio Berlusconi – omul tuturor extremelor și prieten la toartă cu liderul de la Kremlin –  a murit, iar noul lider al Italiei, Giorgia Meloni, este acum aliatul lui Joe Biden. Giorgia Meloni, premierul Italiei, va fi primită, joi, de președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă. O întâlnire în cadrul căreia se așteaptă ca războiul din Ucraina și relațiile cu China să domine discuțiile.

Giorgia Meloni, în „relație bună” cu Joe Biden

Meloni, care a devenit șefă a guvernului italian anul trecut, încearcă să se afirme pe plan internațional în timp ce se pregătește pentru președinția italiană a Grupului celor Șapte (G7) în 2024. De asemenea, premierul italian urmează să se întâlnească joi cu președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat miercuri că Joe Biden are o „relație bună” cu Giorgia Meloni.

ADVERTISEMENT

Ambele părți au subliniat că vizita premierului italian va fi o ocazie de a reafirma soliditatea parteneriatului dintre Italia și Statele Unite. Vizita Giorgiei Meloni are loc într-un moment în care Italia trebuie să decidă dacă își menține sau nu participarea la proiectul „Noul Drum al Mătăsii” al Beijingului. Dar ea află sub presiune pentru a retrage Italia din acest proiect controversat, care vizează dezvoltarea infrastructurii terestre și maritime cu investiții uriașe pentru a lega mai bine China de restul Asiei și de Europa și Africa.

„Ei vor vorbi cu siguranță despre preocupările, perspectivele și provocările comune” în ceea ce privește China, a comentat John Kirby, fără a confirma că va fi discutat programul Noile Drumuri ale Mătăsii. Întrebat despre orientarea politică a Giorgiei Meloni (extrema dreaptă), purtătorul de cuvânt a afirmat că „poporul italian este cel care trebuie să decidă asupra guvernului său. Este o democrație. Președintele (Biden) respectă acest lucru”, scrie La Libre.

ADVERTISEMENT

Transformare politică

Dar, când Giorgia Meloni va intra în Biroul Oval transformarea sa politică va fi completă. Adică va dispărea imaginea unui politician extremist, simpatizant al Rusiei, și al cărui partid, Fratelli d’Italia, a fost criticat pentru sorginte fascistă. În locul ei, va păși pe teritoriul american o Giorgia Meloni conservatoare, pragmatică și dispusă să facă afaceri cu un curent international care-i este  recunoscător pentru această schimbare, analizează Politico.

Pentru președintele american Joe Biden și pentru susținătorii Ucrainei din Occident, asigurarea angajamentului pe termen lung al lui Meloni față de efortul de război este vitală: Italia va prelua conducerea G7 anul viitor, în ceea ce va fi probabil un moment critic al conflictului. Inițial, semnalele nu erau bune. Înainte de a fi aleasă în septembrie anul trecut, Meloni a alarmat oficialii din capitalele occidentale cu declarațiile sale populiste și de extremă dreapta. Giorgia Meloni și-a declarat sprijinul pentru cauze naționaliste: a promis să frâneze imigrația, să se lupte cu tendințele conducerii UE de la Bruxelles și s-a opus sancționării Rusiei în legătură cu războiul din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Cele trei stele polare: UE, ONU, NATO

Totuși, la zece luni după ce Meloni a preluat funcția de premier, situația s-a schimbat. Ea va primi joi un tratament VIP la Casa Albă, primită de Joe Biden, chiar dacă președintele democrat nu împărtășește cu Meloni aproape nimic din perspectivele sale politice. Ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, liderul partidului de centru-dreapta Forza Italia, a declarat că războiul din Ucraina a consolidat relația Italiei cu SUA. „Cele trei stele polare” ale guvernului Meloni sunt acum UE, ONU și NATO, a spus el.

„Italia face parte din alianța occidentală și vrea să fie un protagonist în alianța occidentală și, în special, în alianța sa cu SUA”, a spus Tajani. „De la criza din Ucraina, relația noastră pe probleme de securitate și de politică comună cu S.U.A. a devenit tot mai puternică”. Declarațiile șefului diplomației italiene sunt departe de tipul de retorică care, până de curând, emana de la Roma.

ADVERTISEMENT

L-a susținut pe Putin

În calitate de lider al partidului Frații Italiei, Giorgia Meloni a susținut leadership-ul dur al lui Vladimir Putin în timp ce se afla în opoziție, felicitându-l după realegerea sa spunând că „voința poporului pare fără echivoc”. După invazia Crimeei de către Moscova în 2014, ea s-a opus în mod repetat sancțiunilor împotriva Rusiei, invocând necesitatea de a proteja exporturile italiene.

În timpul pandemiei Covid-19, Meloni a sprijinit vaccinurile rusești Sputnik. Într-un interviu televizat din 2022, înainte de invazia Rusiei în Ucraina, ea a subliniat cât de esențial este să rămână în relații bune cu Putin și l-a acuzat pe Biden că „folosește politica externă pentru a acoperi problemele pe care le are acasă”. Dacă Giorgia Meloni părea o problemă pentru liderii occidentali, partenerii ei de coaliție reprezentau o perspectivă și mai rea. Matteo Salvini, liderul Ligii ( dreapta), care a purtat odată un tricou imprimat cu chipul lui Putin în Parlamentul UE, a încercat să organizeze o misiune de pace la Moscova, cu zboruri plătite de ambasada rusă.

Iar partenerul de coaliție al lui Meloni, Silvio Berlusconi, care a condus partidul de centru-dreapta Forza Italia până la moartea sa, în iunie, a învinuit Ucraina pentru război și a avut o relație de prietenie personală cu Vladimir Putin, continuând să facă schimb de cadouri cu liderul rus chiar și după invadarea Ucrainei.

Aproape de Washington și de Kiev

Când Meloni a preluat puterea, existau mari temeri, chiar dacă în privat, la Casa Albă (potrivit mai multor oficiali ai administrației Biden, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis), că ea ar putea spulbera sprijinul G7 pentru Ucraina. Dar Meloni i-a surprins pe oficialii americani la summitul G7 de la Hiroshima din luna mai prin cât de dornică părea să construiască o relație puternică cu Biden, potrivit a doi oficiali guvernamentali.

Iar la summitul NATO de la începutul acestei luni de la Vilnius, Meloni s-a ținut aproape atât de Biden, cât și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, atunci când țările G7 au anunțat garanții de securitate suplimentare pentru Kiev. Garanții care au fost concepute ca un fel de compensație după ce NATO a refuzat să accelereze procesul de aderare a Ucrainei. În contextul în care Italia urmează să preia președinția G7 în ianuarie, sprijinul lui Meloni pentru această cauză a stârnit ușurare de ambele părți ale Atlanticului.

„Președintele și prim-ministrul au construit o relație bună și productivă, deoarece au colaborat îndeaproape pe o serie de subiecte, cum ar fi sprijinul nostru pentru Ucraina și abordarea noastră față de China, iar președintele Biden așteaptă cu nerăbdare să continue această conversație”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului de securitate națională al lui Biden.

„Calea ortodoxă”

Biden le-a spus celor din anturajul său că a fost plăcut surprins de leadership-ul lui Meloni în legătură cu Ucraina, dar este nerăbdător să îl cunoască mai bine pe liderul italian, potrivit mai multor oficiali ai administrației. Pentru Alessandro Politi, directorul Fundației Colegiului de Apărare NATO din Roma, Meloni „a înțeles foarte repede că atunci când ajungi la guvernare ai responsabilități și că SUA este un aliat principal”. Vizita sa la Kiev în februarie a fost un semn clar că urmează „o cale ortodoxă” și un moment în care „a convins comunitatea internațională mai largă că ea este la conducerea coaliției și că aliații ei trebuie să urmeze linia ei politică”.

Nu toată Italia gândește la fel

Dar sprijinul lui Meloni pentru poziția occidentală nu înseamnă că întreaga Italie gândește la fel. Unii populiști din Italia, atât de stânga, cât și de, au în continuare opinii pro-ruse, iar întrebarea dacă este bine ca Roma să trimită arme în Ucraina generează dezbateri aprinse în mass-media. Poziția de lungă durată a Italiei cu privire la Rusia a fost întotdeauna aceea de a încerca să acționeze ca o punte, facilitând bunele relații între Est și Vest. Dar, deși majoritatea italienilor se opun, Meloni a continuat să susțină Ucraina cu ajutor militar. Ucrainenii „apără libertatea și democrația pe care se bazează civilizația noastră”, a declarat ea în martie în fața Senatului italian.

Deși este probabil ca Biden și Meloni să fie de acord cu privire la Ucraina, nu este sigur că se vor înțelege în toate problemele. În 2019, Italia a devenit singura țară din G7 care s-a alăturat inițiativei globale de infrastructură Belt and Road a Chinei. La sfârșitul acestui an, aceasta urmează să fie reînnoită, dar în noul climat de război rece, SUA se așteaptă ca acordul să fie abandonat de Roma. Deși Giorgia Meloni a indicat că ar putea să nu prelungească acordul cu Beijingul, numindu-l „o mare greșeală”, această poziție nu este încă confirmată. Dacă ea revine la linia italiană mai tradițională de a merge pe o cale de mijloc, fisurile din relația Biden-Meloni se vor deschide din nou.

ADVERTISEMENT