News

Italia ar putea trimite trupe suplimentare în România. Ce unități italiene sunt deja la Constanța

Italia și-a anunțat disponibilitatea de a trimite noi trupe în România dacă conducerea NATO decide acest lucru. În prezent, 140 militari italieni sunt staționați la Constanța.
23.02.2022 | 12:35
Italia ar putea trimite trupe suplimentare in Romania Ce unitati italiene sunt deja la Constanta
ADVERTISEMENT

În contextul escaladării tensiunilor din estul Ucrainei, Italia a anunțat că, “în cazul în care NATO decide să facă acest lucru”, va trimite trupe suplimentare, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al flancului estic al alianței.

Italia și-a anunțat disponibilitatea de a trimite trupe în țările NATO din apropierea Mării Baltice, dar și în România, după cum explică ministrul italian al apărării, Lorenzo Guerini, citat de Mediafax.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Europa de Est, militarii italieni au o prezență semnificativă, făcând parte din misiunea “Enhanced Air Policing Area South”, participând cu patru aeronave Eurofighter.

După cum explică Lorenzo Guerini, țara sa este vrea să participe în “aceste iniţiative de consolidare, sporind pregătirea operaţională a activelor sale şi sporind participarea la activităţile operaţionale şi de exerciţii”.

ADVERTISEMENT

Prezența militarilor italieni pe flancul estic al NATO

Italia a trimis 238 soldați în Letonia, alături de 135 vehicule folosite pentru operațiunile terestre în 2016. Aceștia fac parte din grupul Baltic Guardian, un răspuns al NATO la solicitările Poloniei și statelor baltice din 2016.

În plus, în această zonă, militarii din Italia au participat la exercițiul Ajax Strike, prin care statele participante și-au testat coordonarea și capabilitățile de luptă.

ADVERTISEMENT

Italia are, în acest moment, 140 de militari în România, staționați la Constanța. Este vorba despre grupul operativ “Furtuna Neagră” care are sarcina de a participa la eforturile de securizare a spațiului aerian românesc.

Trupele NATO din România

În acest moment, țara noastră găzduiește trupe din mai multe state ale alianței nord-atlantice, detașate pentru a asigura securitatea flancului estic al NATO în contextul tensiunilor din estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Pe lângă aceste trupe, după cum a anunțat ministrul apărării, Vasile Dîncu, NATO urmează să înființeze un grup de luptă permanent pe teritoriul țării noastre în următoarele luni.

“Ceea ce am discutat aici este ceea ce foarte bine a numit secretarul general al NATO – dubla cale – continuarea negocierilor, încercarea prin comunicare și dialog să ieșim din această situație de conflict, dar, pe de altă parte, a încerca să construim o bază pe flancul estic pentru descurajarea acțiunilor agresive ale Rusiei”, a transmis atunci Vasile Dîncu.

După cum a explicat ministrul apărării, acest grup de luptă ar urma să fie condus de militarii francezi și că ar urma să asigure securitatea din România și din zona Mării Negre.

ADVERTISEMENT
Tags: