News

Jandarmii, vizați de un dosar penal. Cercetări asupra echipei ce păzea Parlamentul în ziua protestului AUR

Parchetul Militar a deschis un dosar de cercetare penală pentru jandarmii care au acționat la protestele AUR din 21 decembrie. Este vizat detașamentul care păzea intrarea în Parlamentul României.
23.12.2021 | 18:57
Jandarmii vizati de un dosar penal Cercetari asupra echipei ce pazea Parlamentul in ziua protestului AUR
ADVERTISEMENT

La două zile după protestul de la Palatul Parlamentului, acolo unde manifestanții AUR au fost la un pas de a pătrunde în clădire, Parchetul Militar s-a sesizat din oficiu şi a deschis dosar penal.

Acesta îi vizează pe jandarmii care au acționat la poarta Senatului, în ziua protestului contra impunerii Certificatului Covid.

ADVERTISEMENT

Dosar penal deschis de Parchetul Militar în cazul jandarmilor care au acționat în ziua protestului AUR de la Parlament

După o analiză a imaginilor cu protestatarii mobilizați de AUR care au intrat în curtea Parlamentului, procurorii militari s-au autosesizat joi și au deschis dosar penal pentru a-i cerceta pe jandarmii care au fost prezenți la fața locului.

Din informațiile Digi24, procurorii Parchetului Militar au semne de întrebare cu privire la modul în care jandarmii au acționat în acea zi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există două acuzații care îi vizează pe jandarmii care nu i-au putut împiedica pe protestatari să intre în curtea Parlamentului.

Deocamdată, este vorba de un dosar de cercetare penală in rem, adică pentru faptă, nu și pentru persoană.

ADVERTISEMENT

Faptele sunt neglijenţă în serviciu şi încălcare a consemnului, ceea ce înseamnă că jandarmii nu au asigurat paza şi protecția obiectivului la care erau moblilizați.

În același caz, ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat, marți, că a declanșat o anchetă la Jandarmeria Capitalei.

ADVERTISEMENT

Dosare penale și rețineri dispuse și pentru participanții la protest

Reamintim că în urma protestului din 21 decembrie, doi bărbați, cu vârste de 23 și 52 de ani, au fost reținuți pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase, a transmis Poliția Capitalei.

”În urma protestelor din data de 21 decembrie a.c., când mai mulți protestatari au forțat intrarea în curtea Parlamentului României, s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, violarea sediului profesional, distrugere și portul fără drept de obiecte periculoase”, au anunțat reprezentanții Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Potrivit datelor MAI, patru mașini au fost distruse, iar doi dintre proprietarii autovehiculelor au depus plângere în acest sens.

În urmă cu două zile, sute de manifestanți AUR au protestat în fața Parlamenului împotriva certificatului verde, cu pancarte și bannere pe care erau scrise mesaje anti vaccin.

ADVERTISEMENT