Sport

Japonia, țara contrastelor și a regulilor stricte. Ce spun sportivii despre gazda JO Tokyo 2020: ”Nimeni nu atinge pe nimeni”

Mai mulți baschetbaliști și antrenori care au evoluat în Japonia în sezoanele premergătoare Jocurilor Olimpice de la Tokyo și-au povestit experiențele în „Țara Soarelui Răsare”.
24.07.2021 | 09:46
Japonia tara contrastelor si a regulilor stricte Ce spun sportivii despre gazda JO Tokyo 2020 Nimeni nu atinge pe nimeni
ADVERTISEMENT

Aşteptarea a luat sfârşit. Începând de vineri, 23 iulie, când a avut loc deschiderea oficială, sportivi din 206 Țări se întrec în cadrul celei de a 32-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară.

Ca să vină în ajutorul participanților la cea mai importantă competiție planetară, sportivii care au evoluat în ultimii ani în Japonia, au alcătuit un veritabil ”Ghid de supraviețuire”.

ADVERTISEMENT

Japonezii sunt surprinzători, dar nu întotdeauna în sens pozitiv

Mai mulți baschetbaliști și antrenori spanioli care au evoluat în ultimii ani în Japonia au rememorat pentru Marca, câteva dintre experiențele pe care le-au trăit în țara gazdă a Jocurilor Olimpice.

”La început toate te surprind. Aproape nimeni nu vorbește engleză, copiii de 5 ani merg singuri la școală, e o țară foarte sigură. Poți vedea cel mai modern robot din lume, iar după 5 minute te urci într-un taxi care are scaune din tapițerie croșetată.

ADVERTISEMENT

Mergi pe o stradă cu zgârie-nori și lumini de neon, iar apoi intri pe alta cu case joase care arată ca într-un sat. E țara contrastelor”, a povestit Luis Guil, antrenorul secund echipei naționale masculine de baschet a Spaniei.

Acesta a vorbit și despre mentalitatea japonezilor, pe care o consideră opacă și extrem de complicată.

ADVERTISEMENT

”Dacă o carte spune ceva, pentru ei e regulă și nu există nicio excepție. Este imposibil să le schimbi un plan. Sunt grei de cap. Japonezii nu sunt buni în rezolvarea problemelor. Uneori pot fi exasperanți. Se întâlnesc pentru absolut orice, nu sunt dispuși să rezolve rapid problemele”, a adăugat Louis Guil.

Nu există abateri de la reguli

În completarea antrenorului secund al echipei naționale a Spaniei, jucătorul de baschet David Doblas apreciază corectitudinea și simțul civic al japonezilor. Acesta a povestit ce s-a întâmplă când salariul i-a întârziat o zi.

ADVERTISEMENT

”Era la un moment dat o sărbătoare națională, iar salariul mi-a întârziat cu o zi. Câteva ore mai târziu am primit mail de la club, cerându-și iertare pentru neplăcere.

Colegii erau șocați când le-am povestit că în Spania există întârzieri de 5 sau 6 luni. Acolo, oamenii nu înțeleg cum e posibil să muncești fără să fii plătit”, a rememorat Doblas, pentru sursa citată.

”În Japonia nimeni nu trece pe roșu, nimeni nu fluieră în trafic, nimeni nu împinge pe nimeni. Adevărul e că nimeni nu atinge pe nimeni în Japonia. Regulile sunt foarte stricte și sunt și respectate”, a adăugat David Doblas.

101 sportivi din România vor evolua în întrecerile olimpice de la Tokyo, între 22 iulie şi 8 august. Aceștia se vor lupta pentru medalii în întrecerile de atletism, baschet 3×3, box, canotaj, ciclism, fotbal, gimnastică, nataţie, canoe, judo, lupte, scrimă, tenis, tenis de masă, tir sportiv, tir cu arcul şi triatlon.

ADVERTISEMENT