News

Jim Jordan, cel mai nou pretendent la șefia Camerei Reprezentanților. Republicanul din Ohio nu renunță, deși a pierdut primul vot

Jim Jordan nu reușește să câștige primul vot pentru funcția de speaker al Camerei Reprezentanților. următoarea încercare fiind programată pentru miercuri
18.10.2023 | 16:57
Jim Jordan cel mai nou pretendent la sefia Camerei Reprezentantilor Republicanul din Ohio nu renunta desi a pierdut primul vot
Jim Jordan este cel mai nou candidat republican la funcția de speaker al Camerei Reprezentanților Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Reprezentantul republican republican Jim Jordan nu a reușit să obțină sprijinul necesar pentru a deveni speaker al Camerei Reprezentanților în prima rundă de vot de marți, lăsând camera inferioară fără lider pentru cel puțin încă o zi, în timp ce încearcă să adune suficient sprijin pentru a obține această funcție.

Jim Jordan a pierdut primul vot pentru șefia Camerei Reprezentanților

Jordan a pierdut sprijinul a 20 dintre colegii săi republicani în scrutinul de marți, obținând doar 200 de voturi și fiind departe de cele 217 necesare pentru a se impune. Democrații l-au nominalizat pe liderul minorității, Hakeem Jeffries, care a primit 212 voturi.

ADVERTISEMENT

Jordan a declarat reporterilor de la Capitoliu că următorul vot va avea loc miercuri dimineață, în jurul orei 11.00, și a spus că a avut “discuții bune” cu colegii săi republicani. “Vom continua să lucrăm și vom ajunge la voturile necesare”, a spus el, citat de CBS News.

Șase republicani au votat pentru fostul președinte al Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy, care a fost demis la 3 octombrie. Alți câțiva au votat pentru liderul majorității Steve Scalise, care și-a retras numele din cursă săptămâna trecută, și pentru fostul reprezentant Lee Zeldin, un aliat al lui Trump care nu a mai candidat pentru realegere în 2022, când a candidat pentru postul de guvernator în New York.

ADVERTISEMENT

Jordan a declarat anterior că votul va continua “până când vom avea un speaker”. El și aliații săi au sperat să încheie procesul până la sfârșitul zilei pentru a evita un maraton de voturi precum cele necesare pentru alegerea lui McCarthy în ianuarie. Acea alegere a necesitat 15 runde de vot pe parcursul a patru zile înainte ca acesta să fie în cele din urmă ales.

5 lucruri de știut despre Jim Jordan

Reprezentantul Jim Jordan, republican din Ohio, este singurul candidat în cursa pentru funcția de președinte al Camerei Reprezentanților, dar încă se luptă să câștige suficient sprijin din partea republicanilor de rând pentru a fi ales în cadrul unui vot oficial în plen.

ADVERTISEMENT

Jordan, în vârstă de 59 de ani, și-a aruncat numele în ring după ce Camera l-a înlăturat luna aceasta pe reprezentantul Kevin McCarthy, republican din California, din funcția de președinte. Întrucât liderul majorității din Cameră, Steve Scalise, nu a reușit să obțină un sprijin suficient, Jordan a fost ultimul pretendent la funcția de speaker.

Jordan este membru al Camerei din 2007 și a deținut mai multe roluri de conducere, printre care cel de președinte al House Freedom Caucus și de membru principal atât în comisia de supraveghere a Camerei, cât și în comisia juridică. El este în prezent președinte al Comisiei juridice.

ADVERTISEMENT

Umbra unui scandal legat de echipa de lupte a Ohio State University

Jordan a fost o figură polarizantă în Capitoliu în ultimii ani și a fost cercetat pentru activitatea sa anterioară de antrenor de lupte libere. În 2018, foști luptători pe care i-a antrenat la Ohio State University l-au acuzat că nu a reușit să îl împiedice pe medicul echipei să îi molesteze pe ei și pe alți studenți.

Jordan, care a fost antrenor asistent de lupte la universitate între 1986 și 1994, a declarat în repetate rânduri că nu a știut nimic despre abuzuri până când foștii studenți au început să vorbească. Patru dintre luptătorii care au făcut acuzațiile au declarat săptămâna trecută că el nu ar trebui să fie președintele Camerei.

“Chiar vreți un tip în această funcție care a ales să nu-și apere băieții?”, a declarat fostul luptător de la OSU Mike Schyck, unul dintre sutele de foști sportivi și studenți care spun că au fost abuzați sexual de medicul școlii, Richard Strauss, și care au dat în judecată universitatea, relatează NBC News. “Este acesta genul de trăsătură de caracter pe care îl doriți pentru un președinte al Camerei?”

Implicarea în evenimentele din 6 ianuarie 2021

Jordan a fost un aliat de lungă durată al lui Trump, care l-a susținut pentru funcția de speaker, și a fost implicat în eforturile lui Trump de a încerca să anuleze alegerile prezidențiale din 2020. Comitetul Camerei pentru evenimentele din 6 ianuarie, acum dispărut, a declarat în raportul său final că Jordan s-a numărat printre mai mulți legislatori care au avut “comunicări relevante din punct de vedere material cu Donald Trump sau cu alte persoane de la Casa Albă” care, de asemenea, nu s-au conformat citațiilor comisiei.

“Reprezentantul Jordan a fost un jucător important în eforturile președintelui Trump. El a participat la numeroase întâlniri postelectorale în care oficiali de rang înalt de la Casa Albă, Rudolph Giuliani și alții, au discutat strategii de contestare a alegerilor, principala dintre acestea fiind afirmațiile că alegerile au fost afectate de fraudă”, se arată în raportul comisiei.

Comisia a precizat că, la 2 ianuarie 2021, Jordan a condus o teleconferință în care el și alți membri ai Congresului au discutat cu Trump strategii pentru a întârzia ședința comună din 6 ianuarie pentru a certifica voturile electorale care au consolidat victoria lui Joe Biden.

Potrivit raportului, Jordan a vorbit cu Trump la telefon “cel puțin de două ori” pe 6 ianuarie, dar acesta a precizat că a oferit declarații inconsecvente cu privire la numărul de ori în care au vorbit în acea zi și la ceea ce au discutat.

Înființarea Freedom Caucus

Jordan a fost cofondator al grupului Freedom Caucus , care s-a format în 2015 și a fost primul său președinte până în 2017. Freedom Caucus și-a dezvoltat reputația de a se răzvrăti împotriva conducerii republicane tradiționale a Camerei Reprezentanților și de a provoca drame în interiorul partidului.

Mai mulți membri ai grupului, de exemplu, au lansat amenințări în 2015 de a-l demite pe John Boehner din funcția de speaker al Camerei, în special din cauza acordurilor sale bipartizane de finanțare a guvernului și de prevenire a închiderilor. În cele din urmă, Boehner a demisionat de bunăvoie din funcție și din Congres în luna septembrie a aceluiași an, după luni de presiuni și opoziție din partea legiuitorilor de extremă dreapta.

Timp de mai mulți ani, grupul a promovat în mare parte o campanie de abrogare sau de dezangajare a Obamacare, iar în timp ce Trump era președinte, membrii săi au susținut pozițiile și propunerile sale politice în Congres.

Rol cheie în audierile privind Benghazi

Jordan a făcut parte din comisia Camerei Reprezentanților care a investigat atacul terorist din 2012 asupra complexului american din Benghazi, Libia, unde au fost uciși patru americani, inclusiv ambasadorul american Chris Stevens.

Jordan s-a numărat printre mai mulți membri ai Partidului Republican care au interogat-o timp de 11 ore pe fostul secretar de stat Hillary Clinton, atunci când aceasta a candidat la președinție în 2015, cu privire la atac și la rolul Departamentului de Stat care a condus la acesta. Raportul final al comisiei a detaliat eșecurile inter-agenții și birocratice, dar nu a dat vina pe Clinton pentru moartea americanilor.

Anchete asupra lui Biden și familiei sale

În calitate de actual președinte al Comisiei juridice, Jordan a fost principalul investigator al grupului său în cazul lui Biden și al familiei sale, conducând anchete atât în cazul președintelui, cât și al fiului său Hunter Biden. Grupul său a fost, de asemenea, printre cele trei comisii ale Congresului însărcinate de McCarthy cu deschiderea unei anchete de punere sub acuzare a președintelui.

Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților a organizat prima audiere în cadrul acestei proceduri în septembrie, în cadrul căreia un grup de martori aleși de republicani a declarat că, deși nu există dovezi că președintele a comis o infracțiune, este nevoie de mai multe documente bancare de la el și de la fiul său pentru a aduna mai multe informații.

ADVERTISEMENT
Tags: