News

Joburile viitorului, plătite chiar și cu 5.000 de euro pentru absolvenții de facultate. Student: ”Merităm mai mult de atât”

Joburile viitorului, plătite chiar și cu 5.000 de euro pentru absolvenții de facultate. Studenții cred că ar merita mai mult de ”atât”.
20.04.2023 | 21:40
Joburile viitorului platite chiar si cu 5000 de euro pentru absolventii de facultate Student Meritam mai mult de atat
ADVERTISEMENT

Joburile viitorului, plătite chiar și cu 5.000 de euro pentru absolvenții de facultate. Studenții cred că ar merita mai mult de ”atât”, însă se mulțumesc momentan cu 2000-3000 de euro salariu într-o țară ca România. Desigur, aceste locuri de muncă sunt pentru tinerii care îmbrățișează industria IT sau alte meserii ale viitorului.

Joburile viitorului, plătite chiar și cu 5.000 de euro

Totul se învârte în jurul roboților, inteligenței artificiale și imprimantelor 3D, cel puțin la târgul de cariere care în aceste zile atrage inginerii și alți tineri care au absolvit facultăți de profil, în special cu profil IT. Salariile pot ajunge chiar la 5.000 de euro, deși unii tineri strâmbă din nas.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, un student recunoaște că pentru moment s-ar mulțumi și cu 3000 de euro salariu. ”Totul evoluează, noi asta ne dorim, un job inovativ, de viitor. Şi bine plătit, bineînțeles. Undeva la 2.000 – 3.000 de euro. Pentru condițiile actuale din România, noi merităm mai mult de atât, dar cred că acest salariu ar fi pe placul tuturor”, a explicat tânărul pentru Observatornews.ro.

Justin Diaconiţă, ofiţer Institutul pentru Tehnologie Avansată, îi atrage pe candidați cu un robot antitero, în formă de cățel. ”Este o platformă robotizată. Cel mai des este utilizată în acțiunile brigăzii antiteroriste. Poate căra o încărcătură de până la 5 kg, transmite video și poate atinge o viteză până la 3,3 m/secundă”, transmite expertul.

ADVERTISEMENT

Inclusiv SRI se află la Târgul de Tehnologie, pentru a recruta tineri de perspectivă. ”Vor veni în zona de software, ori în cadrul Institutului pentru Tehnologie Avansată, ori în unitatea de cyber sau în zona de comunicații, avem o plajă mare de joburi. Lucrăm cu cele mai noi tehnologii”, a declarat Ana Maria Neghină, din partea resurselor umane ale SRI.

Pe lista meseriilor viitorului se află cea de inginer spațial, telechirurg, dezvoltator de mașini zburătoare, croitor digital sau designer de roboți. Practic, specialiștii IT și inginerii sunt printre cei mai căutați oameni, pentru că facultățile tehnice din România nu fac față cererii.

ADVERTISEMENT

”Imprimante 3D care vor printa mâncare, avem nevoie de ingineri care să aibă grijă de ele, avem nevoie de materiale inteligente, haine care se curăţă singure, care se calcă singure. O să avem o medicină personalizată. Salariile sunt peste media națională, salarii de 3.000 – 4.000 de euro pe cyber security, IT 5.000 de euro”, explică situația Gabriel Petrea, director adjunct UPB.

Cu siguranță vedeta Târgului de Tehnologie de la Politehnică e ”Inteligența Arficială”, sau cel puțin forma primitivă în care aceasta se prezintă în anul 2023. De altfel, e favorita ”Generației Z”, lucru confirmat și de Cristian Flutur, reprezentant al Facultății de Automatică și Calculatoare.

ADVERTISEMENT

”Poate să îndrume clienții spre produse, informații despre produse sau să lucreze cu copiii cu tulburări din spectrul autist, e foarte bun la recunoașterea emoțiilor”, prezintă Flutur un roboțel, mândru de capacitățile sale. La rândul său, Cristian Doicin, decan la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, prezintă un alt robot: ”Un robot colaborativ care ne ajută să realizăm mai repede o operație de asamblare”.

ADVERTISEMENT