News

”Putin va fi un paria”. Joe Biden a dezvăluit ce mutare va face NATO după debutul războiului în Ucraina

Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a dezvăluit planul SUA și al celorlalți parteneri NATO după debutul războiului din Ucraina. În urma măsurilor, ”Putin va fi un paria”, anunță președintele american.
24.02.2022 | 21:35
Putin va fi un paria Joe Biden a dezvaluit ce mutare va face NATO dupa debutul razboiului in Ucraina
ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre măsurile pe care SUA și NATO le vor lua în urma deciziei Rusiei de a invada Ucraina.

Liderul de la Washington a declarat că Vladimir Putin a ales războiul și va suporta consecințele. Acestea din urmă sunt reprezentate de o serie importantă de sancțiuni care, spune Biden, îl vor transforma pe liderul de la Kremlin, într-o ”paria”.

ADVERTISEMENT

Joe Biden anunță măsurile SUA și NATO după debutul războiului în Ucraina: ”Putin va fi un paria”

Joe Biden a anunțat că din lista de sancțiuni care vor fi decise se numără limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni.

Pe lângă această măsură, Occidentul oprește capacitatea de finanțare și de dezvoltare a armatei ruse, taie jumătate din importurile de servicii Hi-tech care ajută Moscova să concureze într-o economie competitivă de secol XXI și sancționează băncile rusești care dețin împreună în jur de 1 trilion de dolari în active.

ADVERTISEMENT

”Azi am decis noi sancțiuni ce vor impune costuri mari pe termen scurt și lung asupra Rusiei. Limităm capacitatea Rusiei de a face afaceri în dolari, yen, lire, euro. Nu vor mai avea capacitatea să facă afaceri în sectorul Hi-Tech.

Sancționăm bănci rusești care au active de peste un trilion dolari. Azi înghețăm activele a încă 4 bănci rusești, printre care și VTB. Adăugăm noi nume de oligarhi ruși pe lista sancțiunilor.

ADVERTISEMENT

Companiile ruse de stat nu vor mai putea să se împrumute pe piețe globale. Aceste decizii vor avea efect pe termen lung.

E un moment periculos pentru toată Europa. Acum, toată lumea vede clar că e vorba despre o agresiune a Rusiei, a lui Putin, despre schimbarea granițelor prin forță.

ADVERTISEMENT

Agresiunea lui Putin în Ucraina va costa mult Rusia. Putin va fi un paria al întregii lumi. Alegerea făcută de Putin va face Rusia mai slabă”, a spus Joe Biden.

Președintele SUA reiterează sprijinul pentru statele de pe flancul estic al NATO

Liderul de la Casa Albă a evidențiat faptul că SUA nu va lupta cu Rusia în acest război, însă lucrurile s-ar putea schimba radical dacă Moscova atacă un stat membru al NATO.

”Soldații noștri nu merg în Europa să lupte în Ucraina ci să apere aliații din est. Cum am spus, NATO va apăra fiecare cm din teritoriile aliaților.

În ultimele săptămâni am trimis mii de soldați în Germania și Polonia. Am autorizat să fie trimiși soldați și avioane în Europa, în est. Aliații noștri au răspuns și ei.

Azi, NATO a autorizat planurile de răspuns. Asta va permite ca trupele NATO să apere teritoriile alianței. Vom trimite noi soldați în Germania”, mai spus Biden.

Întrebat dacă se mai întâlnește cu Vladimir Putin după ce liderul rus a declanșat invazia în Ucraina, președintele american a răspuns ferm: ”Nu am niciun plan să vorbesc cu Putin”.

ADVERTISEMENT