News

Joe Biden şi Xi Jinping au stat de vorbă mai mult de trei ore. Ameninţările nucleare, pe agenda discuţiilor

Joe Biden s-a întâlnit pentru prima oară cu Xi Jinping, în calitate de preşedinte. Discuţii de gradul trei în Bali, înainte de G20
14.11.2022 | 17:32
Joe Biden si Xi Jinping au stat de vorba mai mult de trei ore Amenintarile nucleare pe agenda discutiilor
Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit în Bali Foto: Casa Albă
ADVERTISEMENT

Preşedinţii american şi chinez, Joe Biden şi Xi Jinping, s-au întâlnit luni, în Bali, în marginea summit-ului G20 care începe marţi. Cei doi au discutat numeroase subiecte timp de mai bine de trei ore potrivit comunicatelor remise de Casa Albă şi ministerului chinez de Externe.

Statele Unite, îngrijorate de starea drepturilor omului

Xi Jinping și Jo Biden au discutat despre probleme mondiale și regionale, inclusiv Taiwan, Ucraina, Coreea de Nord, dar și alte subiecte.

ADVERTISEMENT

Biden a vorbit despre războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și despre amenințările iresponsabile ale Rusiei de a folosi arme nucleare. Președinții și-au reiterat acordul că un război nuclear nu trebuie purtat și nu poate fi câștigat și și-au exprimat opoziția față de utilizarea amenințărilor cu arme nucleare în Ucraina“, conform declarației remise de Casa Albă după întâlnire.

Președintele SUA a vorbit și despre domeniile de potențială cooperare, inclusiv schimbările climatice, dar și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la starea drepturilor omului, în special în Xinjiang, Tibet și Hong Kong.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Taiwanul, Biden a spus că SUA se opune oricărei modificări unilaterale a status quo-ului de către orice dintre părţi și că este în interesul lumii să se mențină pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

De asemenea, cu prilejul întrevederii de luni a fost aranjată vizita secretarului de stat american Anthony Blinken, în China, într-un viitor apropiat.

ADVERTISEMENT

De partea sa, ministerul de Externe de la Beijing a transmis că președintele Xi i-a spus lui Joe Biden că China că este “foarte îngrijorată de situația actuală din Ucraina” și că “a fost întotdeauna de partea păcii și va continua să încurajeze negocierile de pace“.

Susținem și așteptăm cu nerăbdare continuarea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. În același timp, sperăm că SUA, NATO și UE vor conduce dialoguri cuprinzătoare cu Rusia“, i-a spus Xi lui Biden.

ADVERTISEMENT

Xi a enumerat, de asemenea, pașii pe care comunitatea internațională ar trebui săi-i facă pentru a rezolva criza ucraineană și a cerut “să fie evitată confruntarea dintre țările importante“.

ADVERTISEMENT