News

Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT. Temele principale de discuție: criza energetică, situația Armatei și războiul din Ucraina. Update

Președintele României, Klaus Iohannis a convocat pentru marți, la ora 14:00, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
25.10.2022 | 17:23
Klaus Iohannis a convocat sedinta CSAT Temele principale de discutie criza energetica situatia Armatei si razboiul din Ucraina Update
Klaus Iohannis a convocat ședința CSAT. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT
25-10-2022
14:37

Temele principale de discuție din ședința CSA: criza energetică, situația Armatei și războiul din Ucraina

Marți, de la ora 14.00, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la Palatul Cotroceni.

Au fost trei mari subiecte aflate pe ordinea de zi. În primul rând, membrii Consiliului au discutat despre sprijinul acordat de România pentru Ucraina în contextul războiului, au analizat agresiunile Rusiei în Ucraina și care sunt implicațiile acestora pentru România.

Tot în cadrul ședinței de azi au fost analizate propunerile de contracarare a potențialelor amenințări, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului.

Propunerile vizează:

  • Implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid;
  • Întărirea forțelor armate;
  • Creșterea numărului exercițiilor Aliate în România;
  • Intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia în ceea ce privește securitatea Mării Negre;
  • Valorificarea oportunităților în domeniul economic și al interconectivității din regiunea existinsă a Mării Negre.

În ceea ce privește sectorul energetic, în CSAT s-au analizat şi aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni.

  • Stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore;
  • Utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa această criză energetică;
  • Creșterea capacității de extracție din depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale;
  • Concretizarea dialogului cu partenerii externi pentru a asigura accesul la surse alternative de gaze naturale din Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită sunt alte subiecte abordate în cadrul ședinței de astăzi.

Situația Armatei Române nu a lipsit de pe ordinea de zi. Membrii Consiliului au discutat despre Programul ”Armata 2040”.

Acesta urmărește dezvoltarea unor capabilități militare naționale care să asigure îndeplinirea de către statul român a obligației constituționale de apărare a integrității teritoriale a României.

În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au aprobat actualizarea programului ”Armata 2040”, pe principalele direcții:

  • Bugetarea necesarului de personal al armatei;
  • Reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor;
  • Modernizarea industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat, se arată pe site-ul Presidency.ro.

Astfel, Klaus Iohannis și ceilalți membri ai CSAT vor discuta la Palatul Cotroceni subiecte referitoare la situaţia de securitate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Una dintre cele mai importante ședinte ale CSAT

Printre altele, se va dialoga despre implicaţiile pe care acest război le are pentru România. De asemenea, se va vorbi şi despre îmbunătăţirea rezilienţei energetice a ţării pentru asigurarea securităţii în domeniu.

ADVERTISEMENT

În acest context, se are în vedere adaptarea operativă şi dezvoltarea unor capacităţi noi de producţie energetică. Mai mult, pe ordinea de zi se află și un raport despre măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimului de sancţiuni instituit pe plan internaţional în perioada octombrie 2021 – septembrie 2022.

Foarte importante sunt și măsurile care vor fi luate pentru continuarea modernizării Armatei României. Administraţia Prezidenţială a mai transmis că în cadrul reuniunii vor fi analizate şi tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale.

ADVERTISEMENT

Această ședință CSAT este organizată la doar o zi după ce ministrul apărării, Vasile Dîncu, și-a prezentat demisia, iar prim-ministrul Nicolae Ciucă a preluat conducerea interimară a MApN.

Ce anunța Klaus Iohannis în luna iulie

În urmă cu patru luni, Iohannis anunța că din 2023, bugetul alocat Armatei României va fi de 2,5%. La acea vreme, șeful statului arăta că acest plan va fi derulat pe cel puţin zece ani.

ADVERTISEMENT

Discuţiile politice au avut loc. Toată lumea a fost de acord că este nevoie de bani mai mulţi pentru a garanta securitatea României şi pentru a garanta modernizarea Armatei. (…)

Este vorba de aşa-numite programe multianuale şi aici vrem să schimbăm lucrurile şi nu doar să alocăm 2,5% din PIB pentru Apărare, ci o parte semnificativă din această sumă să fie alocată pentru investiţii, pentru dotarea propriu-zisă“, declara Klaus Iohannis înaintea participării la Summitul NATO de la Madrid.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor publicate pe presidency.ro – site-ul Administrației Prezidențiale – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.

ADVERTISEMENT