News

Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. S-a plimbat cu Zelenski pe stradă, în zgomotul alertelor aeriene. Update

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut o vizită neașteptată în Capitala Ucrainei, Kiev. Acesta s-a întâlnit cu omologul său Volodimir Zelenski.
20.02.2023 | 14:50
Joe Biden vizita surpriza la Kiev Sa plimbat cu Zelenski pe strada in zgomotul alertelor aeriene Update
Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. S-a plimbat cu Zelenski pe stradă. Sursa foto: captură Twitter / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
20-02-2023
12:55

Joe Biden a părăsit Kievul

După o vizită surpriză de circa șase ore, președintele american Joe Biden a părăsit Kievul, transmite Sky News. În timpul acestei deplasări, liderul de la Casa Albă s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a anunţat un nou ajutor financiar şi echipamente militare pentru Ucraina.

Biden a sosit în Ucraina luni dimineaţa, în prima sa vizită în această ţară de la izbucnirea războiului şi, în același timp, în prima sa vizită în calitate de preşedinte. De subliniat că alarmele sirenelor antiaeriene au răsunat pe tot parcursul vizitei acestuia la Kiev.

20-02-2023
11:05

Joe Biden și Volodimir Zelenski, declarații de presă comune la Kiev: ”Sperăm că anul 2023 e cel al victoriei” / ”Vom fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie”

La palatul prezidențial din Kiev, Volodimir Zelenski și oaspetele său de seamă, Joe Biden, au susținut declarații comune de presă. Liderul de la Kiev i-a mulțumit omologului său pentru întreg sprijinul acordat și s-a arătat încrezător că anul 2023 va aduce victoria Ucrainei pe câmpul de luptă.

”Mulțumesc președintelui Biden că susține eforturile noastre. Nu există nicio altă alternativă decât un tribunal pentru crime de război. Rusia nu ne va învinge. Sperăm că anul 2023 va fi cel al victoriei.

Ucraina vă este recunoscătoare, domnule președinte. Dvs și tuturor cetățenilor care susțin libertatea noastră. Acum un an am vorbit la telefon, noaptea târziu. Tancurile treceau granița. Mi-ați spus că puteți auzi explozii”, a spus Zelenski.

La rândul său, Joe Biden a rememorat momentele din urmă cu un an. El spune că își amintește că a trăit pe viu începutul războiului, când liderul ucrainean Volodimir Zelenski îi raporta la telefon exploziile de la Kiev.

”Acum un an, lumea se pregătea pentru căderea Kievului. Pare că a trecut mai mult de un an. Lumea se aștepta chiar la căderea Ucrainei. Acum, Kievul rezistă, democrația rezistă. SUA este alături de voi, iar lumea este alături de voi. Kievul este în inima mea. 

Domnule președintele Zelenski, este o onoare să fiu alături de dvs, să vă cunosc armata, liderii care s-au ridicat la înălțimea acestor momente. Femei, copii tineri, toată lumea încearcă să facă ceva. 

Este cel mai mare război din Europa din ultimii 75 de ani, iar voi reușiți în ciuda tuturor așteptărilor. Sunt încrezător că veți continua să obțineți victorii. Acum un an ne străduiam să vedem cum putem să adunăm lumea pentru a ajuta Ucraina.

Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe hartă. Războiul lui Putin dă greș. Tinerii ruși fug din țară, nu doar din armată, fug din țară. Nu mai văd niciun viitor în țara lor.

Economia Rusiei este la pământ, este izolată, se chinuie. Putin a crezut că Ucraina este izolată. El nu a crezut că vom fi împreună, că vom reuși să aducem noi aliați alături de Ucraina. Planurile sale au dat greș, totul a fost greșit.

Domnule președinte, mă bucur că am reușit să vă vizitez, după vizita dvs la Washington. Dvs. și toți ucrainenii reamintiți întregii lumi, în fiecare zi, ce înseamnă curajul. Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a spus liderul de la Casa Albă.

20-02-2023
10:39

Mesajul transmis de Joe Biden după vizita în Ucraina. Un nou pachet militar pentru Kiev

La scurt timp după ce în presă au apărut imagini cu Joe Biden la Kiev, Casa Albă a emis un comunicat cu mesajul liderului SUA. Joe Biden explică motivele vizitei sale și își reafirmă sprijinul pentru statul ucrainean.

”În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, astăzi mă aflu la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski.

 Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el credea că Ucraina era slabă și Occidentul era divizat. A crezut că nu poate supraviețui. Dar s-a înșelat complet.

Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă tranșă de livrări de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi anunța că mai târziu în această săptămână vom prezenta sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să umple mașina de război a Rusiei.

În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent.  Acest sprijin va dura”, a spus Biden.

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, președintele Joe Biden se află într-o vizită neanunțată la Kiev, acolo unde se întâlnește cu Volodimir Zelenski.

Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. S-a plimbat cu Zelenski pe stradă, în zgomotul alertelor aeriene

Atât presa din Ucraina, cât și cea din alte state ale lumii anunță că președintele SUA, Joe Biden, s-ar afla la Kiev în aceste momente. Într-o primă fază, informația nu a fost confirmată de către oficiali. Cert este că autoritățile din statul vecin au anunțat o alertă aeriană.

ADVERTISEMENT

Pe site-urile de socializare au apărut imagini care confirmă prezența înaltului oficial de la Washington. Acesta este filmat plimbându-se prin Kiev. La un moment dat, în cadru apare și Volodimir Zelenski, iar ambianța este una întreținută de sirenele care anunță un posibil atac aerian.

Ulterior, pe conturile sale de socializare, Facebook, Telegram și Twitter, Volodimir Zelenski a postat o primă imagine oficială cu el și cu liderul de la Casa Albă, la palatul prezidențial, însoți de mesajul: ”Joe Biden, bun venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semn extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii”.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a călătorit cu trenul din Polonia către Kiev

New York Times, citat de The Guardian, notează că președintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de o oră cu trenul de la granița cu Polonia. Acesta s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de omologul său Volodimir Zelenski.

Cei doi au vizitat mănăstirea Sf. Mihail în timp ce un avertisment de raid aerian răsuna în oraș. The New York Times a descris vizita drept ”o demonstrație a hotărârii administrației SUA de a sprijini Ucraina în fața invaziei Rusiei”.

ADVERTISEMENT

”Vizita la Kiev a fost efectuată pe ascuns din motive de securitate, domnul Biden plecând din Washington fără preaviz după ce el și soția sa au avut o cină rară la un restaurant sâmbătă seara. Biden trebuia să sosească la Varșovia marți dimineață pentru o vizită de două zile.

Oficialii au negat în mod repetat că ar fi existat alte planuri pe care le-ar putea anunța cu privire la o călătorie în Ucraina în timp ce el se afla deja acolo. Într-adevăr, Casa Albă a emis duminică seara un program public pentru luni în care îl arată pe președinte încă la Washington”, scrie presa de peste ocean.

ADVERTISEMENT

De notat că tot luni, în a 362-a zi de război, în Rusia a sosit cel mai important diplomat chinez, Wang Yi. Acesta va purta aici discuții privind un posibil plan de pace în conflictul din Ucraina.

ADVERTISEMENT