News

Johnson & Johnson recomandă o doză de rapel pentru a optimiza eficacitatea vaccinului. La cât timp ar trebui administrată

Compania a publicat câteva detalii din trei studii care analizează diferite aspecte ale vaccinului său.
22.09.2021 | 17:27
Johnson  Johnson recomanda o doza de rapel pentru a optimiza eficacitatea vaccinului La cat timp ar trebui administrata
Johnson & Johnson recomandă o doză de rapel pentru a optimiza eficacitatea vaccinului. La cât timp ar trebui administrată Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O versiune cu două doze a vaccinului coronavirus produs de Johnson & Johnson (J & J) oferă 94% protecție împotriva infecției simptomatice, a anunțat compania, realizând un regim cu două doze de vaccin Janssen (produs de J & J), comparabil cu un regim cu două doze de Moderna sau Pfizer.

Johnson & Johnson recomandă o doză de rapel pentru a optimiza eficacitatea vaccinului

În plus, a spus compania, adăugând o doză de rapel la prima doză a serului (creat inițial ca vaccin cu doză unică) a crescut imunitatea și mai mult și ar trebui, de asemenea, să protejeze puternic oamenii împotriva infecțiilor.

ADVERTISEMENT

Compania a publicat câteva detalii din trei studii care analizează diferite aspecte ale vaccinului său Janssen și a spus că, analizate împreună, au arătat că vaccinul oferă o protecție de lungă durată care ar putea fi stimulată printr-o doză suplimentară.

„Studiile noastre mari din lumea reală și studiile de fază 3 confirmă faptul că vaccinul Johnson & Johnson cu o singură doză oferă o protecție puternică și de lungă durată împotriva spitalizărilor legate de COVID-19”, a spus dr. Mathai Mammen, șef global al cercetării și dezvoltării Janssen, citat de CNN.

ADVERTISEMENT

“Vaccinul nostru cu o singură doză generează răspunsuri imune puternice și memorie imună de lungă durată. Și, când se administrează o doză de rapel a vaccinului Johnson & Johnson COVID-19, puterea protecției împotriva COVID-19 crește în continuare.”

Compania are în curs de desfășurare un studiu de fază 2 al unui regim cu două doze a arătat că administrarea a două doze la distanță de 56 de zile a oferit protecție de 100% împotriva formelor severe de COVID-19 și 94% protecție împotriva formelor de COVID-19 moderate până la severe în Statele Unite.

ADVERTISEMENT

La nivel global, regimul cu două doze a oferit 75% protecție împotriva COVID-19 în forme moderate până la severe, a spus compania.

Un al doilea studiu a arătat că persoanele cărora li s-a administrat o doză de rapel la șase luni sau mai mult după prima lor doză au avut o creștere de 12 ori a anticorpilor – comparativ cu o creștere de patru ori pentru persoanele care au primit a doua doză la două luni.

ADVERTISEMENT

Așadar, protecția ar trebui să fie mai puternică dacă oamenii primesc doza suplimentară mai târziu, a declarat dr. Dan Barouch, șeful Centrului pentru virusologie și cercetare a vaccinurilor Beth Israel Deaconess.

“Dacă așteptați mai mult și primiți o doză de rapel la șase luni sau mai târziu, probabil că veți avea un răspuns imun mai bun”, a spus Barouch.

În al treilea rând, compania a declarat că un din lumea reală cu 390.000 de persoane din SUA, care utilizează înregistrări de asigurări de sănătate până în iulie – deci acoperind varianta Delta – a arătat că vaccinul unidoză J&J a avut o eficiență de 81% în prevenirea spitalizărilor.

„Vaccinul monodoză Johnson & Johnson COVID-19 a arătat eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor legate de COVID-19 la 86% pentru participanții cu vârsta sub 60 de ani și 78% pentru cei cu vârsta de 60 de ani și peste”, a spus compania.

„Dintre 390.517 vaccinați și 1.524.153 de persoane nevaccinate, eficacitatea vaccinului 79% pentru COVID-19 și 81% pentru spitalizările legate de COVID-19”, a scris echipa de cercetători condusă de Janssen într-un studiu publicat online într-o preimprimare.

Varianta Delta a afectat și eficiența serului Johnson & Johnson

“În statele cu incidență ridicată a variantei Delta, ratele COVID-19 observate au fost mai mari în ambele grupuri decât în ​​cohorta națională”, au adăugat ei.

În aceste state, eficacitatea vaccinului pentru COVID-19 observat a fost de 79% în general și 78% în lunile iunie și iulie, lunile în care incidența variantei Delta a fost cea mai mare, au adăugat ei.

Barouch, care a lucrat cu Janssen pentru a testa vaccinul, dar care nu a fost implicat direct în cele trei studii, a spus că persoanele care au primit vaccinul Johnson & Johnson ar trebui să fie liniștiți de datele publicate.

„Toate vaccinurile din SUA au demonstrat o protecție robustă și durabilă împotriva formelor severe de boală și a spitalizării. În cele din urmă, sarcina unui vaccin este să te împiedice să fii bolnav și să te împiedice să intri în spital și să te menții în viață și toate vaccinurile fac asta”, a spus el.

Datele privind vaccinul J&J au venit mai târziu decât datele despre vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech, deoarece J&J a fost autorizat aproximativ două luni mai târziu.

Johnson & Johnson a declarat că va transmite toate aceste date la FDA pentru o potențială considerație pentru adăugarea unei doze de rapel și, probabil, pentru a lua în considerare autorizarea unui regim cu două doze.

Vaccinul Janssen este fabricat folosind o tehnologie diferită de vaccinurile Moderna și Pfizer. Ele livrează ARN mesager sau ARNm direct în organism înfășurat în compuși numiți lipide. Vaccinul J&J se face folosind un adenovirus, un virus comun pentru răceală, care a fost conceput astfel încât să poată intra în celule, dar apoi se oprește din evoluție. Acesta livrează instrucțiuni genetice în acest fel.

ADVERTISEMENT