News

Judecătorii vor să schimbe acuzațiile pentru Piedone în dosarul Colectiv! Ce pedeapsă poate primi

12.05.2021 | 16:17
Judecatorii vor sa schimbe acuzatiile pentru Piedone in dosarul Colectiv Ce pedeapsa poate primi
Judecătorii vor să schimbe acuzațiile pentru Piedone în dosarul Colectiv! Ce pedeapsă poate primi Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Acuzațiile pentru Piedone în dosarul Colectiv ar putea fi schimbate, iar pedeapsa primită – mult mai mică.

Cristian Popescu Piedone ar putea primi o pedeapsă simțitor mai mică în Procesul Colectiv. Judecătorii discută, miercuri, despre schimbarea încadrărilor juridice.

ADVERTISEMENT

Astfel, primarul Sectorului 5 ar putea fi acuzat de neglijență în serviciu și nu de abuz în serviciu. În acest caz, pedeapsa pe care o va primi va fi mai mică.

Mai mulți supraviețuitori și rudele celor decedați s-au adunat în fața Curții de Apel în semn de protest fată de această decizie. În seara zilei de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv și-au pierdut viața 65 de persoane.

ADVERTISEMENT

Care este diferența dintre abuz în serviciu și neglijență în serviciu

După cinci ani de proces toată lumea așteaptă o decizie finală în dosarul Colectiv. Doar că judecătorii Curții de Apel București s-au gândit să schimbe încadrarea juridică.

Aceștia se gândesc dacă vinovăția în cazul lui Cristian Popescu Piedone și a câtorva funcționare din primărie a fost cu intenție sau din cuplă. Cu alte cuvinte, se va stabili dacă sunt acuzați de neglijență în serviciu sau abuz în serviciu, așa cum dorește DNA și Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

Potrivit Codului Penal, abuzul în serviciu se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. În schimb, pentru neglijență în serviciu, pedeapsa este mult mai ușoară: închisoare de la 3 luni la 3 ani sau amendă.

Actualul primar al Sectorului 5 a fost deja condamnat în acest dosar. A primit 8 ani și 6 luni, dar sentința nu a fost definitivă.

ADVERTISEMENT

Dacă Curtea de Apel, care va da decizia definitivă va schimba încadrarea juridică, și nu va lua în considerare producerea de consecințe deosebit de grave, acesta va scăpa cu o pedeapsă de maximum 3 ani de închisoare. În această situație, instanța poate dispune suspendarea ei, sub supraveghere.

DNA a solicitat în luna aprilie a acestui an recuzarea judecătorilor care doreau schimbarea încadrării juridice. Cererea a fost însă respinsă.

Ce condamnări au fost date până acum în dosarul Colectiv

Deocamdată, nicio condamnare nu este definitivă în procesul Colectiv. Tribunalul București a pronunțat primele pedepse în decembrie 2019, dar decizia finală va fi luat la Curtea de Apel.

Miercuri, rudele victimelor de la Colectiv, dar și supraviețuitori au protestat în fața Curții de Apel. Aceștia au expus pozele celor 65 de persoane care au murit în incendiul din clubul Colectiv.

ADVERTISEMENT