News

Județul în care tot mai mulți români au început să se mute. Casele sunt la mare căutare

Județul în care au început să se mute tot mai mulți români. Locuințele din această zonă sunt la mare căutare. Care este motivul.
22.03.2024 | 20:00
Judetul in care tot mai multi romani au inceput sa se mute Casele sunt la mare cautare
În ce județ au început să se mute tot mai mulți români. Sursa foto: Facebook, Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Județul în care tot mai mulți români au început să se mute în ultimii ani. Casele de aici sunt foarte căutate și s-au dezvoltat semnificativ. Este un loc preferat de mulți în detrimentul Bucureștiului.

Județul în care tot mai mulți români au început să se mute. Locuințele de aici sunt foarte căutate

Multe persoane aleg să-și achiziționeze locuințe în județul Ilfov și nu în București. Anul trecut, tranzacțiile rezidențiale în județ au fost cu 6% mai mari, comparativ cu 2022.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, nivelul tranzacțiilor în București a scăzut cu 17% în aceeași perioadă, după cum arată o analiză a companiei de servicii imobiliare iO Partners.

În Capitală, tranzacțiile au scăzut de la aproximativ 35.000 la 29.000 de unităţi, în t9mp ce în județul Ilfov au crescut de la 6.400 la aproximativ 6.800 unităţi.

ADVERTISEMENT

Autorii studiului precizează că acest lucru ar putea reprezenta începutul unei tendințe de reorientare a preferințelor cumpărătorilor pentru Ilfov, în loc de București.

Cu toate acestea, sunt și mulți cumpărători care aleg, în continuare, să stea în București. În acest fel, sunt mai aproape de locul de muncă și au mai multă diversitate a serviciilor.

ADVERTISEMENT

“Mulţi cumpărători aleg în continuare Bucureştiul pentru diversitatea serviciilor şi apropierea de locul de muncă, dar există şi mulţi care optează pentru locuinţe situate în localităţi din judeţul Ilfov.

Potrivit analizei iO Partners, principala motivaţie este reprezentată de preţurile locuinţelor, care sunt cu aproximativ 20-25% mai mici faţă de Bucureşti, comparând cartiere din Capitală, amplasate la graniţa cu judeţul Ilfov, de exemplu cartierul Aviaţiei vs. Pipera-Nord sau cartierul Berceni vs. Popeşti-Leordeni”, au spus specialiștii companiei de imobiliare, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

De ce aleg oamenii județul Ilfov

Județul Ilfov este favorizat datorită dezvoltării infrastructurii de transport. De exemplu, s-au construit pasaje peste centura actuală în localități ca Domnești, Olteniței și Berceni, dar și construirea noii autostrăzi de centură A0 reprezintă un motiv pentru care oamenii aleg locuințe în Ilfov.

În plus, decizia cumpărătorilor poate fi influențată și de extinderea metroului spre comuna Berceni și orașul Otopeni. În acest fel, oamenii pot ajunge mai repede din București în Ilfov.

Totodată, populația Bucureștiului a scăzut semnificativ între recensămintele din 2011 şi 2021. În aceeași perioadă, s-a înregistrat o creștere a populației din Ilfov.

“Populaţia Bucureştiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 şi 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populaţia judeţului Ilfov a crescut în acelaşi interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu 154.000 de locuitori, aproape compensând scăderea din Bucureşti.

Dacă raportăm numărul de locuinţe tranzacţionate la mia de locuitori, în Bucureşti acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacţii la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov, acelaşi indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023”, a precizat Andreea Hamza, senior director Living iO Partners.

De asemenea, în București există mai multe clădiri vechi. Consolidarea, renovarea sau înlocuirea acestora ar fi dificile din cauza costurilor mari. De altfel, procesul de autorizare a lucrărilor ia destul de mult timp.

Tot mai multe locuințe în llfov

În ultimii ani, au fost construite mai puține locuințe noi în Capitală. În 2021, s-au livrat peste 12.000 de locuințe, iar în 2022 aproximativ 10.000. Numărul lor a scăzut în 2023, ajungând la 8.000.

La pol opus, livrările de locuințe au crescut în Ilfov. Acestea au atins un vârf de aproximativ 8.000 de locuințe în 2022, dar și în 2023. Potențialul de dezvoltare al acestui județ este unul foarte mare.

Finalizarea autostrăzii A0 va contribui la această dezvoltare, fiind o investiție majoră. Astfel, atractivitatea pentru dezvoltarea imobiliară a terenurilor dintre noua arteră și vechea șosea va fi mai crescută, notează observatornews.ro.

Este vorba despre o zonă cu o suprafață de aproape 350 km, cu aproape 50% mai mare decât a Bucureștiului. În această zonă ar putea fi dezvoltate ansambluri rezidențiale, parcuri industriale și de retail, dar și centre de divertisment.

ADVERTISEMENT
Tags: