News

Karl Nehammer, mesaj de felicitare pentru Marcel Ciolacu. Premierul român vorbește despre o ”dezghețare” a relațiilor

Premierul român a declarat că a primit un mesaj de felicitare din partea cancelarului austriac. Marcel Ciolacu vede gestul ca pe o ”dezghețare” a relațiilor
01.12.2023 | 16:57
Karl Nehammer mesaj de felicitare pentru Marcel Ciolacu Premierul roman vorbeste despre o dezghetare a relatiilor
Marcel Ciolacu speră că mesajul cancelarului austriac reprezintă un pas către dezghețarea relațiilor Sursa foto: Facebook Marcel Ciolacu
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu le-a declarat jurnaliștilor aflați la Cotroceni cu ocazia recepției de Ziua Națională a României că a primit un mesaj de felicitare de la Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

Karl Nehammer, mesaj de felicitare pentru Marcel Ciolacu

Premierul român vede gestul omologului austriac drept o punte către dialog și către ”dezghețarea” relațiilor în chestiunea aderării României la spațiul Schengen, blocată de vetoul Austriei.

ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Marcel Ciolacu sunt o îmblânzire a tonului față de Karl Nehammer. În urmă cu doar două săptămâni, șeful guvernului de la București cerea măsuri drastice față de cancelarul austriac, propunând excluderea acestuia din Partidul Popular European (PPE).

”Am avut în rândul PES o problemă cu prim-ministrul Slovaciei, ne-am strâns și l-am exclus din familia noastră pentru că l-a susținut pe Putin.

ADVERTISEMENT

Cred că familia popularilor ar trebui sa îl excludă pe Nehammer din familia lor. Așa funcționează democrația. Nu îmi plac minciunile și ipocrizia, înțeleg bunele intenții, dar am depășit linia roșie.

Dacă tu ești obtuz și noi am hotărât altceva, pleacă tu din Schengen”, declara la acel moment premierul român, care a mai dat de înțeles că omologul austriac ar putea fi dirijat de Putin.

ADVERTISEMENT

”Este o umilință pentru tot poporul român, pentru românii din interior și din afara țării. Românii reacționează așa când sunt nedreptățiti.

România acum merită în Schengen și a venit un cancelar și a spus că nu e de acord, fără să justifice. Asta e marea dramă a noastră. Poți sa fii oricine, când treci linia roșie, iei o decizie radicală.

ADVERTISEMENT

Dacă toata lumea spune că locul României e în Schengen, tu spui nu? Înseamnă ca pe tine te dirijează altcineva. Dacă e Putin cel care te dirijează, ieși afară din familia noastră, pleacă tu din Schengen, pune-ți sârmă ghimpată”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Anul trecut, în decembrie, Austria a votat împotriva aderării României la spațiul Schengen, în reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care s-a desfășurat la Bruxelles. O altă reuniune va avea loc la finalul acestui an, speranța fiind că Viena va debloca aderarea României la spațiul Schengen.

ADVERTISEMENT