News

Aderarea României la Spațiul Schengen se amână din nou. Subiectul nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 4 decembrie

Cooptarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen nu va fi votată la Consiliul JAI programat săptămâna viitoare la Madrid.
28.11.2023 | 16:12
Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen se amana din nou Subiectul nu se afla pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 4 decembrie
Intrarea României în Schengen ar urma să se producă mai întâi pe cale aeriană Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mult-aşteptatul Consiliu JAI din luna decembrie, în urma căruia se spera acceptarea României în Spaţiul Schengen nu are pe ordinea de zi acest subiect. O speranţă mai există totuşi pentru sfârşitul lunii decembrie, o decizie putând fi luată într-un Consiliu Extraordinar JAI.

Aderarea României la Spaţiul Schengen ar putea avea loc în două etape

Surse de la Bruxelles afirmă că la Consiliul JAI din 4 decembrie ar urma să se discute situaţia aderării României şi Bulgariei la Schengen însă fără să se supună la vot acest lucru, în condiţiile în care în Olanda încă sunt negocieri pentru formarea noului Guvern, rezultat în urma alegerilor de duminică.

ADVERTISEMENT

Un eventual Consiliu Extraordinar al JAI, la finalul lunii decembrie, ar urma totuşi să supună la vot o posibilă aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, însă în etape, mai întâi pe cale aeriană, din martie 2024, apoi pe cale rutieră şi maritimă, în etapa a doua.

Un astfel de scenariu ar fi fost deja discutat şi de premierul Marcel Ciolacu cu şeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez, Spania deţinând până la sfârşitul anului preşedinţia rotativă a Consiliului.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Victor Negrescu a transmis marţi că raportul pe care l-a inițiat și coordonat în Parlamentul European, care are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, și care cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spațiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din legislativul european.

Raportul prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.

ADVERTISEMENT

“În cadrul raportului se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe rațiuni pur politice este regretabilă și cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituțional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituțional și cooperării loiale în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenție sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu și posibilității invalidării acestuia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei și Olandei în perspectiva Consiliului de Justiție și Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie”, a transmis Victor Negrescu.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarul a adăugat că, “solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportată la tratatele și valorile europene, dar și la drepturile cetățenești, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu”.

ADVERTISEMENT