Sport

Karolina Pliskova, gata să rupă blestemul primului titlu de Grand Slam! Din a 36-a încercare!

Karolina Pliskova este în finala Wimbledon 2021 și va juca pentru primul ei titlu de Grand Slam. Deși este în topul WTA de foarte mulți ani
09.07.2021 | 10:14
Karolina Pliskova gata sa rupa blestemul primului titlu de Grand Slam Din a 36a incercare
ADVERTISEMENT

Karolina Pliskova a trecut în trei seturi de Aryna Sabalenka, scor 5-7, 6-4, 6-4, şi s-a calificat în finala Wimbledon 2021. A doua de Grand Slam pentru jucătoarea din Cehia. În 2016, era învinsă în ultimul act la US Open de Angelique Kerber.

De această dată, Pliskova o va înfrunta pe Ashleigh Barty, locul 1 mondial, campioană la Roland Garros în 2019. Jucătoarea din Cehia este la al 36-lea turneu de Grand Slam din carieră. Şi încă mai caută primul titlu.

ADVERTISEMENT

Karolina Pliskova caută primul titlu de Grand Slam al carierei. Deşi are deja 16 trofee la nivel de WTA

Pentru o jucătoare care domină de mulţi ani circuitul WTA şi a stat cinci ani în top 10, situaţia Karolinei Pliskova este ciudată. Nu are niciun titlu de Gand Slam în carieră, chiar dacă la nivel de WTA are 16 trofee. Ultimul în 2020, la Brisbane.

“Chiar şi dacă nu voi câşiga un Grand Slam, sunt mândră de cariera mea. Sunt fete care obţin viictorii în aceste turnee majore, iar apoi nu mai fac nimic în carieră. Nu pot păstra acest nivel. Până la urmă, nici eu nu ştiu cum e mai bine”, declara Pliskova la începutul turneului de la Wimbledon.

ADVERTISEMENT

Pliskova a fost numărul 1 mondial, dar pur şi simplu nu reuşea să dea lovitura la un Grand Slam. S-a vorbit chiar despre un blestem despre jucătoarea din Cehia. Iar Pliskova nu s-a ferit să reacţioneze.

Karolina Pliskova, afectată de criticile pe care le primeşte în Cehia: „Internetul este cea mai mare problemă”

„Internetul este cea mai mare problemă. Nu citesc chiar toate articolele şi comentariile despre mine, dar uneori mai văd câte ceva despre mine. Unii sunt chiar brutali. Sunt de cinci ani în top 10, dar în ţara mea se face dramă că am ajuns pe 13. Aceste lucruri nu ajută pe nimeni”, a mai spus Pliskova.

ADVERTISEMENT

A doua finală de Grand Slam pentru Karolina Pliskova a venit într-un sezon care părea de coşmar pentru jucătoarea din Cehia. Înfrângeri în turul 1 în ambele turnee pe iarbă premergătoare Wimbledon, eliminare în turul 2 la Roland Garros şi Madrid. Doar turul 3 la Australian Open. O singură finală, la Roma, pierdută la Iga Swiatek.

Aceste rezultate au scos-o pe Karolina Pliskova din top 10 WTA, chiar înainte de Wimbledon. Era acolo de aproape cinci ani! Dar rezultatele la nivel de Grand Slam pur şi simplu nu veneau. Iar la All England Club, Pliskova trăia coșmar după coșmar până în 2021.

ADVERTISEMENT

Karolina Pliskova nu trecuse niciodată de turul 4 la Wimbledon! A avut şase ani consecutivi cu doar turul 1 sau 2. Acum e în finală

În 6 dintre cele opt apariții fusese eliminată în turul 2 sau mai devreme. Iar de două ori ajungea până în turul 4. Doar 11 victorii adunate, începând din 2012. Are deja șase la ediția din acest an și caută cifra magică: 7.

Nici la celelalte turnee de Grand Slam nu a avut rezultate pe măsura așteptărilor. Singura finală a fost la US Open, în 2016. Părea chiar favorită după ce trecuse de Serena Williams în semifinale. Dar a cedat în ultimul act, cu Angie Kerber, după un meci de trei seturi.

Paradoxal, finala de la US Open a venit tot într-un moment în care Pliskova era ieşită din top 10, pe locul 11 la acea vreme. După acea ediţie a Flushing Meadows revenea în top 10 şi nu mai ieşea până înainte de Wimbledon 2021.

Simona Halep a oprit-o în semifinale la Roland Garros 2017. Românca a muncit şi ea mult pentru primul titlu major

La Roland Garros, Pliskova a ajuns o singură dată până în semifinale, în 2017. Pierdea atunci în faţa Simonei Halep un meci în care a avut 1-0 la seturi. În fine, tot semifinale este cel mai bun rezultat al Karolinei şi la Australian Open. Se întâmpla în 2019, când ceda partida cu Naomi Osaka, tot după set decisiv.

Simona Halep, bună prietenă cu Pliskova, a trăit şi ea o situaţie asemănătoare. În mai 2018, când câştiga primul ei titlu de Grand Slam, Simona era deja de mai bine de patru ani juctoare de top 10. Timp în care pur şi simplu nu reuşea să se lipească de titluri majore.

Pierduse trei finale până la acel moment, cu Sharapova, Ostapenko şi Wozniacki. După victoria de la French Open, în 2018, cu Sloane Stephens, Simona avea să îşi mai adauge un Grand Slam în palmares. A învins-o pe Serena Williams în finala de la Wimbledon 2019.

ADVERTISEMENT
Tags: