Sporturi

Kenya, ţara marilor campioni în probele de fond, raiul dopajului. EPO îl iei din farmacii!

01.08.2019 | 10:53
Kenya tara marilor campioni in probele de fond raiul dopajului EPO il iei din farmacii
ADVERTISEMENT

Kenya este ţara marilor campioni în probele de fond, atât la Jocuri Olimpice, cât şi la Campionate Mondiale. Dar, după cum dezvăluie Gazzetta dello Sport, preluând după o exclusivitate a agenţiei France Press, Kenya a început să devină tot mai mult şi raiul dopajului. EPO, una dintre cele mai puternice surse de dopaj, se poate procura lejer, direct din farmacii, de către sportivii care doresc să îşi îmbunătăţească performaţele altfel decât prin antrenamente.

Kenya a devenit raiul dopajului

EPO, prescurtarea de la medicamentul Eritropoetin, este utilizat în tratarea bolilor de sânge, în special anemie şi luecemie, mărind numărul de celule roşii în organismul care are o astfel de deficienţă majoră. Însă s-a dovedit a fi un excelent mod de creştere a performanţelor sportive în afara mijloacelor legale acceptate în sportul de performanţă.

ADVERTISEMENT

De aici şi faptul că foarte mulţi atleţi şi ciclişti au fost depistaţi pozitiv la controalele antidoping, în corpul lor descoperindu-se EPO şi evident au fost suspendaţi, pentru că vorbim de una dintre primele substanţe interzise din listă. Kenya a dat permanent mari campioni în maraton, probele de 3000 m obstacole, 5000 şi 10.000 de metri, iar acum aceste performanţe pot căpăta un mare semn de întrebare.

kenya dopaj EPO. Pe listă figurează şi Ansbel Kiprop, fost medaliat la JO şi CM

Nu îi interesează pericolele efectelor secundare ale medicamentului

Eldoret este considerat fabrica de campioni pe distanţe lungi, pentru că aici se pregătesc fondiştii şi semifondiştii kenyeni şi nu numai. Unul dintre farmaciştii implicaţi în comercializarea EPO pentru sportivi spune că nici măcar reţetă de la medic nu e nevoie: “Nu vin doar sportivi de mare performanţă să îl folosească. Vin şi alergători care participă la concursuri mai mici, dar unce sunt premii bune în bani şi vor să câştige. 

ADVERTISEMENT

Le explic şi care pot fi efectele secundare, dar pentru ţările sărace ale Africii, cum e şi Kenya, să alergi şi să câştigi bani din asta ca să îţi întreţii familia e tot ce contează. Nici unul dintre cei care vin şi cumpără şi îşi fac injecţia nu se gândeşte o clipă la urmări. Au nevoie de bani, ştiu că alergând îi pot obţine şi asta e tot ce contează pentru ei.”

53 atleţi kenieni figurează pe lista celor 365 de sportivi descoperiţi pozitiv de către Federaţia Internaţională de Atletism în ultimii trei ani

ADVERTISEMENT