News

Kievul oprește exporturile de energie către Uniunea Europeană. Rachetele rusești au făcut prăpăd în infrastructura Ucrainei

Ucraina se resimte după atacurile cu rachete rusești. Kievul oprește exporturile de energie către Uniunea Europeană după ce i-a fost afectată infrastructura.
10.10.2022 | 21:22
Kievul opreste exporturile de energie catre Uniunea Europeana Rachetele rusesti au facut prapad in infrastructura Ucrainei
Ucraina oprește exportul de energie în UE
ADVERTISEMENT

Ministerul Energiei din Ucraina a transmis că va opri începând de marți exportul de electricitate din cauza bombardamentelor rusești.

Ucraina oprește exportul de energie electrică spre UE

Rușii au distrus mai multe instalații electrice din Ucraina, astfel că decizia Kievului va afecta mai multe țări din Uniunea Europeană precum și Republica Moldova. Exporturile de energie electrică din Ucraina se făceau inclusiv prin România.

ADVERTISEMENT

Rusia a intensificat astfel presiunea energetică asupra Uniunii Europene, prin loviturile asupra infrastructurii ucrainene. Electricitatea ucraineană fusese sincronizată cu Uniunea Europeană și suplinea parțial lipsa gazului rusesc.

”Chiar și după oprirea centralei nucleare din Zaporojie, care se află sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni în ceea ce privește exportul de energie electrică. Dar bombardamentele cu rachete de astăzi. care au lovit generatoare și stații electrice, obligă Ucraina să treacă la oprirea exporturilor de electricitate începând cu 11 octombrie 2022, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, a transmis Ministerul ucrainean al Energiei, într-un comunicat, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

”Exportul de energie electrică din Ucraina a fost cel care a ajutat Europa să-și reducă consumul de resurse energetice rusești. De aceea Rusia ne distruge sistemul energetic, zădărnicind însăși posibilitatea de a exporta electricitate din Ucraina, a declarat și ministrul energiei Gherman Galușcenko.

Kievul planificase să facă 1.5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finele anului. ”Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro”, declara în vară un consilier al ministrului energiei, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Autoritățile ucrainene au cerut deja populației să nu mai consume curent electric seara, pentru că rețeaua e deja supraîncărcată.

”Rugăm pe toată lumea, dacă este posibil, să-și limiteze consumul de electricitate azi, între orele 17:00 și 22:00. Asta ne va ajuta să depășim încărcarea critică a rețelei noastre electrice”, a transmis Guvernul ucrainean.

ADVERTISEMENT

”Dușmanul ne-a distrus infrastructura de energie, dar acum facem tot ceea ce este necesar pentru a restabili aprovizionarea cu electricitate. Infrastructura pentru comunicații mobile nu a fost afectată, dar în unele zone sunt sincope din cauza lipsei electricității. Este important să reducem consumul de electricitate între orele 17:00 și 22:00. Asta va ușura solicitarea rețelei noastre electrice și va reduce necesitatea de a recurge la sistări de urgență. Noi rezistăm. Lucrăm. Suntem uniți”, a transmis și președintele Volodimir Zelenski.

Premierul ucrainean Denis Șmîgal a anunțat că zeci de rachete au lovit infrastructura energetică a țării în 11 regiuni. ”Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în aproape toată Ucraina. Opt regiuni au probleme de aprovizionare cu apă”, a transmis Șmîgal.

ADVERTISEMENT