News

Sfaturi pentru scăderea facturii la curent. Cum ne putem încadra în cei 255 kWh la energie electrică

Pentru a primi o plafonare a prețului la curent, cetățenii trebuie să se încadreze în limita a 255 kWh consumați lunar la energie electrică. Iată o serie de sfaturi în acest sens.
06.10.2022 | 17:03
Sfaturi pentru scaderea facturii la curent Cum ne putem incadra in cei 255 kWh la energie electrica
Moduri prin care putem reduce factura la curent. Recomandări pentru a ne menține sub pragul de 255 kWh. Sursa foto: energyprice.be
ADVERTISEMENT

În această toamnă, autoritățile au modificat din nou modul de calcul pentru facturile la electricitate ale românilor.

Moduri prin care putem reduce factura la curent. Recomandări pentru a ne menține sub pragul de 255 kWh

Cel mai mic preţ îl vor plăti cetățenii care se încadrează într-o anumită limită de consum.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform Ordonanței Guvernului avem un tarif de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh și de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-255 kWh.

Pentru consumul de energie electrică ce depășește 255 kWh/lună, preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

ADVERTISEMENT

Un specialist în energie vine cu o serie de sfaturi pentru a ne ajuta să ne menținem în această marjă, astfel încât să nu ajungem să achităm facturi uriașe.

Conform lui Andrei Orban, cele mai mari ”daune” la buget ne poate aduce o plită electrică. Acesta spune, pentru Antena 3, că trebui chiar să renunțăm la astfel de aparate. Consumul lor se ridică la 120 de kilowați lunar.

ADVERTISEMENT

Foarte mult consumă și un cuptor electric, cel pe care mai toată lumea îl are. Acesta pune pe factură încă 66 de kilowați.

Un alt sfat este legat de becuri. Obligatoriu, pentru o economie la energie, toate trebuie schimbate cu becuri LED, care sunt de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic. O treime din consumul din factură este iluminatul.

ADVERTISEMENT

Nu mai lăsați aparatele electrice în priză. Sfaturi privind mașina de spălat

Economie importantă putem face și dacă ne mai schimbăm un obicei, acela de a lăsa în priză diverse aparate: cuptorul cu microunde (care are tot felul de display-uri, LED-uri), televizorul (LED) sau imprimanta. Inclusiv încărcătoarele de telefon, dacă le lăsăm în priză, consumă.

”Ele trebuie scoase pentru că au un consum inerent, a precizat Andrei Orban, la postul de știri citat.

Un alt consum uriaș este reprezentant de mașina de spălat. O economie în cazul ei depinde foarte mult de temperatura pe care o folosim. La 60 de grade, consumul lunar ar fi undeva la 80 de kWh.

O reducere de până la 40 de grade face ca reducerea să fie de aproape 50%.

Recomandarea este să spălăm la 30 de grade, și chiar se poate ajuta mașina de spălat ca să încălzească”, a mai spus specialistul în energie.

ADVERTISEMENT