Sport

Kirill Shevchenko și-a luat cetățenia română chiar înaintea duelurilor cu Magnus Carlsen de la Varșovia

Kirill Shevchenko, locul 56 în clasamentul FIDE, este cetățean român cu acte în regulă! A depus jurământul la începutul acestei săptămâni.
18.04.2024 | 17:16
Kirill Shevchenko sia luat cetatenia romana chiar inaintea duelurilor cu Magnus Carlsen de la Varsovia
Kirill Shevchenko a fost prezent la edițiile din 2022 și 2023 ale Superbet Rapid&Blitz Varșovia. La prima a reprezentat Ucraina, la a doua România. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, 21 de ani, unul dintre cei mai talentați tineri șahiști din lume, este român și în acte. El evolua sub tricolor încă din ianuarie 2023, dar a vrut să facă și următorul pas și să obțină cetățenia, așa cum anunță Federația Română de Șah.

Kirill Shevchenko este cetățean român cu acte în regulă! A depus jurământul și urmează să-l înfrunte pe Magnus Carlsen

Cu ajutor primit de la Autoritatea Națională pentru Sport și Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Kirill Shevchenko a beneficiat de o procedură simplificată pentru obținerea cetățeniei. Născut în Ucraina, Shevchenko este al 56-lea jucător al lumii, la doar 21 de ani, cu un ELO de 2675. Richard Rapport (29) și Bogdan Deac (42) sunt mai bine clasați decât el.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko a obținut în 2023 o performanță uriașă pentru șahul românesc, medalie de argint la Campionatul European de Șah Individual, disputat în Serbia în luna martie. A fost, de altfel, un 2023 fabulos pentru șahul românesc. În decembrie, Bogdan Deac obținea și el medalia de bronz la Campionatul European de Șah Rapid, disputat la Zagreb.

“România ajută foarte mult Ucraina, și asta a contat enorm pentru mine și decizia mea. În cele din urmă, compania Superbet, care a oferit sprijin de aproximativ 2 milioane de euro pentru Ucraina, m-a convins să reprezint România. Și sunt bucuros că am făcut-o, sper că vor urma și alte rezultate importante pentru România”, spunea Kirill Shevchenko după medalia europeană pe care a obținut-o în 2023.

ADVERTISEMENT

Kirill Shevchenko, medalie de argint pentru România la Campionatul European de Șah Individual în 2023

Kirill Shevchenko este și în acest an invitat să participe în Grand Chess Tour, circuit de top lansat de legendarul Garry Kasparov. Shevchenko este pe lista de start la Superbet Rapid & Blitz Varșovia, competiție care ia startul pe 6 mai. În prima etapă din Grand Chess Tour va concura contra unor nume cu mare greutate. Inclusiv cu Magnus Carlsen, de 5 ori campion mondial!

Magnus Carlsen, Wei Yi, Nodirbek Abdusattorov, Rameshbabu Praggnanandhaa, Jan-Krzysztof Duda, Anish Giri, Arjun Erigaisi, Gukesh Dommaraju, Vincent Keymer și Kirill Shevchenko sunt cei 10 super protagoniști care vor lua startul la Superbet Rapid&Blitz Varșovia. Fondul total de premiera este de 175.000 de dolari, iar învingătorul ia 40.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Jucătorii vor ajunge pe 6 mai la Varșovia, pe 7 mai va avea loc ceremonia de deschidere a competiției, iar pe 8, 9 și 10 mai se dispută cele 9 runde de șah rapid. Pe 11 și 12 mai sunt programate cele 18 runde de blitz.

Kirill Shevchenko, pe lista Superbet Rapid&Blitz Varșovia, prima etapă din Grand Chess Tour 2024

Kirill Shevchenko a oferit un interviu pentru pagina de LinkedIn a Superbet Foundation înainte de participarea sa la Superbet Rapid. Jucătorul de 21 de ani ar putea bifa o nouă performanță uriașă pentru șahul românesc, care trece printr-o perioadă de vis.

ADVERTISEMENT

A doua etapă din cadrul Grand Chess Tour va fi la București, Superbet Chess Classic 2024, cu începere din 24 iunie 2024. Bogdan Deac a primit un wild card pentru competiția din România. În 2023, FANATIK a realizat un interviu de colecție cu legendarul Garry Kasparov.

 

ADVERTISEMENT