News

Klaus Iohannis a dat aviz pentru anchetarea penală a foştilor miniştri Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă

Administraţia Prezidenţială a informat luni că a luat act şi a avizat cererea de urmărire penală a lui Vlad Voiculescu şi a Ioanei Mihăilă, foşti miniştri ai Sănătăţii.
27.11.2023 | 18:49
Klaus Iohannis a dat aviz pentru anchetarea penala a fostilor ministri Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila
Klaus Iohannis a avizat pozitiv urmărirea penală a Ioanei Mihăilă şi lui Vlad Voiculescu Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După ce a avizat cererea de urmărire penală, Klaus Iohannis a transmis cererea ministrului justiţiei, Alina Gorghiu. Cei doi foşti miniştri, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, sunt acuzaţi de abuz în serviciu, privind achiziţia de vaccinuri, din perioada pandemiei de coronavirus.

Voiculescu şi Mihăilă, acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave

Vlad Voiculescu a fost ministru al sănătăţii în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, iar Ioana Mihăilă a deţinut acest portofoliu în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021. În dosarul vaccinurilor anti-Covid mai este acuzat şi premierul din acea vreme Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

În cazul lui Voiculescu şi Mihăilă, Administraţia Prezidenţială a înştiinţat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Faptele de care acuzaţi cei doi “fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, sub aspectul săvârşirii de către aceasta a infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) raportat la art. 309 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, după cum se arată într-un comunicat remis de Palatul Cotroceni.

În ceea ce-l priveşte pe Florin Cîţu, acesta a fost luni la Comisia juridică din Senat, pentru a-şi studia dosarul în care se solicită ridicarea imunităţii sale parlamentare. Votul în plenul Senatului ar urma să fie dat miercuri, imediat după depunerea raportului.

ADVERTISEMENT

La părăsirea sediului Senatului, fostul premier liberal a declarat că deciziile privind achiziţia dozelor de vaccin în perioada pandemiei au fost adoptate în acord cu legislaţia din România.

Întrebat dacă există vreun document prin care a fost avertizat de către Ministerul Sănătăţii că urmează să achiziţionăm un număr prea mare de doze de vaccin, Florin Cîţu a răspuns: “Nu ştiu. Trebuie să mă uit la dosar”.

ADVERTISEMENT

DNA a solicitat de joia trecută Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă. Procurorii îi acuză pe cei de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.

Legat de achiziţia de vaccinuri în pandemie, actualul ministru al sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în total, România a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze şi a luat 35 de milioane de doze, în valoare de 2,5 miliarde de lei, din care 10 milioane de doze au expirat şi au fost distruse sau sunt în curs de distrugere.

ADVERTISEMENT

“În total, România a contractat, a stabilit obligaţii contractuale de 80 de milioane de doze, am luat 35 de milioane în valoare de 2,5 miliarde de lei, din cele 35 de milioane care au fost luate, 10 milioane au expirat au fost distruse sau sunt în curs de distrugere”, a spus Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT