News

Klaus Iohannis a promulgat legea. Minorii nu mai au voie să cumpere acest produs, amenzile sunt uriașe

Minorii nu vor mai avea voie să cumpere un produs controversat, iar amenzile pentru magazinele care încalcă legea se ridică la 30.000 de lei, așadar amenzi uriașe.
11.03.2024 | 23:43
Klaus Iohannis a promulgat legea Minorii nu mai au voie sa cumpere acest produs amenzile sunt uriase
Klaus Iohannis a promulgat legea. Minorii nu mai au voie să cumpere acest produs, amenzile sunt uriașe
ADVERTISEMENT

Concret, comercianții nu vor mai avea voie să vândă minorilor băuturi energizante, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. Magazinele care încalcă aceste prevederi vor primi amenzi de 30.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.

Minorii nu mai au voie să cumpere băuturi energizante, amenzile sunt uriașe

Conform Agerpres, actul normativ promulgat de Klaus Iohannis vizează modificarea și completarea Legii nr. 61/1991, privitor la sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Conform acestei legi, băuturile energizante sunt foarte periculoase pentru minori.

ADVERTISEMENT

Motivul? Ele conțin un cocktail de carbohidranți, vitamine, minerale, dar și cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. În consecință, acestea pot pune în pericol sănătatea tinerilor, mai ales dacă sunt consumate în cantintăți mari.

Mai mult, actul normativ reglementează interzicerea comercializării băuturilor energizante care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

ADVERTISEMENT

În incinta unei instituţii de învăţământ, unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate”. Așadar, fără băuturi energizante în spitale sau școli, începând cu această dată.

Vânzătorii care încalcă aceste reguli vor fi amendați cu sume de până la 30.000 de lei, iar în cazul repetării contravențiilor se va dispune măsura suspendării activității magazinului sau a localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege cu 238 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și 12 abțineri.

ADVERTISEMENT

Copil de 13 ani mort în timpul unui antrenament, după ce consumase băuturi energizante

În urmă cu două săptămâni, un copil în vârstă de 13 ani din localitatea Maieru a decedat în urma unui antrenament de fotbal. Polițiștii au deschis în acest caz un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce au constatat că tânărul consumase mai multe băuturi energizante înainte de antrenament.

La fața locului au fost chemate două echipaje SMURD, care au constatat că băiatul se afla în stop cardiorespirator. Din păcate manevrele de resuscitare nu au avut succes, iar salvatorii au constatat medicii. Colegii băiatului spun că acesta s-a prăbușit în timpul antrenamentului, după ce ar fi consumat mai multe băuturi energizante.

ADVERTISEMENT

Medicii spun că este posibil ca cineva să facă o supradoză de băuturi energizante. Cu toate acestea, decesele cauzate de supradozaj de la băuturile energizante sunt rare. Când cineva moare din cauza consumului de prea multe băuturi energizante, se datorează de obicei aritmiei cardiace severe, atribuite efectelor stimulatoare ale cofeinei.

ADVERTISEMENT